ΑΡΘΡΑ

ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ; Σε αυτή την εποχή του θάμβους και της τεχνολογικής ανάπτυξης που ζούμε, σε μια εποχή με πολλές οθόνες: οθόνη υπολογιστή, κινητού και άλλων τεχνολογικών μέσων, οι περισσότεροι έχουμε υιοθετήσει έναν κοινό τρόπο ζωής, κοινή ιδεολογία, κοινά ακούσματα, κοινό τρόπο διασκέδασης και έχουμε απομακρυνθεί από την ατομική μας υπόσταση. Πρόκειται για απώλεια των στοιχείων που συνθέτουν την ιδιαιτερότητά μας, δηλαδή για μια μορφή αλλοτρίωσης.
Κύριο στοιχείο είναι η τυποποίηση των ανθρώπων και η ομοιομορφία .Ομοιομορφία σε ανθρώπινο επίπεδο σημαίνει καταδίκη της ιδιαιτερότητας και συντριβή της ατομικότητάς.Έτσι ο άνθρωπος παύει να υπάρχει ως αυθύπαρκτη οντότητα ,χάνεται μέσα στο ανώνυμο πλήθος και αναγνωρίζεται όχι από τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του αλλά από τους ρόλους που αναλαμβάνει, μετατρέπεται σε μια μονοδιάστατη, μαζοποιημένη προσωπικότητα και χάνει σταδιακά τη δυνατότητα να διαμορφώνει τη δική του άποψη. Οι κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται στην εποχή μας είναι τυπικές, απρόσωπες, ψυχρές. Κυριαρχεί η αδιαφορία για το συνάνθρωπο, το αίσθημα απομόνωσης και μοναξιάς. Η λύση είναι να κρατήσει αναλλοίωτη την υπόστασή του και να μην ισοπεδώνεται από ο,τιδήποτε τον επηρεάζει και τον αλλάζει ως άνθρωπο.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com


Γιατί ένας νέος να είναι ανεξάρτητος από νωρίς;Η εργασία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του ατόμου, διότι μόνο μέσω αυτής καθίσταται εφικτή η επιβίωση, αλλά και η ανάδειξη του ατόμου, και άρα η καταξίωση της κοινωνικής του υπόστασης. Παράλληλα, η εργασία συνιστά το μέσο για τη συλλογική ευημερία, καθώς χάρη σε αυτή επιτυγχάνεται η παραγωγή όλων εκείνων που κρίνονται αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών του . Σημασία της εργασίαςΟικονομικός - υλικός τομέας: Η εργασία εξασφαλίζει την επιβίωση του ατόμου, παρέχει οικονομική ανεξαρτησία και ασφάλεια, ικανοποιεί τις υλικές ανάγκες (διατροφή, κατοικία, ένδυση, ψυχαγωγία). Ο άνθρωπος έτσι αποκτά μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, η σκέψη του απελευθερώνεται εξαιτίας της κάλυψης των βιοποριστικών του αναγκών και οδηγείται στην κοινωνική ευημερία.
Πνευματικός τομέας: Καλλιεργείται η κριτική σκέψη και η δημιουργική φαντασία, διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες με την επιστράτευση των πνευματικών του δυνάμεων. Το άτομο οργανώνεται καλύτερα καθώς κάνει τον απαραίτητο προγραμματισμό για τη διεκπεραίωση του έργου του. Επιπλέον, οδηγείται στην αυτογνωσία καθώς ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού του, ικανότητες και αδυναμίες και ολοκληρώνεται γενικότερα ως προσωπικότητα.
Ηθικός τομέας: Το άτομο ηθικοποιείται καθώς καλλιεργεί τη θέληση, την πειθαρχία, τον αυτοσεβασμό. Ο μόχθος που καταβάλλει για την επίτευξη του έργου του τον οδηγεί στο σεβασμό του μόχθου των άλλων και του δίνει ηθική ικανοποίηση και τη χαρά της δημιουργίας. Επιπλέον, δεν καταφεύγει σε αντικοινωνικές πράξεις καθώς μπορεί και καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες. Εξευγενίζει τη ζωή του, της δίνει νόημα και περιεχόμενο.
Πώς αισθάνεται ψυχολογικά ο νέος που έχει εργασία και έχει καταφέρει να είναι ανεξάρτητος;
Ψυχολογικός τομέας: Ο άνθρωπος αισθάνεται εσωτερική ικανοποίηση και πληρότητα. Νιώθει ευτυχισμένος καθώς μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους του και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Γεμίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το μέλλον, ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο, παύει να αισθάνεται ανασφαλής. Επιπλέον, η κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση που του προσφέρει η εργασία ενισχύουν τη διάθεσή του για δημιουργία. Η εργασία αποτελεί, τέλος, το αντίδοτο σε προσωπικά προβλήματα και στεναχώριες ενώ τον βοηθά να ξεφύγει από την πλήξη, να δώσει νόημα και ενδιαφέρον στη ζωή του.
Κοινωνικός τομέας: Το άτομο κοινωνικοποιείται, καθώς αντιλαμβάνεται την ανάγκη της συνεργασίας. Μέσα από την εργασία καλλιεργείται η συνέπεια, ο διάλογος, η συλλογικότητα, η αλληλοβοήθεια και ο άνθρωπος εξυψώνεται κοινωνικά, ζει με αξιοπρέπεια και εξασφαλίζει την εκτίμηση των συνανθρώπων του. Αισθάνεται ενεργό μέλος της κοινωνίας, αφού το αποτέλεσμα της εργασίας του συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου.
Το άτομο που είναι ανεξάρτητο οικονομικά συμμετέχει στα κοινά;
Πολιτικός τομέας: Ο άνθρωπος αποκτά πολιτική συνείδηση, οργανώνει συλλόγους και συνδικαλιστικές ενώσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του, μάχεται για τα ατομικά και συλλογικά συμφέροντα. Το δικαίωμα της εργασίας, εξάλλου, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους τους πολίτες και ο καθένας δικαιούται να αγωνίζεται γι’ αυτό, για ίση αμοιβή και προσφορά εργασίας, ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας ασφάλισης κ.λπ.
Με λίγα λόγια η εργασία αποτελεί τόσο μέσο βιοπορισμού όσο και βαθιά υπαρξιακή ανάγκη, του ανθρώπου. Επειδή η φύση του είναι δισυπόστατη, ύλη και πνεύμα, η εργασία αποτελεί έκφραση και των δύο ιδιοτήτων του. Εξασφαλίζοντας τα προς το ζην, πετυχαίνει ακολούθως την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του, δημιουργεί πολιτισμό καταξιώνοντας την ύπαρξή του. Ανυψώνει τόσο το βιοτικό όσο και το ποιοτικό επίπεδο ζωής του. Με την εργασία, εξάλλου, ο άνθρωπος διατηρεί την ατομικότητα και την αυθεντικότητα του, δεν απορροφάται και εξαφανίζεται στο σύνολο, αλλά αφήνει τη σφραγίδα του Δεν είναι λίγες οι φορές που καλλιτεχνικά δημιουργήματα ή επιστημονικά επιτεύγματα σφραγίζουν μια ολόκληρη εποχή. Το ότι η εργασία αποτελεί υπαρξιακή ανάγκη αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμα και όταν ο άνθρωπος έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες του βιοπορισμού του εξακολουθεί να εργάζεται και να δημιουργεί.
Άρα ο νέος για να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά στην ουσία πρέπει να επιλέξει το επάγγελμα του σωστά. Γιατί ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί αναγκαιότητα σήμερα;
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Εισαγωγή: Με την οργάνωση των πρώτων κοινωνιών ο άνθρωπος άρχισε να εξειδικεύεται στην εργασία του, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου. Σήμερα, εξαιτίας της μεγάλης τεχνολογικής προόδου και της πληθώρας των επαγγελμάτων, ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί αναγκαιότητα τόσο για την προσωπική επιτυχία του ατόμου όσο και για την ευημερία του συνόλου. Εξάλλου, η επιλογή επαγγέλματος ασκεί καθοριστική επίδραση σε όλη τη μετέπειτα πορεία του ανθρώπου στη ζωή.
Τι επηρεάζει τον άνθρωπο στην επιλογή επαγγέλματος ;
Α) Εσωτερικοί - προσωπικοί: Τα σωματικά προσόντα, η υγεία και η αρτιμέλεια επηρεάζουν την επιλογή επαγγέλματος το οποίο σχετίζεται με τις σωματικές ή πνευματικές δεξιότητες του ατόμου. Επιπλέον, οι έμφυτες κλίσεις και τα ταλέντα του, οι φιλοδοξίες και τα όνειρά του παίζουν σημαντικό ρόλο στις επιλογές του. Η προσωπικότητα του νέου, η αγάπη και το ενδιαφέρον για την επιστήμη, τη γνώση και την πνευματική καλλιέργεια και η αυτογνωσία επηρεάζουν τις επαγγελματικές του αποφάσεις.
Β) Κοινωνικοί:
1) Η οικογένεια: Το οικογενειακό περιβάλλον καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές επιλογές του ατόμου. Η. οικονομική κατάσταση και η μόρφωση των γονιών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες. Η επίδραση της είναι θετική, όταν αποκαλύπτει τις ικανότητες και τα ταλέντα του παιδιού, βοηθώντας το να τα αναπτύξει και στηρίζοντας το οικονομικά και ψυχολογικά. Είναι όμως αρνητική όταν οι γονείς προσπαθούν μέσα από το παιδί να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανεκπλήρωτες επιθυμίες κατευθύνοντάς το προς προσοδοφόρα επαγγέλματα κύρους ή πιέζοντας για τη συνέχιση κάποιου οικογενειακού επαγγέλματος ανεξάρτητα από τις επιθυμίες και τις κλίσεις του.
2) Το σχολείο: Εφοδιάζει τους νέους με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, χρήσιμες για τη ζωή, τους κοινωνικοποιεί, μαθαίνοντάς τους την αξία της συνεργασίας και του διαλόγου, διδάσκει ηθικές αρετές και αξίες και βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης και στη διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων. Με τη βοήθεια του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού ενημερώνει για τα διάφορα επαγγέλματα και δίνει κατευθύνσεις, βοηθώντας να διαπιστώσουν πού υπερτερούν και πού υστερούν, ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές. Αρνητικός, όμως, είναι ο μονόπλευρος προσανατολισμός προς τις τεχνολογικές και θετικές επιστήμες και η εξειδίκευση που παρατηρείται, καθώς δυστυχώς οι τελευταίες τάξεις του Λυκείου αποτελούν ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για το Πανεπιστήμιο.
3) Το κοινωνικό περιβάλλον: Το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, συγγενείς και φίλοι, παρέχει πρότυπα, θετικά και αρνητικά, προτρέπει, παραδειγματίζει, δημιουργεί στερεότυπα και προσανατολίζει με το δικό του τρόπο τους νέους. Συνήθως υπάρχει έμμεση πίεση για στροφή προς επαγγέλματα που επιφέρουν χρήμα, δόξα, κοινωνική προβολή και γόητρο. Τα ενδιαφέροντα της παρέας μπορεί πολλές φορές να επηρεάζουν τους νέους στις επιλογές τους. Τα ΜΜΕ, επίσης, με τη διαφήμιση επαγγελμάτων και τα κοινωνικά πρότυπα που προβάλλουν επηρεάζουν τις επαγγελματικές επιλογές των νέων.
4) Οι κοινωνικές συνθήκες: Η ίδια η κοινωνία απαιτεί επαγγελματική αποκατάσταση των μελών της, ώστε να συμβάλουν στη πρόοδο και την εξέλιξή της και να μην ζουν παρασιτικά. Το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο ζει κάποιος, τον στρέφει πολλές φορές προς ορισμένα επαγγέλματα (π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία). Η πολιτεία, επίσης, μέσα από διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης κατευθύνει τους νέους σε τομείς στους οποίους έχει ανάγκη από ανθρωπινό εργατικό δυναμικό. Οι ανάγκες εξάλλου, της διεθνούς αγοράς εργασίας προκαλούν συχνά αλλαγές των επαγγελματικών απαιτήσεων. Σημασία της σωστής επιλογής επαγγέλματος Οικονομικός τομέας: Ο άνθρωπος ανεξαρτητοποιείται οικονομικά. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή ζωή. Παρέχεται η δυνατότητα για ψυχαγωγία και απόλαυση των αγαθών. Ειδικά στην εποχή μας με τις αυξημένες ανάγκες της και τις καταναλωτικές της τάσεις τα οικονομικά πλεονεκτήματα της εργασίας είναι πολύ σημαντικά. Πνευματικός τομέας: Το επάγγελμα, εξάλλου, ευνοεί την πνευματική καλλιέργεια, του ατόμου, καθώς επιβάλλει την επιστράτευση και λειτουργία των πνευματικών του δυνατοτήτων. Αναπτύσσεται η δημιουργική φαντασία του ατόμου, καλλιεργείται η κρίση και η αισθητική του). Παράλληλα, εξελίσσονται οι επιστήμες και τα γράμματα.
Ηθικός τομέας: Ο άνθρωπος βελτιώνεται ηθικά με την καλλιέργεια της εργατικότητας της συνέπειας της ειλικρίνειας της αλληλεγγύης. Γίνεται ευσυνείδητος και κατανοεί την αξία του μόχθου. Αποτρέπεται από παραβατικές πράξεις καθώς εξασφαλίζει τις βιοτικές ανάγκες.
Ψυχολογικός τομέας: Ασκώντας το επάγγελμα πού επιθυμεί ο άνθρωπος νιώθει εσωτερική πληρότητα και ικανοποίηση. Η ζωή του αποκτά νόημα, η αυτοπεποίθησή του ενισχύεται. Ηρεμεί και αποβάλλει το άγχος και την αβεβαιότητα. Καταπολεμά την πλήξη και την ανία. Μέσα από την εργασία του εκφράζεται, δημιουργεί, αισθάνεται πλήρης και καταξιωμένος.
Πολιτικός τομέας: Το άτομο πολιτικοποιείται, καθώς μέσω της εργασίας του συμμετέχει ενεργά στα πολιτικά πράγματα, λαμβάνει μέρος σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία, μαθαίνει να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Εξάλλου, η δημοκρατία έχει ανάγκη από ανθρώπους που μπορούν να συνεργαστούν και να επιλύουν με το διάλογο τις διαφορές τους. Κοινωνικός τομέας: -Το επάγγελμα κοινωνικοποιεί το άτομο, καθώς έρχεται σε επαφή και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και μαθαίνει να συνεργάζεται. Παράλληλα, επέρχεται κοινωνική εκτίμηση, διάκριση και καταξίωση. -Επιπλέον, έχουμε αύξηση της παραγωγικότητας που δημιουργεί σταθερή και ακμαία οικονομία. Έτσι επέρχεται κοινωνική πρόοδος και ανάπτυξη. Η ατομική δημιουργία μετατρέπεται σε κοινωνικό κτήμα με αποτέλεσμα την άνοδο του συνολικού βιοτικού επίπεδου του λαού. Όταν βρίσκεται «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», η πρόοδος είναι ραγδαία, αφού οι κοινωνικοί ρόλοι ασκούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. -Επίσης, με τη σωστή επαγγελματική επιλογή έχουμε ισομερή κατανομή των εργαζομένων στα διάφορα επαγγέλματα, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Παύουν έτσι ορισμένα επαγγέλματα να είναι «κορεσμένα» και να δημιουργείται ανεργία, ενώ άλλα να πάσχουν από έλλειψη εργατικών χεριών.
Ποια είναι τα Εφόδια του σωστού επαγγελματία ;
1. Αγάπη και μεράκι για το επάγγελμα που εξασκεί. Η άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος είναι πού σοβαρό και υπεύθυνο έργο και θα πρέπει να γίνεται με αγάπη γι’ αυτό. Όταν ασκείται με δυσφορία και καταντά αγγαρεία, είναι επόμενο να οδηγηθεί στην αποτυχία. Δεν μπορεί για παράδειγμα να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός χωρίς αγάπη για τα παιδιά ή γιατρός,, χωρίς ευρύτερο ανθρωπιστικό πνεύμα.
2. Ολόπλευρη και ουσιαστική γνώση του αντικειμένου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του, να το ασκήσει σωστά και να διακριθεί σ’ αυτό. Γι’ αυτό και πριν την εξάσκηση κάποιου επαγγέλματος προηγείται ένα επίπονο αρκετές φορές στάδιο προπαρασκευής, ώστε να αποκτηθεί η αναγκαία κατάρτιση. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να βάλει κανείς την προσωπική του σφραγίδα στο αντικείμενο, με το οποίο ασχολείται, να εργαστεί για την πρόοδο της επιστήμης, την ανακάλυψη νέων πραγμάτων.
3. Διάθεση προσφοράς και δημιουργίας: Το επάγγελμα περικλείει την έννοια της δημιουργίας γι’ αυτό και ο σωστός επαγγελματίας θα πρέπει να τοποθετεί σε πρώτη μοίρα την οικονομική διάσταση του επαγγέλματος και να γίνεται κερδοσκόπος και ωφελιμιστής. Μόνο όταν ο άνθρωπος είναι απαλλαγμένος από τα συμφέροντα και την πλεονεξία μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερα και δημιουργικά. Πνευματικές αρετές: Ο σωστός επαγγελματίας πρέπει να διαθέτει προνοητικότητα, σύνεση, κριτικό πνεύμα. Να μπορεί να συνδυάζει θεωρητικές γνώσεις και πράξη, να έχει γόνιμους προβληματισμούς, ευρυμάθεια και φιλομάθεια, ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες.
4. Ηθικές αρετές: Η επαγγελματική δεοντολογία απαιτεί ευσυνειδησία, υπευθυνότητα, φιλαλήθεια, εντιμότητα, συνέπεια. Επίσης είναι απαραίτητη η μετριοφροσύνη, η αυτοκυριαρχία και η αξιοπρέπεια.
5. Ψυχικές αρετές: Ο σωστός επαγγελματίας πρέπει να διαθέτει εσωτερικές δυνάμεις, όπως θέληση, αυτοπεποίηθση, επιμονή και υπομονή, αγωνιστικότητα και θάρρος, για να ξεπερνά τις δυσκολίες Πρέπει ακόμα να έχει αισιοδοξία και ελπίδα για την επιτυχία του έργου του.
6. Κοινωνικές αρετές: Είναι απαραίτητες, για να μπορέσει να συνεργαστεί ομαλά με τους συναδέλφους του και τους ανθρώπους που έρχεται σε επικοινωνία, θα πρέπει να διακρίνεται για την αγάπη του στο διάλογο τη συναδελφική αλληλεγγύη, την ευγενή άμιλλα και όχι τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη συνείδηση της ευθύνης και του χρέους στους συνανθρώπους του και την κοινωνία.
Τώρα γίνεται λόγος και με τον κορονοιο η τηλεργασία .Πιστεύεις ότι υπάρχουν οφέλη στον άνθρωπο από την τηλεργασία;
ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ Τηλεργασία. είναι η μορφή εργασίας που ασκείται συνήθως από ένα άτομο εκτός του παραδοσιακού εργασιακού χώρου, για έναν εργοδότη ή πελάτη, και η οποία περιλαμβάνει τη χρήση των τηλεπικοινωνιών και προηγμένων τεχνολογιών πληροφόρησης. Οι θετικές επιδράσεις της Γενικά: • εκμηδενίζει το χρόνο και τις αναγκαίες δαπάνες για τη μετακίνηση των εργαζομένων προς και από το χώρο εργασίας. • Απαιτεί λιγότερες επαγγελματικές ανταλλαγές γεγονός που συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα από άποψη οικονομικού οφέλους σε σχέση με τη συμβατική εργασία. • συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας αφού διευρύνει τις δυνατότητες απασχόλησης για περισσότερες κοινωνικές ομάδες. • μειώνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα τους. Για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες, νέοι): • εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή/ένταξη στην παραγωγική διαδικασία και κοινωνική ζωή, με αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων και δεξιοτήτων τους. • επιδρά, θετικά στον ψυχισμό τους (αίσθηση προσφοράς, τόνωση αυτοπεποίθησης - αυτοεκτίμησης). • συμβάλλει στην ανεξαρτητοποίησή τους (με την κάλυψη, των υλικών και οικονομικών αναγκών) και στην κατάκτηση της κοινωνικής τους αυτονομίας, Ειδικότερα για: • τις γυναίκες: συνδυασμός επαγγελματικής απασχόλησης και δημιουργίας οικογένειας. • τα άτομα με ειδικές ανάγκες: αποφυγή περιθωριοποίησης. • τους νέους: επαγγελματική αξιοποίηση γνώσεων, και δημιουργικής διάθεσης. Εξοικονόμηση χρόνου για διεύρυνση σπουδών, επικοινωνίας, ψυχαγωγίας κλπ. Οι αρνητικές επιδράσεις της • δυσχέρειες προσαρμογής στα νέα δεδομένα και κίνδυνος κοινωνικής απομόνωσης, για τους εργαζόμενους στον οικογενειακό χώρο. Ειδικότερα για τις γυναίκες: αποκλεισμός από συλλογικά εργασιακά και κοινωνικά σχήματα, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες: διαιώνιση της περιθωριοποίησης και "γκετοποίησης" τους, για τους νέους: ανάπτυξη εσωστρεφούς και μη συμμετοχικής διάθεσης στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. • υψηλό κόστος εξοπλισμού με τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους. • μείωση των ευκαιριών για προαγωγή, απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων εξαιτίας της αδυναμίας συλλογικής διεκδίκησης τους αλλά και του ιδιότυπου χαρακτήρα της απασχόλησης. • νομιμοποίηση και εδραίωση της μερικής απασχόλησης, που περιστέλλει το πλαίσιο των εργασιακών κατακτήσεων.
Με την ανεργία τι γινεται στην Ελλάδα; Ένα από τα προβλήματα που μαστίζει τις σημερινές κοινωνίες είναι η ανεργία. Η εύρεση εργασίας αποτελεί βασική και σταθερή αξία για κάθε άνθρωπο και ιδίως για τους νέους που τώρα ξανοίγονται στη ζωή, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις βασικότερες ανάγκες τους, να μπορέσουν να παλέψουν με επιτυχία και να ανταπεξέλθουν στη ζωή τους. Η ανεργία προκαλεί κυρίως στους νέους, άγχος και προβληματισμό, αναζητώντας τους λόγους που οδηγήθηκαν σε αυτή αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες και προσδοκώντας βελτίωση της κατάστασης. Χιλιάδες νέοι ξεκινούν τις σπουδές τους φιλοδοξώντας στο μέλλον να υπηρετήσουν τον τομέα που έχουν επιλέξει. Μετά την αποφοίτησή τους όμως σκοντάφτουν πάνω στο πρόβλημα εύρεσης εργασίας στον κλάδο τους με αποτέλεσμα να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά για να καλύψουν τα έξοδά τους.
Οι Έλλληνες μένουν στη χώρα ή μεταναστευουν τελικά; Σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει και οι Έλληνες που φεύγουν για το εξωτερικό δεν είναι πλέον ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Άνθρωποι νέοι, με πτυχία με διδακτορικά που δεν μπορούν να τους γλιτώσουν από την ανεργία. Σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει και οι Έλληνες που φεύγουν για το εξωτερικό δεν είναι πλέον ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Άνθρωποι νέοι, με πτυχία με διδακτορικά που δεν μπορούν να τους γλιτώσουν από την ανεργία, Σήμερα η μετανάστευση αποχτάει τη μορφή πραγματικής εθνικής αιμορραγίας. μετανάστευση των νέων "φαντάζει” διέξοδος στην Ανεργία Κύμα μετανάστευσης νέου επιστημονικού προσωπικού δημιουργεί η παρατεταμένη ύφεση. Η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές απολαβές δείχνουν την πόρτα εξόδου στους νέους, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την χώρα τους. Στους νέους κυρίαρχα είναι τα συναισθήματα της αγωνίας και της απογοήτευσης για την κατάσταση και τις προοπτικές στην ελληνική οικονομία Σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει και οι Έλληνες που φεύγουν για το εξωτερικό δεν είναι πλέον ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Άνθρωποι νέοι, με πτυχία με διδακτορικά που δεν μπορούν να τους γλιτώσουν από την ανεργία, Σήμερα η μετανάστευση αποχτάει τη μορφή πραγματικής εθνικής αιμορραγίας. μετανάστευση των νέων "φαντάζει” διέξοδος στην Ανεργία Κύμα μετανάστευσης νέου επιστημονικού προσωπικού δημιουργεί η παρατεταμένη ύφεση. Η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές απολαβές δείχνουν την πόρτα εξόδου στους νέους, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την χώρα τους. Στους νέους κυρίαρχα είναι τα συναισθήματα της αγωνίας και της απογοήτευσης για την κατάσταση και τις προοπτικές στην ελληνική οικονομία
Ανθρωπισμός και αλληλεγγύη…Η λέξη ανθρωπισμός, η οποία προέρχεται από μία εκ των παλαιοτέρων ελληνικών λέξεων, τη λέξη «άνθρωπος», έχει αβέβαιη ετυμολογία.Επικρατέστερη τώρα πια ετυμολογία συνδέει τη λέξη «άνθρωπος» με τον ἄνδρα και το ὤψ, δηλαδή αυτόν που μοιάζει με άνδρα, που έχει ανδρική όψη :* ἄνδρ – ωπος < ἄνθρωποςΗ λέξη «άνθρωπος» μαρτυρείται ήδη από τα Μυκηναϊκά χρόνια με τον τύπο a-to-ro-po της συλλαβικής γραμμικής γραφής Β’.

Είναι χρήσιμο να σημειώσουμε ότι η λέξη «άνθρωπος» αρχικά είχε μειωτική σημασία και χρησιμοποιείτο για να ξεχωρίσει την τάξη των θνητών από εκείνη των θεών. Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι ωραίο, αλλά μόνο όταν γίνεται με χαρά, με όλη σου την καρδιά και με ελεύθερο πνεύμα.Pearl Buck, Αμερικανίδα συγγραφέας (Νόμπελ 1938)Η λέξη «αλληλεγγύη» είναι σύνθετη από τη γενική της αλληλοπαθητικής αντωνυμίας ἀλλήλων και το ουσιαστικό ἐγγύη, δηλαδή την εγγύηση. Η εγγύηση συνδέεται με τη λέξη *γύη που σημαίνει χέρι, παλάμη και έτσι αλληλεγγύη είναι κυριολεκτικά το να προσφέρεις χέρι βοηθείας σε όποιον το έχει ανάγκη. H καρδιά του ανθρώπου είναι ένα κουβάρι κάμπιες – φύσηξε, Χριστέ μου, να γίνουν πεταλούδες!Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέαςΗ λέξη «καρδιά» (στα αρχαία καρδία και ποιητικός τύπος κῆρ, κηρός) προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *kerd. Από την ίδια ρίζα προέρχεται το λατινικό cor, cordis , το γαλλικό cœur , το αγγλικό heart και το γερμανικό herz. Χρειάζεται δύναμη και συνεχής αγώνας για να αγαπάς, να βοηθάς, να συμπονάς… Όμως, όπως είπε και η αυστριακή διανοούμενη που κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης το 1905, Bertha von Suttner:Μετά το ρήμα «αγαπώ», το «βοηθώ» είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο. Επτά (7) Αρχές Ανθρωπισμού και ΑλληλεγγύηςΤο Τάγμα του Κρίνου και του Αετού, από την 100ετή εμπειρία και δράση του μέσα στην Ανθρωπότητα, έχει , σήμερα -μεταξύ άλλων- να προτείνει επτά (7) κριτήρια ποιότητας , γνησιότητας και ισχύος κάθε κινήσεως Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης. Ο Ανθρωπισμός είναι το ιδεώδες που προβάλλει και υποστηρίζει την μοναδική και ιδιαίτερη αξία του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, ανεξαιρέτως.Θεωρεί ότι κάθε άνθρωπος, μέσα από μια ορισμένη διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση, η οποία σέβεται και υποστηρίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της προσωπικότητάς του, μπορεί να αναπτύξει δυνατότητες και δυνάμεις ικανές να κάνουν αυτόν και τους πλησίον του ευτυχείς. Και τούτο διότι “ο άνθρωπος είναι καλός και τέλειος όταν είναι ευτυχής”. Εξ άλλου, η Αλληλεγγύη είναι η γνησιότερη μορφή του υπαρκτού Ανθρωπισμού, καθώς αποτελεί την απόδειξη της υλικής, ψυχικής και πνευματικής ενότητας, συνεργασίας και συμπαράστασης μεταξύ των ανθρώπων, πέρα από φυλετικές, θρησκευτικές, οικονομικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές.1.Αρχή πρώτη: Ο Αυθορμητισμός§1.Κάθε κίνηση Αλληλεγγύης είναι πάντοτε αυθόρμητη και πηγαία, ενώ δεν είναι ποτέ παρορμητική, δεν γίνεται από φόβο, υπολογισμό ή συνήθεια και δεν υπαγορεύεται από κάποια άλλη θέληση.§2.Κάθε κίνηση Αλληλεγγύης πηγάζει αβίαστα από την έμφυτη Καλωσύνη και Συμπόνια του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, γι αυτό και συνοδεύεται πάντοτε από έμπνευση και φέρει την σφραγίδα της λογικής του Καλού αλλά και την σφραγίδα της δύναμης για το Καλό.§3.Κάθε κίνηση Αλληλεγγύης είναι γεμάτη κατανόηση, σπουδή και προσοχή, πρόνοια και βαθειά διάθεση προσφοράς, βοήθειας και συμπαράστασης προς τον κάθε πάσχοντα, δυστυχή ή αδικημένο άνθρωπο.§4.Κάθε κίνηση Αλληλεγγύης ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά προς εκείνον που, καθώς πάσχει, αδυνατεί να υπερασπίσει τον εαυτό του ή την οικογένειά του και ζητά βοήθεια.2.Αρχή δεύτερη: Η Ελευθερία§1.Κάθε κίνηση Αλληλεγγύης γίνεται πάντοτε με την ελεύθερη θέληση τόσο του αλληλέγγυου όσο και του πάσχοντα, και δεν υποχρεώνει με κανένα τρόπο ποτέ και κανέναν, ούτε τον πρώτο ούτε και τον δεύτερο.§2.Η ελευθερία του πάσχοντος βεβαιώνεται και διαφυλάσσεται με την οικειοθελή και ενεργή συμμετοχή του ίδιου στο εγχείρημα της βοήθειάς του, στο μέτρο των πραγματικών –κάθε φορά-δυνατοτήτων και δυνάμεών του.§3.Η ελευθερία του αλληλέγγυου βεβαιώνεται και διαφυλάσσεται με την σταθερότητα και την υπομονή κατά την εκπλήρωση του καθήκοντός του και ποτέ με την αδικαιολόγητη παραίτηση και εγκατάλειψη του πάσχοντος.3.Αρχή τρίτη: Η Δικαιοσύνη§1.Μια κίνηση Αλληλεγγύης ωφελεί πάντοτε ένα άτομο ή μία ομάδα, χωρίς να βλάπτει ένα άλλο άτομο ή μια άλλη ομάδα.Γίνεται δε πάντοτε χωρίς προκατάληψη, συμφέρον ή προτίμηση.§2.Επί πλέον, ο αλληλέγγυος οφείλει να διαθέτει ακριβή αντίληψη και αίσθηση τόσο των αναγκών του πάσχοντος όσο και των δικών του δυνατοτήτων.§3.Σε περίπτωση που οι ανθρώπινες δυνάμεις υλικές ή ψυχικές, εξαντλούνται, ο αλληλέγγυος στρέφεται προς τις συνειδητές δυνάμεις του Σύμπαντος και επικαλείται την βοήθειά τους.Ας είναι δε βέβαιος πως οι δυνάμεις αυτές αδημονούν να προστρέξουν όταν τους ζητηθεί, και δρουν, φυσικά, με την ιδιαίτερή τους και ανώτερη λογική, εντελώς αυθόρμητα και μέσα σε απόλυτη ελευθερία.4.Αρχή τέταρτη: Η Αφάνεια και η Ανιδιοτέλεια§1.Μια κίνηση Αλληλεγγύης είναι πάντοτε αφανής διότι είναι ανιδιοτελής.Όταν όμως δεν μπορεί ή δεν πρέπει να τηρηθεί η αφάνεια, διαφυλάσσει τουλάχιστον την ανιδιοτέλεια.§2.Ο αλληλέγγυος δεν επιδιώκει να ωφελείται ούτε να επωφελείται από τον πάσχοντα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά.§3.Ενεργεί πάντοτε με απόλυτη εχεμύθεια, σεβασμό και διακριτικότητα προς τον πάσχοντα, χωρίς να πάψει να είναι αποφασιστικός και αποτελεσματικός στην δράση του.5.Αρχή πέμπτη: Η Διαφάνεια§1.Μια κίνηση Αλληλεγγύης δεν φοβάται να έρθει στο φως.Είναι ηθική στην συνείδηση του αλληλέγγυου, είναι καθαρή ενώπιον της Αλήθειας, είναι έντιμη και ειλικρινής ενώπιον του πάσχοντος και νόμιμη ενώπιον των ανθρώπων.§2.Η αληθής, ακριβής και συστηματική ενημέρωση και πληροφόρηση παντός τρίτου σχετικά με τα κίνητρα, τους πόρους, τα μέσα, την πρόοδο και τα αποτελέσματα μιας κίνησης Αλληλεγγύης είναι καθήκον απέναντι στην ιδέα αλλά και την διάδοση της ιδέας και της πράξης της Αλληλεγγύης.§3.Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αλληλέγγυος οφείλει να δίνει λόγο ή να υπόκειται στον έλεγχο ή την κριτική κανενός, πλην των νομίμως εντεταλμένων οργάνων της Πολιτείας.6.Αρχή έκτη: Η ΑποτελεσματικότηταΗ αποτελεσματικότητα κάθε κίνησης Αλληλεγγύης μπορεί να κρίνεται και από το αν:1) επιστρέφει στον πάσχοντα την αυτάρκεια, το αυτεξούσιο και την αξιοπρέπεια, τα οποία, λόγω της ατυχίας του ή της δυστυχίας του, ενδεχομένως, να απώλεσε.2) αλλά και, ακόμα βαθύτερα, αναβιώνει μέσα στον πάσχοντα την πίστη στον εαυτό του, την ελπίδα για την ζωή και την αγάπη προς κάθε άνθρωπο, ενώ παράλληλα καλλιεργεί και εμπεδώνει την ταπεινοφροσύνη, την δικαιοσύνη και την ισχύ μέσα στον αλληλέγγυο.7.Αρχή έβδομη: η Φιλαλληλία και η Αδελφοσύνη§1.Η Αλληλεγγύη δεν είναι μια εκδήλωση οίκτου του ισχυρού προς τον αδύνατο, αλλά η έκφραση της ανάγκης ενότητας του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο.§2.Εκείνος που σήμερα είναι αδύνατος και πάσχει, αύριο μπορεί να είναι δυνατός και ευτυχής, ενώ εκείνος που σήμερα είναι δυνατός και ευτυχής, αύριο μπορεί να είναι ασθενής και να πάσχει.§3.Η Φιλία αναπληρώνει την αδυναμία, η δε Αδελφοσύνη την εξαφανίζει.§4.Με την φιλία και την αδελφοσύνη οι άνθρωποι θα αναστηλώσουμε το φυσικό μας περιβάλλον (πνευματικό, ψυχικό και υλικό) και θα ξαναβρούμε τον εαυτό μας, που καταστρέψαμε και χάσαμε, καθώς επιτρέψαμε να εισχωρήσει μέσα μας κι ανάμεσά μας ο ανταγωνισμός, ο διαχωρισμός και ο εγωισμός, πηγή (και πληγή) κάθε δυστυχίας.Ιατρική, ανθρωπισμός και αλληλεγγύη δεν έχουν σύνοραΤελευταία γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης σχετικά με την ιατρική και ανθρωπιστική δράση και τους αποδέκτες της στην Ελλάδα.Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η δημόσια υγεία ως μέσο για να προωθηθούν πολιτικές ατζέντες, να περιθωριοποιηθούν κοινωνικά συγκεκριμένες ομάδες και να καλλιεργηθεί κλίμα ρατσισμού.Οι ιατρικές και ανθρωπιστικές αρχές δεν αποτελούν αφηρημένες, γενικές έννοιες που προσεγγίζονται θεωρητικά.Είναι πραγματικές αρχές δράσης που κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους.Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος στον όρκο του ιατρού, ως συνέχεια του όρκου του Ιπποκράτη, «δεν θα επιτρέψει σε θέματα θρησκείας, εθνότητας, φυλής, πολιτικής ή κοινωνικής τάξης να σταθούν ανάμεσα στο καθήκον και τον ασθενή» (διακήρυξη της Γενεύης, 1948).Η ιατρική, στην ουσία της, «παράγει» ιατρική ηθική που ξεπερνά κουλτούρες και κοινωνικά σύνορα, όπως ακριβώς οι ασθένειες ξεπερνούν φυσικά ή νομικά σύνορα.Έτσι, οποιαδήποτε σύνδεση ιατρικής, ανθρωπιστικής δράσης με πολιτικά, φυλετικά, οικονομικά, ή άλλα κριτήρια, καταργεί την ίδια την έννοια της.Εδώ και 41 χρόνια, η ανεξάρτητη ιατρική ανθρωπιστική δράση αποτελεί πυρήνα και ηθική πυξίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: οι δράσεις μας διέπονται από την ιατρική ηθική και τις αρχές της αμεροληψίας και ουδετερότητας.Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, περιθάλπουν καθημερινά ασθενείς σε απομονωμένα σημεία του πλανήτη ορμώμενοι από αγνό αίσθημα αλληλεγγύης και έγνοιας για όσους έχουν ανάγκη.Στη βαθιά κρίση που επηρεάζει χιλιάδες συμπολίτες μας, αξιοποιούμε την εμπειρία και τεχνογνωσία μας και συμβάλουμε στην αντιμετώπιση ιατρικών αναγκών ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων στην Ελλάδα (αστέγων, ασθενών με HIV/AIDS, μεταναστών και προσφύγων, ανασφάλιστων).Επικεντρωνόμαστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μεταδιδόμενα νοσήματα και στοχεύουμε στην αντιμετώπιση των «ασθενειών της φτώχειας» σε συνεργασία με πρωτοβουλίες φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ πραγματοποιούμε δράσεις, όπως αυτή κατά της ελονοσίας στη Λακωνία.Οι Ανθρώπινες Αξίες του Εθελοντισμού Ο εθελοντής αποκομίζει πολλά οφέλη, καλλιεργείται η ευαισθησία, ο σεβασμός στο συνάνθρωπο και ενισχύονται οι αξίες της αλληλεγγύης της ισότητας , της ομοιότητας της δημοκρατίας.Λόγω της κοινωνικής προσφοράς μειώνεται η ατομιστική διάθεση και προβάλλεται έντονα η κοινωνικότητα-συλλογικότητα και προκρίνονται οι δεξιότητες του ανθρώπου.Ο εθελοντισμός δεν προσφέρει θετικά στοιχεία μόνο στα πιο αδύναμα μέλη μιας κοινωνίας, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία και τον ίδιο τον εθελοντή.Πιο συγκεκριμένα: Ο εθελοντισμός αποτελεί πηγή ολοκλήρωσης και ευτυχίας για τον εθελοντή.Μερικά από τα κέρδη που αποκομίζει ο εθελοντής είναι η γνώση, η δημιουργικότητα, η ενίσχυση της φαντασίας και του οργανωτικού πνεύματος, η υπευθυνότητα, η ανιδιοτέλεια, η αγωνιστικότητα, η ψυχική ικανοποίηση, η αυτοσυνειδησία, κλπ.Ο εθελοντισμός αντιστρατεύεται το πνεύμα του ατομισμού, της ναρκισσιστικής εσωστρέφειας και της ιδιοτέλειας που επικρατεί στην εποχή μας.Ο εθελοντής δε βλέπει πια τη ζωή με τη ματιά του εγωκεντρικού ατόμου, που βάζει πάνω απ’ όλα το προσωπικό του συμφέρον και κύρος, αλλά με την ευρύτητα της σκέψης του ανθρώπου που συναισθάνεται πως είναι μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων.Η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και η προσφορά βοήθειας όχι μόνο στον Τρίτο κόσμο αλλά και στον Τέταρτο (άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας στις ανεπτυγμένες χώρες), που στις μέρες μας διευρύνεται απειλητικά.Ο άνθρωπος που ευεργετείται νιώθει πιο ασφαλής, καθώς διαπιστώνει πως δεν είναι μόνος, πως υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται γι’ αυτόν και τα προβλήματά του και που είναι πρόθυμοι να του προσφέρουν υλική και ηθική υποστήριξη.Ηθική και οικονομική υποστήριξη με παράλληλη περιστολή του αποκλεισμού και άμβλυνση της μοναξιάς.Προστασία των δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους.Πρόταξη του κοινού καλού, ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης, καλλιέργεια του συνεργατικού πνεύματος, ενίσχυση της δημοκρατίας.Ουσιαστικά, ο εθελοντισμός συμβάλλει στη δημιουργία της κοινωνίας των πολιτών.Ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κόσμου.Προστασία του περιβάλλοντος, αντιρατσιστική κι αντιπολεμική δράση που οδηγεί στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών, προσπάθεια για διαφύλαξη της κληρονομιάς και αναβάθμιση του πολιτισμού.Συνεισφορά - Αλληλεγγύη – Αλτρουισμός: Ο πιο προφανής λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές είναι το πάθος τους για κάτι που αγαπούν.Οι άνθρωποι, που έχουν προσωπική σύνδεση με μία περιοχή, δρουν θελοντικά στην κοινότητά τους θέλοντας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέρος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συνδαιτυμόνες τους.● Μοναδικές εμπειρίες: Ως εθελοντής θα πάρετε μια πραγματική γεύση από την τοπική κουλτούρα, επιτρέποντάς σας να γίνεται ένας πραγματικός ταξιδιώτης, αντί ένας απλός τουρίστας.● Προσωπικά Οφέλη: Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς οι εθελοντές μπορούν να εντοπίσουν τη μορφή των εθελοντικών δράσεων που πλησιάζει τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία τους.Μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει ο εθελοντισμός οι εθελοντές ενισχύουν τις καλές πλευρές του χαρακτήρα τους και διαμορφώνουν ένα καλύτερο πρόσωπο.Οι εθελοντές που επιστρέφουν γίνονται πιο ανεξάρτητοι, πιο θαρραλέοι, υπεύθυνοι, ανοιχτόμυαλοι και τολμηροί.Ο εθελοντισμός αντιστρατεύεται το πνεύμα του ατομισμού, της ναρκισσιστικής εσωστρέφειας και της ιδιοτέλειας που επικρατεί στην εποχή μας.Ο εθελοντής δε βλέπει πια τη ζωή με τη ματιά του εγωκεντρικού ατόμου που βάζει πάνω απ’ όλα το προσωπικό του συμφέρον και κύρος, αλλά με την ευρύτητα της σκέψης του ανθρώπου που συναισθάνεται πως είναι μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων.● Εκμάθηση νέων πραγμάτων: Ο εθελοντισμός, και κυρίως στο εξωτερικό, ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο.Μόνο όταν κάποιος δει κατάματα την ακραία φτώχεια, τις σκιές που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος, την ανάγκη για επιβίωση, την εξαφάνιση των ειδών, μπορεί εντέλει να κατανοήσει τι σημαίνουν όλα αυτά για τον ίδιο και πόσο δύναται να επηρεάσουν τον υπόλοιπο κόσμο.● Φιλίες: Οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά ισόβιες φιλίες μέσω της εθελοντικής εργασίας.Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τον εθελοντισμό κυρίως για να αναπτύξουν φιλίες αντιμετωπίζοντας έτσι τη μοναξιά των καιρών μας.● Εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας: Αν μη τι άλλο, ο εθελοντισμός στο εξωτερικό συμβάλλει στο να αναπτύξετε παρά πολύ τις γλωσσικές δεξιότητές σας.Ο καλύτερος τρόπος, σχεδόν ο μόνος τρόπος, για να μάθει κανείς μία γλώσσα είναι ουσιαστικά να τη χρησιμοποιεί σε πραγματικές συνθήκες.Όταν δαπανήσετε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, όπου θα σας μιλούν μια ξένη γλώσσα είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, σίγουρα θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα θα εξοικειωθείτε με την ομιλία.● Εύρεση Εργασίας: Η εθελοντική εργασία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια αμειβόμενη εργασία.Οι εθελοντές συχνά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν συντονιστές εθελοντών και να προσληφθούν από τις αντίστοιχες οργανώσεις.Ταυτόχρονα οι εθελοντές μπορούν να δοκιμάσουν ένα τομέα εργασίας για να καταλάβουν αν πραγματικά τους ενδιαφέρει, και αν ναι να αφομοιώσουν στο έπακρο τον τρόπο λειτουργίας και τα «μυστικά» της συγκεκριμένης εργασίας, αποκτώντας ένα σημαντικό προβάδισμα για τη μελλοντική τους πιθανή επιλογή σε αυτόν τον τομέα εργασίας.● Διασκέδαση: Θεωρητικά κανείς θα δεχόταν να γίνει εθελοντής, παρ 'όλα τα οφέλη, εάν ο εθελοντισμός περιοριζόταν μόνο σε στυγνή προσφορά εργασίας χωρίς καμία διασκέδαση.Εθελοντική εργασία μπορεί να είναι σκληρή, επίπονη, και απογοητευτική, αλλά είναι επίσης συνήθως πολύ διασκεδαστική και άκρως ικανοποιητική.Οι εμπειρίες που αποκομίζει το άτομο ως εθελοντής είναι εμπειρίες ζωής! Ο εθελοντισμός ωφελεί τόσο τον πολιτισμό και τον αθλητισμό όσο και τον ίδιο τον εθελοντή σε πολλαπλά επίπεδα.Πιο συγκεκριμένα ο εθελοντισμός ενισχύει την οικονομία, συνεισφέρει στη δημιουργία µιας σταθερής και ενιαίας κοινωνίας.Κάθε εθελοντική δραστηριότητα αποτελείτε από διάφορα κίνητρα.Ένας εθελοντής έχει την ανάγκη να δημιουργεί κοινωνικές διασυνδέσεις και επαφές κάθε μορφής.Επίσης, έχει την ανάγκη να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του.Η μάθηση είναι ένα πολύ βασικό προνόμιο που αποκτά ένας εθελοντής στην διάρκεια της εθελοντικής εργασίας, η διερεύνηση ικανοτήτων ενός εθελοντής αποκτωνται και αναγνωρίζονται στην διάρκεια της εργασίας του.Ο έπαινος είναι ένα βασικό στοιχείο για την αυτο-ικανοποίηση κάθε εθελοντή.Οι εθελοντές έχουν την ανάγκη ένταξης σε ομάδες με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες όπου προσφέρουν πολλά στον πολιτισμό της χώρας μας.● Ο ανθρωπισμός, η πίστη κι ο σεβασμός στον άνθρωπο καθώς και η άοκνη προσπάθεια για την ανακούφιση των συνανθρώπων.● Η παιδεία και η μόρφωση, καθώς παρατηρείται ότι οι καλλιεργημένοι άνθρωποι αναλαμβάνουν πιο εύκολα εθελοντική δράση, αλλά και γνωρίζουν πώς θα βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά το συνάνθρωπο.● Το προσωπικό βίωμα: πολλές φορές μια ανάλογη εμπειρία αποτελεί την αφορμή για να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά οι άνθρωποι.● Τα σύγχρονα προβλήματα, μια που ο εθελοντισμός είναι η απάντηση στα οξύτατα προβλήματα της εποχής μας (φτώχια, περιβαλλοντική υποβάθμιση, απειλή της ειρήνης, κλπ) ● Υποχώρηση του κράτους πρόνοιας/κοινωνικής πολιτικής ● Οι παγκοσμιοποιημένοι μηχανισμοί ενημέρωσης οδηγούν σε έμμεση βίωση της δυστυχίας και συχνά παρακινούν σε εθελοντική δράση.● Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάληψη εθελοντικής πρωτοβουλίας.Οι αρχές και το ζωντανό παράδειγμα που προσφέρουν στους νέους υποβοηθούν στην ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά προβλήματα. Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ΑΝΘΡΩΠΟΣ Το ατόπηµα του ανθρωπισµού είναι η διολίσθησή του στον ατοµικισµό. Ο Humanismus (ανθρωπισµός, ουµανισµός) εγινε Individualismus (ατοµικισµός). Λέµε άνθρωπος και εννοούµε άτοµο. Αναφερόµαστε στον εαυτό µας και υποννοούµε το εγώ µας. Για να υπερβεί ο ανθρωπισµός την κρίση του απαιτείται να αποποιηθεί τον ατοµικισµό. Είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών µας να περάσουµε από την εξατοµίκευση του ανθρώπου στον εξανθρωπισµό του ατόµου. Ο ανθρωπισµός χρειάζεται να κοινωνικοποιηθεί, δηλαδή ο άνθρωπος να αντιληφθεί την ύπαρξή του ως συνύπαρξη κι έτσι ο άνθρωπος δεν υπάρχει απλώς, αλλά συνυπάρχει κυρίως.
Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τους συνανθρώπους του επιβάλλει τη συνεργασία διότι ο άνθρωπος δεν ζει μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο ως αυτοτελής και αυτάρκης μονάδα, αλλά διαρκώς έχει την ανάγκη των συνανθρώπων του, οι οποίοι, όπως κι αυτός, χρειάζονται τη δική του βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσουν τα πολυσχιδή προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής. Η συναίσθηση λοιπόν της ανθρώπινης ανεπάρκειας και η ανάγκη αντιμετώπισης των δυσεπίλυτων προβλημάτων οδήγησε τον άνθρωπο να καταστήσει τη συνεργασία συστατικό στοιχείο της κοινωνικής του ζωής, βίωμα και τρόπο ζωής. Άλλωστε, η συνεργασία προϋποθέτει : σεβασμό, ανατροπή του πνεύματος της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης. Προωθείται ο διάλογος, η κατανόηση, η αμοιβαιότητα.Η συνεργασία δυναμώνει τα άτομα, προωθεί την αλληλεγγύη, ενθαρρύνει τη συμμετοχή, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσεων σε σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα .
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Οταν το «ΖΗΝ» αναζητεί το «ΕΥ» Πρόκειται για ένα ΣΑΦΑΡΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ καθώς η καθημερινότητα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη.. Η βασικότερη παράμετρος για την κατάκτηση του ευ ζην είναι η παιδεία και η ευρυμάθεια. Μόνο μέσω αυτής της γνώσης μπορείς να ξεχωρίζεις το ουσιαστικό και να μην εξαπατάσαι από το φαινόμενο. Ευ ζην είναι η παρουσία στην στιγμή ..είναι η αναπνοή, είναι το γέλιο, η ξεκούραση , η δημιουργικότητα στην εργασία, ο περίπατος, είναι ένα ηλιοβασίλεμα, είναι ένα βλέμμα! είναι η συμμέτοχή μας στην ζωή!
Είναι η αδιάκοπη ΖΗΣΗ της! Από την Αρχαιότητα το ευ ζην ήταν η τέχνη του να ζει κανείς καλά (ευδαιμονία) ενώ προϋπέθετε την επίτευξη της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου και οδηγούσε στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σε όλους τους τομείς, φτάνοντάς τον στην κατάσταση της ευτυχίας.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ η ασπίδα προστασίας μας απέναντι στην απαισιοδοξία, στην απόγνωση, στην αποθάρρυνση. Η αισιοδοξία μας βοηθάει να αντιδρούμε στις αντιξοότητες, να προσπαθούμε να βρούμε λύση σε ό,τι μας απασχολεί και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια..Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ..Υπάρχει ένα κλίμα σκληρότητος, συννεφιάς και στενοχώριας. Ο αισιόδοξος είναι ευτυχισμένος. Η αισιοδοξία σώζει από τα γρανάζια της απελπισίας, της μοναξιάς, της κακίας και της φθοράς. Ο αισιόδοξος είναι ελπιδοφόρος, νικηφόρος, φωτόμορφος και προσηνής.
Λύπες, καημοί, στενοχώριες, προβλήματα, βάσανα, πόνοι και ζημιές ας μη μας καθηλώνουν στην πολυθρόνα της απόγνωσης. Ας ξεδιαλύνουμε το βάθος των αισθημάτων μας, την ειλικρίνεια των λόγων μας, την καθαρότητα των σκέψεών μας, τη γνησιότητα των κινήσεών μας και την ποιότητα του ήθους της ψυχής μας. Να έχεις ηρωική ψυχή, ελεήμονα καρδιά και δίκαιη σκέψη. Κερδίζει όποιος υπομένει φιλότιμα, επιμένει γενναία και αγαπα. Τότε η ζωή έχει νόημα και πλούσια χαρά.Τα δάκρυα θα φέρουν χαρά, το φεγγάρι ήλιο, ο πόνος ίαση, η αδυναμία δύναμη, η αμαρτία μετάνοια, η δίψα ξεδίψασμα, η πείνα χορτασμό, η φτώχεια πλούτο ...
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Αγάπη είναι…. Αγάπη είναι το φάρμακο στη μοναχικότητα και τη μοναξιά ..Τα Χριστούγεννα με την τόση μοναξιά, την απόγνωση ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στην αγάπη. Η μοναχικότητα αναφέρεται στο να είναι κανείς μόνος συνήθως με την θέληση του.Η μοναξιά είναι μία αίσθηση για το πως νοιώθουμε, πως βιώνουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Γι αυτό και μπορεί να νιώθουμε μοναξιά ακόμα κι όταν είμαστε με κόσμο.Η μοναξιά μας αποξενώνει. Γινόμαστε σιωπηλοί θεατές της ζωής μας και της ζωής των άλλων. Μοναξιά έχει το πένθος, ο φόβος, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η απόρριψη, η έλλειψη αγάπης. Αυτό ακριβώς είναι το φάρμακο για τη μοναξιά : Η αγάπη!
Οι εορτές ειναι μια ψυχική πρόσκληση αγάπης προσφοράς, θυσίας για τον συνάνθρωπο. Ένα ειδικό κάλεσμα μέσα από την απλή, φτωχή, λυτή, φάτνη της Βηθλεέμ, να καθαρίσουμε ό.τι κακό και σάπιο έχουμε μέσα μας μπροστά σε εκείνο το λόγο που "Σαρξ εγένετο και εσκήνωσε εν ημίν". Χρόνος και τρόπος υπάρχει για όλους μας, πρέπει να σηματοδοτήσουμε την έννοια της αγάπης στον διπλανό μας, σε όσους υποφέρουν, στην φτώχεια, στα μικρά παιδιά, αυτό είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων, ένα κάλεσμα πνευματικό.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Η μυρωδιά των Χριστουγέννων…. Τα Χριστούγεννα έχουν μυρωδιά…και μια νοσταλγική διάθεση..Η όσφρηση, είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη μνήμη μας. Δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί πιο όμορφες κι ευχάριστες αναμνήσεις για τα Χριστούγεννα, από τις μυρωδιές που σχετίζονται με αυτά. Είναι γεμάτα μυρωδιές. Η μυρωδιά του καμένου ξύλου από το τζάκι. Χαρακτηριστική μυρωδιά! Η μυρωδιά της σοκολάτας.Η μυρωδιά του ψημένου βουτύρου από τους κουραμπιέδες ή η κανέλα από τα μελομακάρονα. Η μυρωδιά της βασιλόπιτας…Η μυρωδιά του ψητού στο τραπέζι της παραμονής.. Για τον καθένα μας, υπάρχουν διαφορετικές μυρωδιές που παραπέμπουν κι υπενθυμίζουν πως καταφθάνει η πιο όμορφη εποχή του χρόνου.
Όπως και να το κάνουμε, οι πιο ζεστές και χουχουλιάρικες αναμνήσεις μας για τα Χριστούγεννα, προέρχονται από αυτές τις γιορτινές μυρωδιές που μόνο θετικά συναισθήματα εκλύουν. Μια μυρωδιά τόσο γιορτινή, τόσο μεθυστική που θέλετε να την κλείσετε σε ένα μπουκάλι για να την κρατήσετε και τους επόμενους μήνες! Μια μυρωδιά μπορεί να μείνει στη μνήμη μας για πάντα. Γιατί οι μυρωδιές είναι αυτές που δημιουργούν τις ωραιότερες αναμνήσεις σε όλους!Τα Χριστούγεννα δεν έρχονται με οδηγίες χρήσεως ή με “ακολουθήστε τα βήματα”. Τα Χριστούγεννά μας τα φτιάχνουμε εμείς. Με ό,τι έχουμε! Γιατί είναι το δώρο στον εαυτό μας για τη χρονιά που φεύγει και αξίζει να είναι το πιο όμορφο, γευστικό, μυρωδάτο, χρωματιστό και γεμάτο ήχους δώρο…ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ..
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Ο μεγαλύτερος συμβολισμός των Χριστουγέννων είναι η γέννηση του Χριστού, η γέννηση της αλλαγής, της ελπίδας, του νέου, του διαφορετικού. Τα Χριστούγεννα συμβαίνουν καθημερινά και αφορούν τον καθένα μας. Ο Ιωσήφ συμβολίζει τη σοφία..αν υιοθετήσουμε τη σοφία και την αγνότητα στην καρδιά μας, που συμβολίζει η Παναγία ,η Μαρία ,αν έχουμε την αγνότητα του πνεύματός μας, τότε μπορούμε να κυοφορήσουμε το νέο άνθρωπο, τον ανώτερο άνθρωπο, τον πνευματικό άνθρωπο επί της Γης. Τότε μπορεί να γεννηθεί ο Υιός της Σοφίας, ο εσωτερικός άνθρωπος. Η γέννηση του Χριστού μέσα μας είναι αποτέλεσμα της ατομικής μας ενδοσκόπησης.
Αυτή η αυτογνωσία οδηγεί στην κατανόηση της ενότητας όλων των πραγματων. Πάντα η επιθυμία του ανθρώπου για βελτίωση, για αλλαγή, για μια νέα προσπάθεια θα υπάρχει .Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αθωότητα και την αγνή αγάπη που κάθε παιδί κρύβει μέσα του και να νιώσουμε πραγματικά πως ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Το πνεύμα των Χριστουγέννων υπάρχει όταν…. Το πνεύμα των Χριστουγέννων υπάρχει εκεί που το δημιουργούμε εμείς. Κρύβεται πίσω από πράγματα μικρά, καθημερινά, από ανεπαίσθητες ενέργειες που δεν καταλαβαίνουμε καν ότι κάνουμε. Είναι γιορτή της αγάπης .Της αγάπης ,που δείχνει ο Θεός στα παιδιά του, δηλαδή σε μας ,τους ανθρώπους, στέλνοντας στη γη, τον μοναδικό του γιο ,τον Χριστό μας. Είναι ευκαιρία να δούμε τα λάθη μας και να ζητήσουμε συγνώμη ,αλλά το κυριότερο να βρούμε τη δύναμη να συγχωρέσουμε εμείς, Είναι η ευκαιρία να φερθούμε λιγότερο εγωιστικά. Να βοηθήσουμε ,όπως μπορεί ο καθένας και να δώσουμε όσο πιο πολύ αγάπη μπορούμε ,όχι μόνο στους δικούς μας αλλά και σε όποιον έχει ανάγκη.
Η αγάπη είναι κάτι ,που μπορείς να προσφέρεις έστω και με μια επίσκεψη σε ένα μοναχικό άνθρωπο, είναι κάτι πολύ απλό αλλά τόσο σημαντικό. Τις μέρες των Χριστουγέννων μπορείς εύκολα να συνειδητοποιήσεις ότι η αγάπη είναι ένα από τα λιγοστά αγαθά στη ζωή μας ,που όσο την δίνουμε ,δεν τελειώνει ποτέ, αντίθετα αυξάνεται. Είναι η ελπίδα πως κάποια μέρα ,θα πραγματοποιηθεί η ευχή που δίνουμε όλοι αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων: ΑΓΑΠΗ, ΕΙΡΗΝΗ,ΥΓΕΙΑ.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com


Τα Χριστούγεννα είναι Αγάπη… Τα Χριστούγεννα είναι οι μέρες που εκτός από τα πολυτελή στολίδια έρχεται στο μυαλό μας το παραμύθι με το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Είναι το κοριτσάκι που αναζητά την ευτυχία της μέσα από τα λίγα δευτερόλεπτα που καίει ένα σπίρτο. Το «κοριτσάκι με τα σπίρτα» βρίσκεται σε κάθε παιδί που στερείται τη μόρφωση, αλλά και τα όνειρά του. Το κοριτσάκι βλέπει οράματα, τα οποία λειτουργούν ως ένας τρόπος διαφυγής από τη φτώχεια και την άθλια κατάστασή του, υποφέροντας από το κρύο, την πείνα και τη δυστυχία. Η ψυχρότητα των περαστικών για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των συνανθρώπων του και κυρίως των μικρών, απροστάτευτων, παιδιών, είναι κοινωνικό ζήτημα.
Οι σπίθες φλόγας είναι απλά μια μικρή ελπίδα. Ωστόσο, αυτό που απομένει στον εξαθλιωμένο ή φτωχό είναι μόνο η ελπίδα για μια αλλαγή, για κάτι καλύτερο, για τη σωτηρία. Η ελπίδα συντηρείται μέσα από τα οράματα.Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι ώστε μέσα από την προσφορά μας υλική και ψυχοσυναισθηματική να περιοριστεί η κοινωνική ανισότητα. Τα χριστουγεννα είναι η αφορμή να αισθανθούμε αγάπη για τον άνθρωπο. Αγάπη που υποκινεί συναισθήματα ελπίδας και φιλευσπλαχνίας. Αγάπη που θα μας φέρει κοντά σ’ εκείνους που τους έχουν ξεχάσει , εκείνους που είναι μονάχοι, άρρωστοι, ηλικιωμένοι κι έχουν ανάγκη από μια ευχή, ένα χάδι, μια ανοιχτή αγκαλιά.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Η ΕΛΠΙΔΑ είναι η σωτήρια δύναμη της ψυχής μας. Κινητήριος δύναμη, εμψυχωτής που δίνει νόημα στην πραγμάτωση των ονείρων μας, κίνητρο αγωγής, μάθησης και επίδοσης για επίτευξη των στόχων μας. Στήριγμα του ανήμπορου, χαρά και λύτρωση του απογοητευμένου, αγάπη για ζωή. ΕΛΠΙΔΑ! Κουράγιο στη ζωή μας! ΕΛΠΙΔΑ και προσδοκία μπορούν και αλλάζουν τη διάθεση του ανθρώπου και κάνουν τον κόσμο ομορφότερο. Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει "Ελπίδα" για τον συνάνθρωπό του δίνοντας το χέρι μας για στήριξη. Συγγενικές έννοιες με την ελπίδα είναι η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ σίγουρη ελπίδα)…
η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ η χαρούμενη αντιμετώπιση προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων της ζωής)…η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ(= πίστη ότι με τις δικές μας δυνάμεις θα βγούμε πέρα σε κάποια προσπάθεια)…Το ΘΑΡΡΟΣ η λογική τόλμη)…Η ΥΠΟΜΟΝΗ σταθερή θέληση αγόγγυστης αναμονής). Αν έλειπε αυτή, η ανθρώπινη ζωή θα ήταν γεμάτη πόνο, απελπισία και απόγνωση. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ, ΥΓΕΙΑ , ΕΥΤΥΧΙΑ, ΑΓΑΠΗ
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Ο Άγιος Βασίλης των Ελλήνων είναι ο ίδιος ο «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος) των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών. Ο Άγιος Βασίλης για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ταυτίζεται με το Μέγα Βασίλειο. Ο Μέγας Βασίλειος έζησε στη Καππαδοκία και θυσίασε όλη του τη ζωή στο να προσφέρει απλόχερα βοήθεια στους συνανθρώπους του. Για το Δυτικό κόσμο ο Άγιος Βασίλης έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Άγιου Νικολάου που είχε τη φήμη ενός γενναιόδωρου άνδρα.Στην πορεία οι Βόρειοι λαοί εμπλούτισαν το μύθο με στοιχεία όπως ο Βόρειος Πόλος, το έλκηθρο.
Πόσο ζοφερός θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν υπήρχε ο Αϊ-Βασίλης. Δεν θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών. Ας διατηρήσουμε την πίστη μας για την αλληλεγγύη και την ψυχική γενναιοδωρία που συμβολίζει ο Άγιος Βασίλης όσο γίνεται περισσότερο. Κανένας δεν βλέπει τον Αϊ-Βασίλη, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει. Άλλωστε, τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι ούτε οι μικροί μπορούν να δουν.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη το μήνυμα των Χριστουγέννων. Να κάνουμε πράξη την αγάπη. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η αγάπη κρύβεται στα απλά. Αυτή είναι η ουσία των Χριστουγέννων. Σε εποχές λατρείας του ατομικισμού, η προσφορά στον συνάνθρωπο μας ωθεί σε πράξεις που δίνουν διέξοδο στα προβλήματα που γεννιούνται από την εθελοτυφλία των σύγχρονων κοινωνιών. Τελικά, αν στραφούμε στο «εμείς» θα νιώσουμε την πανανθρώπινη αξία της αγάπης για τον συνάνθρωπο. Μέσα από το «εμείς», ανακαλύπτουμε συνεχώς νέες πλευρές του εαυτού μας, γεγονός που βοηθά στην αυτογνωσία μας.
Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τους γονείς, τους δασκάλους και γενικότερα τους συγγενείς να διδάξουν στα παιδιά το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων που συνδέεται άρρηκτα με τις έννοιες της αγάπης, της οικογένειας, της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και της ενότητας
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ(ΑΓΑΝ) ή ΑΝΕΛΕΎΘΕΡΙΑ .....Ο δεσποτισμός της μάζας, της συνήθειας,της πνευματικής επιπολαιότητας ξεσυνηθιζουν τον άνθρωπο να σκέπτεσαι ελεύθερα σαν ξεχωριστό πρόσωπο και τον αφήνουν να παραδοθει σε μια πνευματική ισοπέδωση. Ο σύγχρονος άνθρωπος έγινε ανδραποδο της μηχανής καθώς η ζωή του εξαρτάται από οθόνες ..οθόνη υπολογιστή,οθόνη κινητου, οθόνη βιντεοπαιχνιδιού. Διακρινεται ο εσωτερικός πολιτισμός της καρδιάς από τον εξωτερικό πολιτισμό των σχέσεων της ανθρώπινης ζωής, αφού ο πρώτος γεννιέται από την ελευθερία και φροντίζει για αυτήν, ενώ ο δεύτερος από την εξωτερική λάμψη που μαζοποιει τους ανθρώπους, τους δίνει την ίδια αξία με το εξάρτημα μιας μηχανής ,τους κάνει σκλάβους των αναγκών τους .
Ο σημερινός πολιτισμός ξεσυνηθισε τον άνθρωπο από την ανεξάρτητη σκέψη, από τη λαχτάρα για ελευθερια ,πραγματική ελευθερία.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Ας κάνουμε θετικές σκέψεις - Παρατηρείται μια συνθετοτητα ζωής που δημιουργεί ενα άγχος.Η τεχνολογία απλουστευσε τη ζωή του ανθρώπου με τον αυτοματισμό και τις ανέσεις, η ιατρική παρέτεινε το μέσο όρο ζωής εξουδετερώνοντας πολλές από τις θεωρούμενες θανατηφόρες ασθένειες, παρολα αυτά κινδυνεύει απο τον ιό του κορονοιου.Ο άνθρωπος νιώθει πυγμαίος στον κόσμο των γιγάντιων διαστάσεων.Ο άνθρωπος αισθάνεται μικρός .Το εγώ βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν κόσμο θαμβωτικο δίχως να έχει τις δυνάμεις να αντισταθεί και να τον αποκαλύψει.Η αίσθηση μοναξιάς, ο αποκλεισμός του απέναντι σε αυτόν τον πολύμορφο κόσμο τον οδηγεί σε σύγκρουση.Αυτο που λειπει από τον κόσμο είναι η αγάπη για τον άνθρωπο, που χωρίς αυτην ο κόσμος είναι μια απέραντη μοναξιά σύμφωνα με τον Καμύ.
Η αγάπη για τον άνθρωπο είναι αγαπη για την ζωή. Κινητρο για δημιουργία και αυτοπραγμάτωση,για έκφραση και όχι σιωπή. Ενας κόσμος που λειτουργεί με γνώμονα την ανθρώπινη αγάπη οδηγεί σε αρμονία και ισορροπία.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Ο άνθρωπος Υπεράνθρωπος...Απανθρωπος που γίνεται Άνθρωπος. Σε μια εποχή παρακρουσης και έντονων αντιφάσεων θα περιμέναμε ο ανθρωπος να έχει αρχές και αξίες με έντονο το στοιχείο της ανθρωπιάς. Ανθρωπιά δεν σημαίνει φιλανθρωπία...ανθρωπιά δεν σημαίνει παραχώρηση...Ανθρωπιά σημαίνει να είσαι "ανθρωπος'και να συμπεριφέρεσαι σαν άνθρωπος. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον ανθρωπισμό με την ανθρωπιά. Ο ανθρωπισμός είναι στάση ζωής ,βιοθεωρια. Προυποθετει πνευματική καλλιέργεια. Η ανθρωπιά είναι έκφραση συναισθηματικού βίου..είναι μια στάση πρακτική στάση εφαρμογής.
Ειναι καρπός ψυχικής ευφορίας και παίζει καθοριστικό ρόλο στην όλη συμπεριφορά. Η ανθρωπιστική παιδεία είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα γιατί όπως είχε πει και ο Καμύ είναι λαχτάρα για τον άνθρωπο που χωρίς αυτόν ο κόσμος είναι μια απέραντη μοναξιά.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Ευτυχία, ελευθερία, πνευματική γαλήνη - Τα τρία πράγματα που ποθούμε περισσότερο στη ζωή μας, ευτυχία, ελευθερία, πνευματική γαλήνη, τ’ αποκτούμε πάντα αφού πρώτα τα προσφέρουμε εμείς σε κάποιον άλλο γενναιόδωρα. Γενναιοδωρία είναι η προθυμία να προσφέρει κάποιος απλόχερα στους άλλους βοήθεια κάθε είδους, αλλά και συναισθήματα, ακόμη και την ψυχή του, οπότε αναβαθμίζεται σε μεγαλοψυχία. Είναι πλουραλιστική αρετή . Ανάλογα με ποια αρετή συνδυάζεται παίρνει και διαφοροποιημένη ονομασία. Έτσι έχουμε γενναιόφρονες, γενναιόψυχους, γενναιόκαρδους κοκ. Η γενναιοδωρία είναι η δύναμη (αρετή) της προσφοράς στον διπλανό μας. Αξίζει να εμβαθύνουμε, περισσότερο , στην ουσία της. Η ευτυχία είναι στις απλές χαρές που ζούμε καθημερινά. Αντί να αφήνουμε τα άσχημα συναισθήματα να μας καταβάλλουν μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας μικρές “χαρές”, πράγματα που θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε.
Τα δώρα είχαν πάντα μια μαγική δύναμη στη ψυχολογία μας από παιδιά. Τότε που σκίζαμε βιαστικά το περιτύλιγμα για να δούμε τι υπάρχει μέσα στο κουτί. Παρόλο που μεγαλώσαμε, η ανυπομονησία και η χαρά που μας προσφέρει το άνοιγμα ενός δώρου, παραμένει.Έχουμε ανάγκη από μικρές δόσεις ενθουσιασμού, από πράγματα με λίγη λάμψη που θα “φωτίσουν” τις σκοτεινές μας μέρες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι και την αξία των όσων έχουμε και όσων έχουμε καταφέρει. Το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης παράγει ευτυχία.Η πραγματική ευτυχία έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να κερδηθεί μέσα από την ευγνωμοσύνη μας για τα απλά πράγματα, τις απλές χαρές που ζούμε καθημερινά. ΑΓΑΠΗ.... Πέντε γράμματα που περικλείουν εκατοντάδες νοήματα. ΑΓΑΠΗ....Η παγκόσμια ημέρα αγάπης ας είναι εφαλτήριο σκέψης.Εύχομαι να ζει η αγάπη στην καρδιά σας, να νιώθετε αυτό που ο Θεός μας έκανε: «αλλήλων μέλη»! Να δίνετε τη δυνατότητα στον κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο διπλανό σας να μπορεί να παλέψει γι’ αυτό το δώρο του Θεού, που είναι η ζωή, για να το ζήσει κι αυτός, με τη δική σας την αγάπη και με την αγάπη των άλλων. Η αγάπη είναι κάτι αγνό, είναι να χτυπά η καρδιά σου δυνατά .Αγάπη είναι η ερώτηση «τί κάνεις;» , η ευχή «να περνάς καλά» Τα άνθη της ψυχής μας δεν έχουν εποχές. Η αγάπη τα καρποφορεί Καλημερίζουμε το σήμερα, την πικρία του χθες να τη στείλουμε μακριά.Η νέα πορεία του σήμερα να λάμπει από ομορφιά,από χαρά κι ελπίδα. Η αξία της στιγμής,αν την ανακαλύψουμε και την κρατήσουμε, γεμίζει την ψυχή μας.Δικαίωση της ίδιας της ύπαρξής μας. Όραμα ιδανικών, για το αύριο που προσμένουμε.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΙΚΑΤΑΙ. Νίκος Καζαντζάκης. Όσο υπάρχουν άνθρωποι η γη πάντα λουλούδια θα μυρίζει. Όσο υπάρχει ανθρωπιά η γη θα είναι γεμάτη χρυσάνθεμα, τριαντάφυλλα και γιασεμιά που θα μοσχοβολούν. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται, που κάνουν το τραύμα τρυφερότητα και νοιά ξιμο, η ζωή πάντα θα νικά. Πάντα. Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλο. Και θα νικήσουμε. Για όλους.Η ζωή πάντα θα μας δοκιμάζει και το φως που έχει ο καθένας μας μέσα του, πάντα θα νικά τις όποιες αντιξοότητες. Να είστε δυνατοί!!! Οι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί τόσο πολύ στο μικρόκοσμό τους που έχουν ξεχάσει τι πάει να πει σεβασμός και ευγένεια ή καλοσύνη απέναντι σε ένα άλλο ανθρώπινο ον.
Παρόλα αυτά η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ανθρώπινη φύση είναι βίαιη. Αποδείξεις οι πόλεμοι, η ωμότητα στην καθημερινότητα, η κακία και πολλά άλλα παραδείγματα βίας σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Υπάρχουν βέβαια αρετές που σημαντικές όπως η αποφασιστικότητα, η επιμονή, η εσωτερική δύναμη του καθενός και η καλοσύνη. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη μεγάλη δύναμη της καλοσύνης . Η καλοσύνη και η ευγένεια που πηγάζουν από τα βάθη της ψυχής μπορούν να αφοπλίσουν, να καταρρίψουν τις προκαταλήψεις και να ανοίξουν πόρτες που αλλιώς θα παρέμεναν για πάντα κλειδωμένες. Ακόμα κι αν σε προσβάλλουν ή δε σου δώσουν την αξία που πιστεύεις ότι έχεις ο μόνος τρόπος για να βγεις νικητής είναι να απαντήσεις με χαμόγελο κι ευγένεια, χωρίς εξάρσεις.Οταν σου μιλάει κάποιος πρέπει να τον κοιτάς στα μάτια, ύστερα να αφήνεις το μήνυμα να φτάσει στα αυτιά σου και μετά, πριν ανοίξεις το στόμα σου για να απαντήσεις να αφήνεις την καρδιά σου να συμμετάσχει στην απάντησή σου.
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Αυτό είναι άνθρωπος: «να πονάς, να αδικείσαι, να παλεύεις και να μην το βάνεις κάτω» Ν.Καζαντζάκης Γιατί οι καλύτερες ημέρες δεν έχουν έρθει ακόμη...Μην τα παρατάς! Ποτέ μην το βάζεις κάτω! Σήκω! Προχώρα! Εμψύχωνε τον Εαυτό σου, σε κάθε σου βήμα, στην κάθε σου στιγμή! Πάντα να του μιλάς θετικά, με λόγια γεμάτα με αυτοπεποίθηση, δύναμη και σιγουριά! Επιλεξε τα όνειρά σου και με Αγάπη αφοσιώσου σε αυτά! Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να τα παρατήσεις ή ακόμα και να απαρνηθείς τα όνειρα σου για να είσαι αποδεκτός, αγαπητός ή ακόμα και για να ταιριάξεις κάπου. Να μη φοβάσαι να κάνεις όνειρα μεγάλα!Τη στιγμή που θα τα κάνεις, οι φόβοι θα εμφανιστούν, παίρνοντας τη μορφή προκλήσεων, εμποδίων, μέχρι και τη μορφή ανθρώπων θα πάρουν για να σου πουν ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά, που θα σε αποθαρρύνουν. Είσαι ικανός να υλοποιήσεις τα πάντα! Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιστέψεις σε αυτό! Να πιστέψεις στο όνειρο…
δηλαδή σε Εσένα! Άλλωστε σκέψου να είχες μια ζωή που όλα θα ήταν στρωμένα στην εντέλεια. Θα ήταν βαρετή. Άσε που δε θα ήξερες όσα τώρα ξέρεις, όλα εκείνα που σε κάνουν να διαφέρεις απ’ τους υπόλοιπους. Μόνο όταν πιστεύεις, μπορείς και βλέπεις τις ευκαιρίες, μπορείς και αναγνωρίζεις τους Θησαυρούς και τις Ευλογίες πίσω από το κάθε τι. Και όμως προσπάθησες τόσο καιρό και έκανες όλα αυτά που έχεις , εσύ δεν το έβαλες κάτω! Μπορείς να προχωρήσεις εκεί που άλλοι σταματησαν στη μέση του δρόμου... Θα σου μιλήσω για τη δύναμη που έχεις μέσα σου.. Για όσα άντεξες και αντέχεις! Για όσα κατάφερες και θα καταφέρεις! Για όσα οραματίστηκες και οραματίζεσαι ακόμα! Για όσα θέλεις να ζήσεις! Είναι τόσα πολλά αυτά που αξίζεις ενα μπράβο! Λίγοι θα στο πουν. Γιατί λιγοι ξέρουν! Αλλά αυτοί που θα στο πουν είναι και αυτοί που είδαν μέσα σου! Πολέμησε μέχρι τέλους για όσα θέλεις. Να είσαι μαχητής στη ζωή...
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Η ζωή είναι όμορφη - Ακόμη και μετά την καταιγίδα έρχεται η πιο όμορφη λιακάδα. Αρκει να έχεις υπομονή και αισιοδοξια. Η αισιοδοξία είναι επιλογή, είναι τρόπος ζωής, είναι χάρισμα. Η αισιοδοξία πολλαπλασιάζει τη δύναμη. Μην απαρνιέσαι ποτέ τα όνειρα σου, να ακολουθείς πάντα τα σημάδια. Είναι η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που δίνει ενδιαφέρον στη ζωή. Η ζωή είναι ένα ταξίδι - Η ζωή είναι ένα ταξίδι, ένας δρόμος που απλώνεται μπροστά και σε προκαλεί να τον διασχίσεις. Σαν βγεις, λοιπόν, στον πηγαιμό σίγουρα θα εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος. Άλλωστε ποιος δε θα ήθελε να ζήσει, να μάθει, να αποκτήσει εμπειρίες. Να γνωρίσει «λιμένας πρωτοειδωμένους». Φαντάζει σχεδόν αυτονόητο αυτό που ο Κ. Καβάφης σε προσκαλεί να κάνεις. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο, τουλάχιστον όχι για όλους. Συνήθως οι άνθρωποι φοβούνται.
Δύσκολος αντίπαλος ο φόβος. Μάλλον γιατί καταφέρνει και σε πείθει πως για να επιβιώσεις πρέπει να τον έχεις φίλο. Οι δυσκολίες που συνάντησε ο Οδυσσέας ήταν πολύ μεγάλες και χρειάστηκε πολύ προσπάθεια από μέρους του για να τις ξεπεράσει. Για τον ταξιδιώτη όμως, του ποιήματος, δεν υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν τόσο σημαντικά προβλήματα. Μόνο αν ο ταξιδιώτης φοβάται και σκέφτεται αρνητικά ενδέχεται να προκύψουν δυσκολίες στο ταξίδι του, μόνο αν ο ίδιος μεγαλοποιεί τα προβλήματά του θα δυσκολευτεί να συνεχίσει το ταξίδι του. Αν ο ταξιδιώτης δε φοβάται και δεν έχει την τάση να δραματοποιεί τα μικρά προβλήματα της ζωής του, θα μπορέσει να συνεχίσει ανεμπόδιστος το ταξίδι του. Οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι αυτοί που στήνουν εμπόδια στο δρόμο τους, γιατί φοβούνται να τολμήσουν, γιατί φοβούνται να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Όπως λέει ο Καβάφης : Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου..
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Σιωπή ή Αντίσταση…. Ή θα διαλέξεις τη σιωπή για να μην χάσεις τη βολή σου, την ησυχία σου, ή θ’ αντιδράσεις, θ’ αντισταθείς, θα αγωνιστείς σε όλα αυτά τα αποτρόπαια, τα εφιαλτικά που γίνονται για σένα, υποτίθεται, αλλά χωρίς εσένα. […] Θα διαλέξω την ελευθερία να πω όχι, αρνούμαι θα πω σ’ αυτήν την απάνθρωπη ανθρωπότητα. (Αντώνης Σαμαράκης, Εν ονόματι). "Ζούμε σ' έναν κόσμο τραγικά παράλογο και παράλογα τραγικό. Και μόνο ο ασταμάτητος, απροσκύνητος αγώνας για μια ανθρωπότητα λιγότερο απάνθρωπη θα μπορέσει να ματαιώσει το τέλειο έγκλημα κατά των αξιών εκείνων που μόνο αυτές δίνουν νόημα στη ζωή μας" Στην ταχυφαγία και την ταχυκουλτούρα της σύγχρονης κοινωνίας –με την τάχιστη επικοινωνία, τις εύκολες όσο και επιφανειακές ανθρώπινες σχέσεις, την πολυδιάσπαση και τον αποπροσ ανατολισμό, αλλά και την καταπιεστική επιθυμία για την άμεση ικανοποίηση ανούσιων αναγκών, που διαρκώς και τεχνηέντως μας επιβάλλονται–
ο άνθρωπος αδυνατεί να συναντηθεί αναστοχαστικά, ακόμη και με τον ίδιου του τον εαυτό, σε έναν δρόμο της δημιουργικής αυτογνωσίας, της φρόνησης, της σωφροσύνης και της μεσότητας. Ο ήρωας τού Αρνούμαι δεν μπορεί να συμβιβαστεί και να συνεχίζει να ζει σε έναν κίβδηλο κόσμο. Σε έναν κόσμο που υποδουλώνονται τα όνειρα, η φωνή, η ελευθερία, η ψυχή των ανθρώπων.Ο Σαμαράκης δείχνει σε όλους μας ότι υπάρχει κι ένας άλλος, υπαρκτός κόσμος πέρα από αυτόν που ετοιμάζουν άλλοι για εμάς, ένας κόσμος λιγότερο εφιαλτικός, λιγότερο απάνθρωπος που μόνο αν τον πιστέψουμε και αγωνιστούμε γι’ αυτόν θα γίνει πιο ανθρώπινος. Κι αναζητά τον άνθρωπο δίπλα του, πιστεύοντας ότι: «Όσο υπάρχουν δύο άνθρωποι… όσο υπάρχουν δύο άνθρωποι, υπάρχει μια βεβαιότητα… όσο υπάρχουν δυο άνθρωποι υπάρχει ένα ΑΡΝΟΥΜΑΙ».
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Σκέφτομαι τις καρδιές των ανθρώπων να χτυπούν με έναν παλμό, τη σκέψη τους να είναι αφιερωμένη στους άλλους, την κακία να είναι εξόριστη στα βάθη του παρελθόντος και την αγάπη να στολίζει όλες τις μέρες μας.Η προσφορά, η αλληλοβοήθεια να επικρατούν . Το ένα χέρι πιάνει σφιχτά το άλλο, η σκέψη μοιράζεται στα δυο, «εγώ ζω αλλά πρέπει και ο άλλος να ζήσει», «εγώ τρώω αλλά πρέπει και ο άλλος να χορτάσει», «εγώ κοιμάμαι ήσυχα το βράδυ αλλά πρέπει και ο άλλος να βρει κάποιο καταφύγιο».
Ειναι η ελπίδα να ανήκεις κάπου, σε αυτό που σημαίνει η λέξη ανθρωπότητα!
Κατερίνα Κουβουτσάκη - Αριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG (Greek Language Glory)www.glglory.com
Γονείς & Παιδιά: Πώς να διαχειριστούμε ψυχολογικά τον COVID-19 Όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Για την προστασία από την περαιτέρω μετάδοσή του κορωνοϊού έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα κοινωνικού περιορισμού. Έχουν κλείσει σχολεία, ακαδημαϊκά ιδρύματα και εμπορικά καταστήματα, έχει εφαρμοστεί η τηλε-εργασία (όπου καθίσταται δυνατό), έχει γίνει σημαντικός περιορισμός μετακινήσεων.
Για τους παραπάνω λόγους, και για να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε καλύτερα τα παιδιά μας, είναι σημαντικό ως γονείς και ως δάσκαλοι, να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας ότι βιώνουμε και οι ίδιοι ένα σοβαρό στρεσογόνο γεγονός, που είναι απολύτως φυσιολογικό να επιφέρει αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις (φόβο, θλίψη, άγχος, δυσφορία κ.ά.).Θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και παράλληλα να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας ώστε να δούμε τις δυνατότητες μας να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη κατάσταση.Ωστόσο είναι σημαντικό να μην επιβαρύνουμε τα παιδιά μας με αυτό και να μοιραζόμαστε μαζί τους μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες.Για την δική μας στήριξη είναι σημαντικό να μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας, αλλά να συζητάμε για τα συναισθήματά μας με τα κοντινά μας άτομα (σύντροφο, φίλους, συγγενείς), δηλαδή με το δικό μας υποστηρικτικό δίκτυο.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι σε αυτήν την κρίσιμη για όλους μας περίοδο, τα παιδιά όπως και οι ενήλικες, έρχονται σε επαφή με μεγάλο όγκο πληροφοριών, και είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.Επηρεάζονται, όμως, σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι υπόλοιποι γύρω τους, και κυρίως οι γονείς.Αν οι γονείς διαχειρίζονται τον νέο κορωνοϊό με ψυχραιμία και σιγουριά, θα είναι σε θέση να παρέχουν και καλύτερη υποστήριξη στα παιδιά τους.
Η έγκυρη πληροφόρηση και η γνώση για το πώς να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση αποτελούν τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.Θα πρέπει επίσης να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε παιδί, όπως και κάθε άνθρωπος γενικότερα, αντιδρά και διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο το στρες.Κάποια παιδιά αντιδρούν άμεσα, ενώ άλλα εμφανίζουν σημάδια δυσφορίας σε μεταγενέστερο χρόνο.Το πώς αντιδρά κάθε παιδί ή έφηβος σε μια κατάσταση κρίσης διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τις προηγούμενες εμπειρίες και τους μηχανισμούς διαχείρισης στρες που ήδη διαθέτει.
Παιδιά ηλικίας 6-12 ετώνΣε μία τέτοια κατάσταση, τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εκδηλώνουν θλίψη, θυμό, ευερεθιστότητα, προβλήματα στον ύπνο και στη διατροφή, εφιάλτες και προβλήματα συγκέντρωσης.Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν και σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι, ως αντίδραση στο στρες.
Η ενσυναίσθηση, η υπομονή και η παροχή αισθήματος ασφάλειας από τους γονείς προς τα παιδιά κατέχουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των παιδιών.
Τα παιδιά πολύ πιθανό να γνωρίζουν ήδη πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό.Παράλληλα, είναι πιθανό να ανησυχούν για την υγεία συγγενών ή μεγαλύτερων ηλιακά ατόμων, όπως ο παππούς και η γιαγιά.Προσπαθούμε να περιορίζουμε την έκθεση των παιδιών σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Παρέχουμε εμείς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.Μιλάμε στα παιδιά μας ιδιαίτερα για το πως μπορούν να προφυλαχθούν από αυτόν, τηρώντας βασικούς κανόνες υγιεινής και κυρίως εφαρμόζοντας το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.Μπορούμε παράλληλα να σκεφτούμε όλοι μαζί ιδέες για το πώς να υιοθετήσουμε συμπεριφορές προαγωγής της υγείας στο σπίτι.Για παράδειγμα, ακολουθούμε πιο υγιεινή διατροφή και βάζουμε στη μέρα μας τη σωματική δραστηριότητα.Εάν υιοθετήσουμε τέτοιες δραστηριότητες τώρα είναι και πιθανό να διατηρηθούν και μετά το πέρας της πανδημίας!Συζητάμε με τα παιδιά μας.Τα ενθαρρύνουμε να μας κάνουν ερωτήσεις και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.Είναι σημαντικό, τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους από μικρή ηλικία κυρίως όταν πρόκειται για καταστάσεις κρίσης.Παράλληλα, αυτό τα βοηθά να ανακουφιστούν από την ένταση που μπορεί να βιώνουν.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλες μεθόδους, όπως τη ζωγραφική με διάφορα χρώματα, τα παιχνίδια ρόλων ή την παντομίμα.Συμμετέχοντας και εμείς οι ίδιοι σε αυτές, μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες να διαπραγματευτούμε τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα.
Σημαντική είναι και η διατήρηση των επαφών των παιδιών μας με τους συνομήλικους και τους φίλους τους.Μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ή το τηλέφωνο, αφού η συνάντηση από κοντά δεν επιτρέπεται στην παρούσα φάση.
Διατηρούμε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα – έχουμε συγκεκριμένη ώρα φαγητού, ώρα για διάβασμα, για παιχνίδι, για δραστηριότητες και ιδιαίτερα για τον ύπνο.Προγραμματίζουμε σε μια σταθερή βάση ασκήσεις σωματικής δραστηριότητας μαζί με τα παιδιά μας.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχες εφαρμογές ή βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο για να ασκούμαστε καθημερινά στο σπίτι.
Είναι επίσης σημαντικό να μην χαθεί η επαφή του παιδιού με τα μαθήματα.Στο διαδίκτυο υπάρχει πολύ υλικό για επανάληψη στην ήδη διδακτέα ύλη.Μπορούμε να αξιοποιούμε γενικότερα το διαδίκτυο για δημιουργικές δραστηριότητες, π.χ.εκπαιδευτικά παιχνίδια για ασφαλή πλοήγηση, παρακολούθηση παραστάσεων διαδικτυακά, δωρεάν βιβλία και παραμύθια για παιδιά.Καλό είναι να βρούμε και άλλους τρόπους απασχόλησης των παιδιών, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, διάβασμα βιβλίων, ζωγραφική, χειροτεχνίες, κ.ά.
Καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι σε περιπτώσεις μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών συχνά αναπτύσσονται πιο έντονα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας ή στιγματισμού.Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να αποφεύγουμε λέξεις ή χαρακτηρισμούς που στιγματίζουν.Συζητάμε με τα παιδιά μας και προσπαθούμε να αποδημήσουμε τυχόν στερεότυπα που μπορεί να έχουν σχηματιστεί προς άλλους πολιτισμούς, χώρες ή ακόμα και ανθρώπους που νοσούν.Είναι σημαντικό, να τους μεταδώσουμε το μήνυμα ότι, ένας ιός μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή έθνους.Έφηβοι ηλικίας 12-18 ετώνΟι έφηβοι, όπως και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες παιδιών, μπορεί να εμφανίσουν τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως σωματικοί πόνοι, ευερεθιστότητα, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο.Ωστόσο, μπορεί να επιδεικνύουν παράλληλα μια συμπεριφορά απάθειας, αγνοώντας συμπεριφορές προαγωγής υγείας και κανόνες υγιεινής ή υιοθετώντας συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.
Η κατανόηση, η ενσυναίσθηση και η υπομονή από τους γονείς παίζουν και εδώ καθοριστικό ρόλο.
Οι έφηβοι είναι σε θέση να αντιληφθούν καλύτερα τα γεγονότα από ότι τα μικρότερα παιδιά, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα βασιστούν σε φίλους και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωσή τους.Για τους λόγους αυτούς, στους εφήβους το κυριότερο είναι να ακούσουμε αυτά που θέλουν να μοιραστούν μαζί μας.Ενδέχεται να έχουν ερωτήσεις σχετικά με την υγεία, την οικονομία ή και την πολιτική διαχείριση της κατάστασης.Μπορεί ακόμη και να έχουν απορίες και ανησυχίες για τις ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και διαστάσεις του ιού.Συζητάμε μαζί τους.Τους δίνουμε χώρο να εκφραστούν, χωρίς να προσπαθούμε να επιβάλλουμε το πώς εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε ή κρίνουμε την κατάσταση.Καλό είναι να αναπτύξουν και οι ίδιοι κριτική σκέψη αναφορικά με τα γεγονότα και να μάθουν να ενημερώνονται από πολλές και κυρίως έγκυρες πηγές.
Μην ξεχνάμε ότι οι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίζουν τον ιό με χιούμορ.Το χιούμορ είναι ένας υγιής μηχανισμός άμυνας και διαχείρισης, αρκεί να μην έχει αντίθετα αποτελέσματα αν αντιμετωπίζουν την κατάσταση μόνο με αυτόν τον τρόπο.
Οι έφηβοι, λόγω και της κατάστασης, ενδέχεται να «βουλιάξουν» στις οθόνες των υπολογιστών.Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα και ως προς αυτό.Δηλαδή ορίζουμε μαζί συγκεκριμένες ώρες που μπορούν να αφιερώνουν στο διαδίκτυο ή τον υπολογιστή για ψυχαγωγικούς λόγους.Εάν υπάρχουν ήδη όρια ως προς αυτό, είναι καλό να τα διατηρήσουμε και να φροντίζουμε να τηρούμε γενικότερα ένα καθημερινό πρόγραμμα.
Και στους εφήβους είναι απαραίτητο να μην χαθεί η επαφή με τα μαθήματα και το σχολείο.Καλό είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες για διάβασμα και επανάληψη.Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά που βρίσκονται στη Γ’ Λυκείου.Οι μαθητές αυτοί είναι πολύ πιθανό να βιώνουν ήδη στρες λόγω των εισαγωγικών εξετάσεων και των αλλαγών που μπορεί να επέλθουν λόγω της κατάστασης.Συζητάμε μαζί τους, τους ενθαρρύνουμε να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους, τους θυμίζουμε ότι η ίδια κατάσταση ισχύει για όλους τους συμμαθητές τους και προσπαθούμε να τους κάνουμε να νιώσουν ασφάλεια για το μέλλον.
Ενθαρρύνουμε τους εφήβους να διαβάσουν εξωσχολικά βιβλία ή να δουν ταινίες και ντοκιμαντέρ.Μπορούμε να ψάξουμε για βιβλία που ήταν σημαντικά για εμάς τους ίδιους στην ηλικία τους και να τα μοιραστούμε μαζί τους.Να συζητήσουμε τους λόγους που κάποιο βιβλίο ή ταινία μας είχε επηρεάσει, δίνοντας τους έτσι και ένα επιπλέον κίνητρο.Φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας ή στιγματισμού είναι πιθανά και σε αυτήν την ηλικία.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι έφηβοι κατανοούν περισσότερες πληροφορίες από τα μικρότερα παιδιά και είναι σε θέση να συζητήσουν με τους ενήλικες.Καλό είναι ωστόσο να αποφεύγουμε να τους μεταφέρουμε τα δικά μας άγχη και ανησυχίες σχετικά με το νέο κορωνοϊό.Μπορούμε να συζητάμε τις δικές μας ανησυχίες με άλλους ενήλικες, όπως φίλους και συγγενείς, δηλαδή με το δικό μας υποστηρικτικό δίκτυο.
Για κάθε παιδί και για κάθε ηλικία, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση και το αίσθημα ασφάλειας είναι τα κύρια εργαλεία που χρειάζεται να υιοθετήσουν οι γονείς.Το σημαντικότερο είναι να καταλάβει το παιδί γιατί χρειάζεται να κάνει αυτό που του ζητάμε.Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συζήτησης και των απαντήσεων σε τυχόν απορίες.Ας δώσουμε χρόνο και χώρο στα παιδιά να εκφραστούν, καθώς και τη φροντίδα και την αγάπη μας.
Ο περιορισμός της έκθεσής σε συνεχείς πληροφορίες και εικόνες από τα ΜΜΕ αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας, όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ίδιων των γονιών.Ο κάθε γονέας ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον το παιδί του και τις ανάγκες του.Οι υγιείς σχέσεις που χτίζουμε με τα παιδιά μας αποτελούν σημαντικό εφόδιο, όχι μόνο για τη διαχείριση της κρίσης στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού και αφού αυτή περάσει, αλλά και για τη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων στην οικογένεια.
Τέλος, είναι μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να αναρωτηθούμε τι θέλουμε το παιδί μας να μάθει μέσα από αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας.Το βασικότερο που έχει προκύψει μέχρι στιγμής, είναι η ατομική ευθύνη και δράση και πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας μας στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης.Η συλλογική ευθύνη, η συλλογική δράση, ο αλτρουισμός και η αλληλοβοήθεια αποτελούν επίσης συμπεριφορές και ιδανικά που καλούμαστε να επιδείξουμε και μπορούν να δώσουν λύσεις και απαντήσεις σε περιπτώσεις κρίσεων.Αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά μηνύματα για όλους μας και πρέπει να τα υπενθυμίζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
Παιδικά Χωριά και Εθελοντισμός Tα Παιδικά Χωριά SOS είμαστε μία διεθνής οργάνωση που ιδρύθηκε το 1949 στο Τιρόλο της Αυστρίας, από τον Herman Gmeiner. Σήμερα, τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν σε 136 χώρες, βοηθώντας χιλιάδες παιδιά μέσα από προγράμματα εναλλακτικής φροντίδας και πρόληψης, σχολεία, Κέντρα Υγείας και άλλες υπηρεσίες προς τις τοπικές κοινωνίες.-Μπορείς να μας μιλήσεις λίγο για τα παιδικά χωρια στην ελλάδα;Στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1975 και πλέον λειτουργούν 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων, 2 Ξενώνες Βρεφών SOS, 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 5 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης.
Στην Ελλάδα είναι ο φορέας παιδικής προστασίας που προσφέρει στα παιδιά οικογενειακού τύπου φροντίδα μέσα από τα Παιδικά Χωριά SOS.Κάθε Παιδικό Χωριό SOS είναι μια μεγάλη οικογένεια που αγκαλιάζει με αγάπη και φροντίδα τα παιδιά που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να μεγαλώσουν με τους βιολογικούς τους γονείς.Δίνουν σε κάθε παιδί ξεχωριστά τη ζεστασιά ενός δικού του σπιτικού, τη συντροφιά των αδελφών και των φίλων του, το ενδιαφέρον για τη μόρφωσή , την ξεγνοιασιά του παιχνιδιού.Χαρίζουν στα παιδιά τη ζεστασιά και την αγάπη μιας Μητέρας SOS, που έχουν ανάγκη και χρειάζονται περισσότερο απ’ όλα.Τα παιδικά χωριά μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και με ποιον τρόπο;Κάθε Παιδικό Χωριό SOS είναι μια μεγάλη αγκαλιά, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια.Δημιουργουν οικογένειες για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.Στηρίζουν παιδιά που είναι ορφανά, εγκαταλελειμμένα ή παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν και τους δίνουν την ευκαιρία να χτίσουν μακροχρόνιες σχέσεις μέσα σε μια οικογένεια.Η προσέγγισή τους σε κάθε Παιδικό Χωριό SOS βασίζεται σε τέσσερις αρχές: κάθε παιδί χρειάζεται μία μητέρα, μεγαλώνει καλύτερα με αδελφούς και αδελφές, στο δικό τους σπίτι, σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον κοινότητας – χωριού.Πώς λειτουργεί ο θεσμός του εθελοντισμού τα παιδικά χωριά SOS;στα Παιδικά Χωριά SOSο θεσμός του εθελοντισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του έργου, καθώς εμπεριέχει τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες .Οι εθελοντές δραστηριοποιούνται στα προγράμματα που λειτουργούν σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κομοτηνή και Πάτρα, έπειτα από εκπαίδευση και συνεχή υποστήριξη από επαγγελματίες του χώρου όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.Δημιουργούν προγράμματα πρόληψης, που έχουν στόχο την ενίσχυση οικογενειών για την αποφυγή της εγκατάλειψης των παιδιών τους και ενώνουν τις προσπάθειές τους με μέλη της κοινότητας για την παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.Στα Παιδικά Χωριά SOS υποστηρίζουν ενεργά το θεσμό της Αναδοχής, ως βασικό εργαλείο στην προσπάθεια της Αποϊδρυματοποίησης στην Ελλάδα.Από το 2009 λειτουργούν τον Ξενώνα Βρεφών SOS με στόχο την αποκατάσταση και θεραπεία βρεφών και νηπίων ως 5 ετών, που έχουν υποστεί κακοποίηση ή / και παραμέληση, και την αναδοχή αυτών των παιδιών, στην περίπτωση που η επιστροφή τους στην ευρύτερη βιολογική οικογένεια δεν είναι εφικτή.Παράλληλα, υποστηρίζουν την Αναδοχή σε όλα τα Χωριά και τα προγράμματά μας πανελλαδικά.Με ποιον τροπο οι εθελοντές παρέχουν βοηθεια;Οι εθελοντές μας παρέχουν βοηθητικές υπηρεσίες και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία μας:Δημιουργώντας δίκτυα ανθρώπων με την ευρύτερη κοινότηταΠροβάλλοντας το έργο των Παιδικών Χωριών SOSΜεταφέροντας «νέα πληροφορία» εντός των Παιδικών Χωριών SOSΟ εθελοντισμός είναι μόνο προσφορά;Πώς μπορώ να βοηθήσω;Επιλέγονται εκείνοι που αρχικά το επιθυμούν και ταυτόχρονα μπορούν να αξιοποιηθούν στο βέλτιστο δυνατό βαθμό ανάλογα με τις ατομικές δεξιότητες, γνώσεις και βάσει των αναγκών των προγραμμάτων μας.-πώς μπορει καποιος να υποστηριξει τα Παιδικά Χωριά SOS ; Στα Παιδικά Χωριά SOS στηριζονται στις μικρές ή μεγάλες δωρεές που δεχονται από τους υποστηρικτές .Οι καθημερινές ανάγκες ενός Παιδικού Χωριού SOS έχουν να κάνουν με τις ανάγκες λειτουργίας ενός σπιτιού.Για τις οικογένειες και τα παιδιά χρειαζονται :Τρόφιμα (μακράς διάρκειας)Ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, μέλι, δημητρικά, φρυγανιές, χυμός ντομάτας, κονσέρβες τόνου, κονσέρβες καλαμπόκι, αλεύρι, χυμοί, άλειμμα σοκολάτας, μπισκότα, κέτσαπ, μαγιονέζα, πουρές, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, φρυγανιές ΚαθαριστικάΚαθαριστικό πατώματος, καθαριστικό μπάνιου, υγρό για τα τζάμια, χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, υγρό για τα πιάτα, χλωρίνη παχύρευστη, καθαριστικό για άλατα μπάνιου, υγρό πλυντηρίου, σκόνη πλυντηρίου, μαλακτικό Είδη ατομικής υγιεινήςΣαμπουάν, σαπούνια, κρεμοσάπουνο, κρέμα σώματος, αφρόλουτρο, μωρομάντηλα, βρεφικές πάνεςΣχολικά είδη και παιχνίδιαΣχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μαρκαδόροι, μπλοκ ζωγραφικής, μολύβια, στυλό, γόμες-ξύστρες, διορθωτικά, χαρτί A4, διαφάνειες, πλαστελίνες, αυτοκόλλητες ετικέτες, χάρακες, διαβήτες, επιτραπέζια παιχνίδια Τα βασικά πεδία εθελοντικής δράσης είναι δύο:α) εκπαιδευτική υποστήριξη προς τα παιδιά (από φοιτητές ή επαγγελματίες εκπαιδευτικούς)β) υποστήριξη επιμέρους λειτουργιών του Οργανισμού: Η έννοια του εθελοντισμούβασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας πού ο καθένας μας προσφέρει στην υπηρεσία του πάσχοντα συνανθρώπου του χωρίς να ζητάει αμοιβή.Το ειλικρινές ενδιαφέρον και η έμπρακτη ενίσχυση αναδεικνύονται πλέον ως οι επιλογές εκείνες που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο ανθρώπινης κοινωνίας.Χρειαζεται ενα ειλικρινές ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές του Ελληνικού Παιδικού Χωριού.Αξιέπαινο το έργο των εθελοντών μας που καταθέτουν καθημερινά τη ψυχή τους και στηρίζουν το Παιδικό Χωριό με όποιο τρόπο μπορούν.Επειδή, πραγματικά κάθε παιδί αξίζει να είναι ευτυχισμένο! Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε λίγο απ΄ αυτό που μας περισσεύει.Απ’ αυτό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να δώσουμε.Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε εθελοντές ΕθελοντισμόςΣε γενικές γραμμές, ο όρος εθελοντισμός (Αγγλικά: volunteer) αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας.Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, δηλαδή στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη.Όμως, εθελοντής χαρακτηρίζεται και εκείνος που συνεισφέρει υλικά αγαθά σε καταστάσεις που αυτά θεωρούνται αναγκαία για την κάλυψη ανθρωπίνων αναγκών, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.Στόχος ενός εθελοντή είναι η βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μίας κοινωνίας.[1] Μορφές εθελοντισμούΑνιδιοτελήςΟ επίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά, για παράδειγμα, προς μία μη κυβερνητική οργάνωση ή ένα ίδρυμα.Ο ανεπίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά σε προσωπικό κυρίως επίπεδο, προσφέροντας βοήθεια σε καθημερινά και απλά πράγματα.Οι νεοι συμμετεχουν στον εθελοντιμό ενεργα;Εθελοντισμός νέωνΑυτή η μορφή εθελοντισμού απευθύνεται σε νέους και συσχετίζεται με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, για θέματα όπως είναι η οικολογία, ο αθλητισμός ή βοήθεια κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή δυσκολίας (τοξικομανείς, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α.).Αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η μορφή εθελοντισμού πραγματοποιείται πρώτιστα με ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο στόχο την ομαλή ένταξη των νέων στο κοινωνικό σύστημα και δευτερευόντος την ανάπτυξη αισθήματος αλληλεγγύης.Ο εθελοντισμός μπορει να γινει και μέσο διδασκαλίας ;Ο εθελοντισμός κατά βάση είναι μία κίνηση καλής θέλησης.Οι τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κάποιος είναι απεριόριστοι αρχίζοντας από μία απλή προσφορά ρούχων μέχρι την στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως εθελοντής πυροσβέστης.Ο εθελοντισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ήθος, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες του ενεργού πολίτη που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται.Εθελοντικές οργανώσειςΥπάρχουν εκατοντάδες Εθνικές ομάδες εθελοντισμού σε κάθε άκρη της Ελλάδας.Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την χώρα μας βρίσκονται όλο και περισσότερες εθελοντικές οργανώσεις που αναζητούν εθελοντές από ολόκληρη την Ε.Ε.και τον κόσμο.Όλες μαζί πρεσβεύουν ένα και μόνο στόχο: την βελτίωση της πολιτισμικής και πνευματικής ανάπτυξης των κοινωνιών.Εθελοντισμός υπαρχει και με το χαμογελο του παιδιου;Θεμέλιος λίθος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι οι εθελοντές, που με τη δική τους πολύτιμη προσφορά συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου μας.Οι εθελοντές μας απασχολούνται σε όλες μας τις δράσεις πανελλαδικά και καλύπτουν βασικές ανάγκες, τόσο με την ειδικότητά τους όσο και με την εκπαίδευσή τους στις προκαθορισμένες δράσεις του Οργανισμού.Πες μας δυο λογια για το χαμογελο του παιδιου«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει φροντίδα και καθοδήγηση στους εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις του Οργανισμού.Πραγματοποιούνται ομάδες εποπτείας από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διενεργούνται σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα με σκοπό την ενδυνάμωση του ρόλου τους.Παράλληλα βασικό μας μέλημα αποτελεί και η ηθική ανταμοιβή των εθελοντών μας.Πες μας μερικους Τομείς Εθελοντικής ΔραστηριοποίησηςΤομείς Εθελοντικής ΔραστηριοποίησηςΦροντίδα Παιδιών στα ΝοσοκομείαΠαιδιά που κατόπιν εισαγγελικής εντολής απομακρύνθηκαν από την οικογένειά τους και μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος φιλοξενίας αλλά και για να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, βρίσκονται στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.Οι εθελοντές μας καλούνται να τα φροντίσουν και να τους προσφέρουν την αγκαλιά που τόσο τους λείπει για όσο διάστημα παραμένουν εκεί.Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία ΠαίδωνΣτα Νοσοκομεία Παίδων και σε Παιδιατρικές Κλινικές Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πάτρας, υλοποιείται πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης, που έχει ως στόχο να εμψυχώσει τα παιδιά που νοσηλεύονται και δίνουν τη δική τους μάχη για τη ζωή.Η συμβολή και συμμετοχή των εθελοντών μας εκεί είναι ανεκτίμητη.Κέντρα Στήριξης Παιδιού & ΟικογένειαςΣτους χώρους αυτούς η προσφορά των εθελοντών μας, στην τακτοποίηση όλων των ειδών που συγκεντρώνονται, είναι πολύ σημαντική, καθότι προωθούνται τόσο στα Σπίτια μας όσο και χιλιάδες οικογένειες που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ζουν σε συνθήκες φτώχειας.Παζάρια/ΕκθέσειςΚαθ’ όλη τη διάρκεια του έτους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει και συμμετέχει σε διάφορα παζάρια και εκθέσεις, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των δράσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για το έργο μας.Φυσικά η παρουσία των εθελοντών μας και εκεί είναι παραπάνω από απαραίτητη και πολύτιμη.Διοικητική/Γραμματειακή ΥποστήριξηΣτα γραφεία μας υπάρχουν εργασίες που απαιτούν τη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή απλά … μόνο την όρεξη των εθελοντών μας για αρχειοθέτηση και γραφειοκρατικές εργασίες! Τα Σπίτια μαςΤα Σπίτια μας είναι ο τελευταίος σταθμός ενός εθελοντή.Εκεί οι εθελοντές συμβάλλουν στη φροντίδα του σπιτιού αλλά κυρίως των παιδιών μας! Εθελοντική Προσφορά ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότηταΣημαντική και ουσιαστική είναι η συνεισφορά ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.Κάθε είδους επαγγελματίες, κάθε χώρου, κάθε ειδικότητας είναι απλά … πολύτιμοι για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, καθηγητές, και όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν) Οι Εθελοντές της Ομάδας εκπαιδεύονται και πιστοποιούνται ώστε να συνδράμουν τόσο σε επιχειρήσεις έρευνας αγνοουμένων σε αστικό – μη αστικό περιβάλλον, αλλά και μετά από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές, πρωτίστως για τον εντοπισμό και τη διάσωση παιδιών που έχουν τραυματιστεί, εγκλωβιστεί, αγνοούνται, έχουν εξαφανιστεί ή είναι θύματα αρπαγής ή και σωματεμπορίας.YouSmileΌσοι είναι μαθητές και θέλουν να γίνουν Εθελοντές μπορούν να συμμετέχουν στο YouSmile.gr.Το YouSmile.gr είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2012 κι έχει σκοπό να δώσει ευκαιρία σε εφήβους και νέους να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, σε εκδηλώσεις για κινητοποίηση κι ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν τα Δικαιώματα των Παιδιών.Παράλληλα είναι πρεσβευτές του Οργανισμού στην προσπάθεια να προωθήσουν και να ενημερώσουν για την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για τα Παιδιά».Για περισσότερες επισκεφθείτε το www.yousmile.gr Πρακτικός οδηγός εθελοντικών υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους.Ο εθελοντισμός στις σύγχρονες κοινωνίεςΟ εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή φορέα.Οι ιδιαιτερότητες που μπορούμε να επισημάνουμε αφορούν:την οργανωτική του μορφή: επιδίωξη και από την πλευρά των οργανώσεων μεγαλύτερης κοινωνικής επαγγελματικότητας (π.χ.κατάρτιση εθελοντών).τον τρόπο παρέμβασης που συνδυάζει τόσο τους παραδοσιακούς τρόπους όπως την οικονομική και υλική βοήθεια σε άτομα/ομάδες που χρήζουν βοήθειας όσο και νέους τρόπους με προγράμματα εθελοντικής εργασίας και πιο δημιουργικές και δυναμικές κοινωνικές παρεμβάσεις.τους τομείς παρέμβασης που αφορούν θέματα όπως καταπολέμηση της φτώχειας, βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες ή άλλες δυσκολίες, υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών, κακοποιημένων παιδιών και γυναικών, προστασία του περιβάλλοντος, ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία καταναλωτή κ.α.τα κοινωνικά κίνητρα των εθελοντών/ντριών που όλο και λιγότερο έχουν να κάνουν με την φιλανθρωπία.την πολιτική διάσταση που απουσίαζε από παλιότερες μορφές εθελοντισμού ενώ σήμερα εκφράζεται πιο δυναμικά.Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες δεκαετίες η παρουσία του οργανωμένου εθελοντισμού γίνεται όλο και πιο αισθητή.Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της παρουσίας είναι η αύξηση του αριθμού οργανώσεων, η υποστήριξη οργανώσεων και η υλοποίηση προγραμμάτων μέσα από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Ευρωπαϊκά προγράμματα για τη ΝΕΟΛΑΙΑ) καθώς και η αφύπνιση του επιστημονικού ενδιαφέροντος για το θέμα.Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κουλτούρα της προσφοράς, του εθελοντισμού και η κοινωνική διάσταση του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης επανέρχονται – παρά τις πολλαπλές δυσκολίες- στα «σύγχρονα συστήματα ευημερίας» και οι πολίτες μπορούν εν δυνάμει να βρουν τρόπους δημιουργικής και ουσιαστικής κοινωνικής εθελοντικής προσφοράς.Ο Εθελοντισμός στην πράξηΤι σημαίνει είμαι εθελοντής/ντρια;ΠροσφέρωΒοηθάω κάποιον που έχει ανάγκηΣυμβάλλω στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνίαΑποκτώ εμπειρίεςΓνωρίζω ανθρώπους – επικοινωνώ - σέβομαιΑισθάνομαι χρήσιμος/ηΣυμπονώ - συμπάσχωΜοιράζομαιΣυμπαραστέκομαι Εθελοντής/ντρια είναι αυτός/ή που παρέχει τις υπηρεσίες του/της χωρίς χρηματικό αντίτιμο, με δική του/της βούληση, συνήθως υποστηρίζοντας τις δράσεις μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, ενός φορέα, μιας ομάδας, μιας κοινότητας κ.α.Τομείς εθελοντισμού:Ανθρώπινα δικαιώματαh ennoia tou ethelontismouΕνημέρωση-πρόληψη-ευαισθητοποίησηΚοινωνική αλληλεγγύη (μετανάστες - πρόσφυγες - άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση φτώχειας, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα οικογενειακής ή άλλης βίας κ.α.)Ευπαθείς κοινωνικά ομάδεςΦυσική-Περιβαλλοντική προστασίαΠολιτισμόςΑθλητισμόςΔράσεις για νέους-παιδιά-ηλικιωμένουςΥγεία – ΠρόνοιαΠροβλήματα τοπικών κοινωνιώνΠολιτική προστασία (σε φυσικές καταστροφές)Ανθρωπιστική βοήθεια στο εξωτερικό Ποιοι υλοποιούν εθελοντικές δράσεις;οργανώσεις (ΜΚΟ)ομάδες (και σύλλογοι)πρωτοβουλίες πολιτών / εθελοντών / γειτονιάςκοινωνικά κινήματαδίκτυα / άτυπες ομάδες πολιτών Η «δύναμη» του Εθελοντισμού στις κοινωνίες των πολιτώνΕίναι ένας τρόπος παρέμβασης των ενεργών πολιτών στην κοινωνίαΒοηθά στη διάδοση παγκόσμιων αξιών και κανόνων, αρχές και νόρμες, πχ συνήθειες για την προστασία του περιβάλλοντοςΔιευκολύνει την άσκηση ορισμένων κοινωνικών δικαιωμάτωνΠροσφέρει λόγο στις αδύναμες κοινωνικές ομάδεςΚαταδεικνύει κοινωνικές αδικίες και παγκόσμια προβλήματα και αποτελεί μοχλό πίεσης στα κράτηΣυμβάλει στη διάχυση πληροφοριών, παροχή πληροφόρησης & γνώσης, δημοσιοποίηση προβλημάτων και κινητοποίηση της κοινής γνώμης Τα οφέλη του εθελοντισμού:Αναγνώριση της προσφοράςΑνταλλαγή ιδεών, απόψεων και πολιτιστικών στοιχείωνΑνάπτυξη δεξιοτήτων και δυνατοτήτωνΝέες γνωριμίες, νέοι φίλοιΕργασιακή εμπειρία και δικτύωση Σαφώς ο εθελοντισμός δεν έρχεται να επιλύσει τα πολυσύνθετα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών.Αποτελεί όμως ένα μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις των κρατών ώστε να αλλάξουν πολιτικές σε ζωτικά θέματα.Για τους πολίτες είναι ένας ενεργός τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι που αναπτύσσεται πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες.Σε μια αισιόδοξη προοπτική θα λέγαμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας.ΕθελοντισμόςΟ όρος «Εθελοντισμός» αναφέρεται γενικά στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα.Ως εκ τούτου, εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.Ο Εθελοντισμός είναι ευρεία έννοια.Μπορεί να περιλαμβάνει σταθερές και επαναλαμβανόμενες δράσεις μέσα από συγκροτημένα προγράμματα ή οργανώσεις, οπότε συνήθως αποκαλείται ως «επίσημος Εθελοντισμός».Όμως, μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικές, πρόσκαιρες και μοναδικές δράσεις, οπότε αποκαλείται ως «ανεπίσημος Εθελοντισμός».Μπορεί επίσης να αφορά τη συμμετοχή σε προγράμματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), κοινωφελών ιδρυμάτων ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ.περιβαλλοντικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, δασοπροστασία, κοινωνική υποστήριξη κ.ά.), αλλά και ατομικές δραστηριότητες, όπως η εθελοντική αιμοδοσία, η βοήθεια ενός ηλικιωμένου στο δρόμο ή ακόμα και η μετά θάνατον προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς.Στη σύγχρονη εποχή ο Εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, στοχεύει στο συλλογικό όφελος και στη συμμετοχή στα κοινά και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούν η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις3 με πληθώρα εθελοντικών δράσεων και κύρια πεδία εφαρμογής το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και Αναπτυξιακά Προγράμματα.Οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις στηρίζουν τις δράσεις τους στην εθελοντική εργασία, ενώ άλλες συνδυάζουν ένα δίκτυο αμειβομένων στελεχών και εθελοντών.4 Ο Εθελοντισμός δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μια πολυμορφική διαδικασία και στάση ζωής, καθώς επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.Μια εθελοντική δράση στοχεύει όχι μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά, κατά περίπτωση, και στην αντιμετώπιση των αιτίων του, την ενδυνάμωση των επωφελούμενων και τη συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης.Σημαντικές πρωτοβουλίες – μορφές Εθελοντισμού έχουν αναπτυχθεί από τις τοπικές κοινωνίες σε τομείς όπως η Πολιτική Προστασία (έκτακτες καταστάσεις, θεομηνίες, φυσικές καταστροφές, σεισμοί κ.ά.), η προστασία του Περιβάλλοντος (αντιμετώπιση πυρκαγιών, δενδροφυτεύσεις, αποψιλώσεις, καθαρισμοί ακτών κ.ά.), η βελτίωση δημόσιων χώρων, η διατήρηση και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Το τελευταίο χρονικό διάστημα της οικονομικής κρίσης και της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους έχουν εμφανιστεί νέες μορφές Εθελοντισμού με τοπική δράση, όπως τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών-τράπεζες χρόνου, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία κ.ά.1 Δράσε θετικά, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, 2012http://volunteers.neagenia.gr/index.php?option=com_videoflow&task=cats&id=47&cat=23&tab=one&add=1&Itemid=10&sl=categories&layout=listview 2 Διδάσκοντας τον Εθελοντισμό, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, 2012, σελ.18.3 Διατυπώνεται πάντως έντονος σκεπτικισμός για το μεγάλο αριθμό τους.4 Αυτό συμβαίνει περισσότερο στις ΜΚΟ, παρά σε άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως π.χ.τα Κοινωφελή Ιδρύματα.Εθελοντισμός στην κιβωτόΑπό ιδρύσεως της Κιβωτού ήταν ο απλός ο κόσμος που αγάπησε το έργο και συμπαραστάθηκε με όποιο τρόπο μπορούσε.Υπάρχουν άνρωποι που είναι στο πλάϊ μας όλα αυτά τα χρόνια, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες σε αυτό το έργο αγάπης, δείχνοντας με τον τρόπο τους την αγάπη τους για την Κιβωτό και τον ανθρωπισμό τους κάνοντας τα παιδιά πο χαρούμενα και βοηθώντας να μη τους λείπουν πολλά, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στο έργο της Κιβωτού.Τι είναι ο εθελοντισμός στην ΚιβωτόΗ Κιβωτός του Κόσμου, αποτελεί σήμερα, πηγή συμπαράστασης, φροντίδας και ελπίδας για τα παιδιά.Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας η Κιβωτός, στηρίχθηκε στη συνεργασία, στις πρωτοβουλίες, στη δράση απλών ανθρώπων, που αγκάλιασαν το έργο του πατρός Αντωνίου και ένωσαν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στα παιδιά.Από τότε μέχρι και σήμερα, λοιπόν, στο πλάι μας βρίσκονται εθελοντές, συνοδοιπόροι, συνεργάτες και συμπαραστάτες μας, δείχνοντας ο καθένας με τον τρόπο του, την αγάπη και τον ανθρωπισμό.Ο εθελοντισμός, εδώ είναι πολυεπίπεδος, καθώς το έργο της Κιβωτού πλαισιώνεται από ανθρώπινο δυναμικό εκατοντάδων εθελοντών.Καθημερινά στον χώρο του Κέντρου Εκπαίδευσης, Στήριξης και Φροντίδας του παιδιού, απασχολούνται αμέτρητοι εθελοντές.Όλοι τους και ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι έμπρακτα και με μεγάλη αγάπη.Πέραν των εθελοντών που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού του Κόσμου», έχει δημιουργηθεί και ένα εκτεταμένο δίκτυο εθελοντών-συνεργατών που παρέχουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον πληθυσμό της Κιβωτού, όπως για παράδειγμα γιατροί όλων των ειδικοτήτων καθώς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή ιδιωτικές κλινικές που παρέχουν δωρεάν περίθαλψη σε παιδιά και γονείς, φροντιστήρια που παρέχουν δωρεάν μαθήματα για τα παιδιά.Επίσης αρκετοί δικηγόροι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες νομικής υποστήριξης.Τομείς εθελοντισμούΟι τομείς με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει εθελοντικά είναι οι εξής:ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία των παιδιών στα μαθήματα του σχολείου (δημοτικό/ γυμνάσιο / λύκειο)βοηθητικά στην κουζίνα (μαγειρική και προετοιμασία γεύματος)βοηθητικά στην καθαριότητα, συνοδεία παιδιών σε ιατρικά ραντεβού παραλαβή φαρμάκων από συνεργαζόμενα φαρμακείααθλητικές δραστηριότητεςκαλλιτεχνικές δραστηριότητες.Ευπρόσδεκτη είναι και οποιαδήποτε δική σας πρωτοβουλία για βοήθεια, με τον μοναδικό δικό του τρόπο που ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθειά μας. Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
Ο πνευματικός άνθρωπος Ο πνευματικός άνθρωπος βρίσκεται παρών μέσα στον κόσμο της δράσης, δεν είναι αναχωρητής ή λιποτάκτης, αλλά μη βλέποντας πάντοτε μέσα στα στενά πράγματα του κόσμου και της εποχής του τα υπέρτατα και τα αιώνια αγαθά ολοκληρωμένα, αποσυνδέεται ψυχικά από την εποχή του, και γίνεται διαχρονικός. Ο πνευματικός άνθρωπος είναι χαρισματικός άνθρωπος. Έχει χαρίσματα φυσικά, ευφυΐα για παράδειγμα, και χαρίσματα που τα απέκτησε με σπουδές και μελέτες, με προσωπικό μόχθο και αγώνα ολόκληρης ζωής.
Είναι σε θέση, επομένως, να γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ όσα γνωρίζουν οι άλλοι άνθρωποι.Αυτή η υπεροχή δεν είναι μόνο προνόμιο, αλλά δημιουργεί και ευθύνη για τον πνευματικό άνθρωπο.Οι γνώσεις που κατέχει δεν έχουν τόση αξία, αν δεν τις ανακοινώνει και δεν τις μεταδίδει απαντώντας στις απορίες των ανθρώπων, προτείνοντας λύσεις στα προβλήματά τους, καταπολεμώντας με κάθε μέσο την άγνοια και την αμάθειά τους.
Για τη στράτευση του πνεύματος: δεν μπορεί ένας άνθρωπος του πνεύματος να είναι συντεταγμένος σε ένα ιδεολογικό στρατόπεδο, να μοιράζεται και αυτός μαζί με τους άλλους μια κοινή ιδεολογία; Η απάντηση είναι η εξής: όσο πνευματικός είναι ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο απέχει από μια κοινή ιδεολογική συστράτευση.Για τούτο τον απλούστατο λόγο: ο γνήσιος άνθρωπος του πνεύματος είναι δημιουργός ιδεολογίας και όχι καταναλωτής.Αλλιώς δε θα ήταν γνήσιος άνθρωπος του πνεύματος.Διότι και η προβαλλόμενη ιδεολογία είχε το δημιουργό της.Γιατί ο προηγούμενος δημιουργός να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα της ελεύθερης ιδεολογίας στον επόμενο; Κάθε ιδεολογία έχει ως πηγή της τον ελεύθερο πνευματικό άνθρωπο και στο λαό κάνει καλό ό,τι είναι αυθεντικώς πνευματικό, και ό,τι είναι προϊόν ελευθερίας.
Ο πνευματικός άνθρωπος δεν μπορεί να μένει αδιάφορος και αμέτοχος σε όσα συμβαίνουν.Το χρέος του αυτό είναι βαρύτερο στην εποχή μας, αν λάβουμε υπόψη μας τις ανάγκες, τους ιδιαίτερα επαχθείς και δυσμενείς όρους που επιβαρύνουν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.Ας πάρουμε για παράδειγμα το πρόβλημα της αλλοτρίωσης, δηλαδή, της αποξένωσης από τον παραδοσιακό πολιτισμό του σύγχρονου ανθρώπου.Στην εποχή μας ο κίνδυνος αυτός για την κοινωνία μας είναι υπαρκτός και μεγάλος.Διάφορα «ξένα» στοιχεία διεισδύουν με πολλούς τρόπους στη ζωή μας και αλλοιώνουν ή καταργούν τα ήθη και τα έθιμά μας, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, τον πολιτισμό μας γενικότερα.Απέναντι σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει να σταθεί υπεύθυνα ο πνευματικός άνθρωπος, γιατί έχει άμεση σχέση με την πνευματική ζωή και, κατά συνέπεια, είναι ο πιο αρμόδιος για να βοηθήσει στη συνειδητοποίησή του.Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα ή ότι η στάση του δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιο καθημερινά.όπως για παράδειγμα η φτώχεια, η ανεργία, η εγκληματικότητα, η οικονομική κρίση κλπ.Τα προβλήματα αυτά οφείλονται σε συγκεκριμένα κοινωνικά αίτια και μπορεί, ασφαλώς, να λυθούν ή να περιοριστούν.Καθήκον, λοιπόν, του πνευματικού ανθρώπου είναι να επισημάνει την αιτία τους, να καταγγείλει τους υπευθύνους γι’ αυτά, να προτείνει λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.Ο πνευματικός άνθρωπος βρίσκεται παρών μέσα στον κόσμο της δράσης, δεν είναι αναχωρητής ή λιποτάκτης, αλλά μη βλέποντας πάντοτε μέσα στα στενά πράγματα του κόσμου και της εποχής του τα υπέρτατα και τα αιώνια αγαθά ολοκληρωμένα, αποσυνδέεται ψυχικά από την εποχή του, και γίνεται διαχρονικός.Οι πνευματικοί άνθρωποι είναι αυτός που η εμβρίθεια, η διαρκής εγρήγορση και βέβαια ο προβληματισμός είναι κύρια συστατικά της πνευματικής τους ακτινοβολίας.Είναι βαθυστόχαστοι, διεισδυτικοί μελετητές των αντικειμένων με τα οποία καταπιάνονται διότι αποβλέπουν στην εύρεση της αλήθειας/ της ουσίας των πραγμάτων.8εν υπάρχει αμφιβολία στο ότι ο εφησυχασμός, η πνευματική νωθρότητα απουσιάζουν ολοκληρωτικά από αυτές τις προσωπικότητες.Αντί αυτών, η πολύπλευρη ενημέρωση και η ολόπλευρη θεώρηση των όσων συμβαίνουν στη χώρα τους και όχι μόνο, είναι από τις βασικές ασχολίες τους.Μόνο μέσω αυτής της στάσης τους μπορούν να προβληματιστούν, να αναζητήσουν τις εστίες των δρώμενων και με βλέμμα προς το μέλλον να προτείνουν λύσεις προσανατολίζοντας κατάλληλα το κοινό.Σίγουρα ο διανοούμενος είναι αυτός που μάχεται για την εφαρμογή δημοκρατιών αξιών στοιχείο που δικαιολογεί και τη στάση που τηρεί προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.Η τελευταία δεν αντιμετωπίζεται από τον ίδιο με ενθαρρυντικούς τόνους με εγκωμιασμούς, με επαινετικούς λόγους.Θα υποστηρίζαμε ότι εκ μέρους του διανοούμενου ο εύστοχος έλεγχος των πράξεων όσων κυβερνούν, η ουσιαστική και ουδέτερη κριτική προς λάθος χειρισμούς των πολιτικών και κάποιες φορές το καταγγελτικό ύφος για πράξεις που ξεφτιλίζουν τη χώρα τους είναι στοιχεία που γονιμοποιούν τη δράση των ασκούντων πολιτική.Βέβαια, με τις παραπάνω τακτικές ο ίδιος αποβλέπει στη βελτιστοποίηση της πολιτικής κατάστασης του τόπου του και στην προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών.Κατά βάθος εκείνος που στοχάζεται, που φιλοσοφεί, που ενεργεί προς όφελος της ανθρωπότητας δεν μπορεί παρά να είναι άτομο που βαδίζει το δρόμο προς την ηθική ελευθερία.Η πίστη και η υπηρέτηση των υψηλών αξιών καθώς και η ταυτόχρονη αποστροφή προς κάθε είδους αμοραλισμό είναι ίδιον χαρακτηριστικό του.Ειδικότερα, η φιλαυτία, η φιλοχρηματία, η ιδιοτέλεια, η σεμνοτυφία αποτελούν κοινά γνωρίσματα των σύγχρονων ατόμων όχι όμως και των πνευματικώς καλλιεργημένων.Αντίθετα, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιστική διάθεση, η αξιοπρέπεια είναι στοιχεία του χαρακτήρα τους τα οποία και παρακινούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν μέσω της τέχνης τους, της πολιτικής τους δράσης κλπ.Γνωρίζοντας ότι η ηθική ολοκλήρωση είναι κάτι πολύ δύσκολο στην εποχή έξαρσης του αλλοτριωτικού τρόπου ζωής που μαραζώνει τον καθένα, προσπαθούν να εντατικοποιήσουν τη δράση τους προς αυτή την κατεύθυνση.Στην εποχή της έντονης αλληλεπίδρασης των λαών ο πνευματικός άνθρωπος υπερασπίζει από τη θέση του τη συναδέλφωσή των λαών για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.Για να καταστεί αυτό πιο σαφές αναφέρουμε ότι ο ίδιος καταδικάζει φαινόμενα πάταξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους «ισχυρούς» προς τους «αδύνατους».Επίσης, δε μένει αμέτοχος στην έξαρση και άλλων προβλημάτων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το οικολογικό, το ενεργειακό, η πείνα των τριτοκοσμικών χωρών αλλά επισημαίνει τη σοβαρότητά τους από τη θέση του ποιητή, του ιστορικού, του φιλοσόφου, του δημοσιογράφου, του μουσικού προτείνοντας παράλληλα κάποιες λύσεις.Επομένως, αποτελεί το θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου. Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
Τα παράθυρα και η δύναμη τους…. Παλιά όλα τα σπίτια, από τις ταπεινές πλινθόκτιστες κατοικίες μέχρι τα υπερήφανα πέτρινα αρχοντικά είχαν παράθυρα. Τώρα οι πολυκατοικίες τα έκλεισαν, άφησαν κάτι υποψίες τους όχι για να βλέπεις αλλά για να πάρεις καμιά ανάσα αέρα. Παράθυρο έγινε η τηλεόραση (τηλεοπτικά παράθυρα: τόποι στόμωσης της σκέψης και πρόσληψης έτοιμης συνταγής) και τον προσωπικό υπολογιστή για μια άλλη πραγματικότητα – εικονική, απόμακρη, απροσέγγιστη… Παράθυρο ανοιχτό: διαρκές κάλεσμα και για τους δύο παρατηρητές, του έξω και του μέσα.
Η γυναίκα του σπιτιού το είχε για να μην πλήττει, να μαθαίνει, να συζητά με την απέναντι, να κουτσομπολεύει.Η κοπέλα για να την βλέπουν, για να χαζεύει, να ονειρεύεται.Εικόνες μιας εποχής που έφυγε και πήρε θέση στους τόπους της νοσταλγίας.Φως στο ανοιχτό παράθυρο μέσα στο βαθύ σκοτάδι της κρύας νύχτας και ο βαθύς συμβολισμός του είναι πάντα η ελπίδα της ψυχής, η εικόνα της σωτηρίας για κάθε κατατρεγμένο.Πολλά ανοιχτά παράθυρα στη ζωή μας, αρκεί να τα αντιληφθούμε και να τα ανοίξουμε: η φιλία, η κοινωνικότητα, το βιβλίο, το ανήσυχο πνεύμα, το ερευνητικό μυαλό… και πάνω από όλα η αγάπη και η ελευθερία.Το κομμάτι που βλέπεις μέσα από το ανοιχτό παράθυρο δεν είναι το ίδιο πλέον αν το δεις χωρίς το σκηνικό του παραθύρου.Η εστίαση σε ένα κομμάτι της φύσης και όχι σε ό,τι μπορεί να δει το μάτι μας διαμορφώνει ψυχολογία και διάθεση να φανταστείς τι περιβάλλει το ορατό, να παλέψεις με το αόρατο, να στοχαστείς, να χάνεσαι στις αναζητήσεις της σκέψης σου, να θρυμματίζεις των αισθήσεων τους περιορισμούς, να ταξιδεύεις όπου γης και όπου χρόνου, να ζωντανεύεις το όνειρό σου.«Λίγο να σταθείς στ’ ανοιχτά παράθυρα / και να κοντοσταθείς σ’ αυτά που ΔΕΝ συμβαίνουν», Κ.Δημουλά.Να συναντήσεις την ποιητική αύρα του Ελύτη και να βρεις την πραγματικότητα και την αλήθεια, γιατί μόνο η ποίηση δημιουργεί τον κόσμο και τη ζωή – όλα τα άλλα φαινόμενα είναι και απατούν.«Είμαι ένας απλός, καθημερινός, αισιόδοξος άνθρωπος.Αλλά, δεν αντέχω τα παράθυρα χωρίς θέα.Τα παράθυρα βρίσκονται εκεί για να ταξιδεύουν τη ματιά.Για ν’ αποκαλύπτουν ορίζοντες.Για να υπόσχονται το «παραπέρα».Για να λούζουν στο αληθινό φώς τ’ άδεια δωμάτια.Για να φτιάχνουν σκιές με χρώμα πάνω στους λευκούς τοίχους…» Πάντα με ένα παράθυρο ανοιχτό στη ζωή μας και στον εαυτό μας (μέσα από τις ανθρώπινες και τις κοινωνικές σχέσεις ανοίγει), ανοιχτό για να μας βλέπουν και να μας βρίσκουν οι άνθρωποι, για να φτερουγίζουν τα ψυχανεμίσματά μας, για να είμαστε παντοτινοί ταξιδευτές των ονείρων μας και της ζωής μας και όχι σκιές και απεικάσματα των καιρών, για «να ακούμε τη βοή των επερχόμενων μεγάλων γεγονότων», για να είμαστε δημιουργοί του εαυτού μας. Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
Ας αλλαξουμε τον εαυτο μας …. Μπορουμε ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Ασθμαίνει και αγωνιά η σημερινή Ελληνική κοινωνία, υπο το βάρος των δυσεπίλυτων προβλημάτων, που αυτή η ίδια δημιούργησε και καλλιεργεί πολλά χρόνια τώρα. Μεσούσης της βαθειάς κρίσης πολιτισμού, που έθρεψε αλλόγιστα στους κόρφους της η Πατρίδας μας, έχασε κάθε επαφή με τις ρίζες και τις παραδόσεις της, μα κυρίως με τις διαιώνιες αξίες της ζωής. Αυτές που αναγνώρισαν, εφάρμοσαν, διέσωσαν και διατήρησαν ως άσβεστους πυρσούς μονάδες πνευματικών ανθρώπων, μέχρι τις μέρες μας.
Αυτών που ανέκαθεν θεωρούσαν το περιεχόμενο των αξιών, ως πολύ ελκυστικό και χρήσιμο στον βίο μας.Μιμούμενοι με σεβασμό τις οδηγίες και τα παραδείγματα περί αξιών των προγόνων μας, όταν κάποτε η Ελληνική κοινωνία επεδίωκε και καλλιεργούσε τις αξίες στην κοινωνική της ζωή θέτοντας, ως προτεραιότητα της το σπουδαιότατο μέλημα της αγωγής, για να διαπλάσσει ανθρώπους που θα κατανοούν και θα πράττουν με ισχυρό κίνητρο τους τις αξίες.Διότι η διαχρονική Ελληνική κοινωνία με την χρήση και την καλλιέργεια τους κατέστησε εαυτή πρότυπο για τα υπόλοιπα έθνη, που την θαύμαζαν και την επικαλούνταν, ως παράδειγμα προς μίμηση.Ακόμη και σήμερα θαυμάζουν την πνευματική Ελλάδα, και την έχουν ως πρότυπο τους, όχι όμως κι εμάς τους υβριστές, αγνώμονες και παραβατικούς κατοίκους της, που δεν χάνουμε ευκαιρία να την διασύρουμε, να την ευτελίζουμε, να την ποδοπατούμε.Και είναι φυσικό, αφού η απουσία αξιών από τον βίο ενός έθνους δεν αποτελεί χαρακτηριστικό, που καλούνται να παρέχουν παραδείγματα στους άλλους.Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι αξίες εξυπηρετούν τα μέγιστα τη ζωή των ανθρώπων, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν και το περιεχόμενό τους, για να καταφέρουν κάποτε να τις κατανοήσουν, να τις κάνουν κτήμα τους και πλέον να πράττουν σύμφωνα με τις αρχές που τις διέπουν.Χρειάζεται όμως ένα κίνητρο ικανό να ωθήσει και να κατευθύνει ανθρώπους και λαούς να τις αναζητήσουν και να τις κατακτήσουν.Εξάλλου κάποτε υπήρξε μεγίστη ανάγκη για τον άνθρωπο, να δημιουργεί αξίες.Σε τι λοιπόν οφείλεται το ότι ο άνθρωπος προσπαθεί να δημιουργήσει αξίες; Η απάντηση μπορεί να διερευνηθεί στα πεδία της ανθρώπινης ψυχής, που είναι από τη φύση της αγαθή και τοιουτοτρόπως αιτιολογεί τον πόθο της να επιτύχει αξίες.Εαν εξαιρέσουμε τους παραβατικούς, τους εγκληματίες και τους φύση ανώμαλους συνανθρώπους μας όλοι οι υπόλοιποι ποθούν διακαώς μια καλύτερη ζωή, σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές επιλογές και τα κριτήρια εκάστου.Και εννοώ την καλλιέργεια του εσωτερικού του κόσμου, την κοινωνική του καταξίωση και εξέλιξη, τον αρμονικό οικογενειακό βίο, την επαγγελματική σταδιοδρομία, την όποια διάκριση, τον πλουτισμό, τη δόξα κ.α.Η ψυχή όμως επηρεάζεται και απο πλείστους εξωτερικούς παράγοντες, που εκπορεύονται απο το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται και βιώνει.Στο ρεφραίν του τραγουδιού τους Illusion (παραίσθηση) το συκρότημα VNV Nation μας προειδοποιεί με τους στίχους τους, «ζούμε σ’ ένα κόσμο που προσπαθεί διαρκώς να μας αλλάξει».Κι εδώ φυσικά ισχύει η προσωπική επιλογή της ψυχής, που δεν αδιαφορεί στις επιδράσεις που δέχεται, αλλά πάντα αποφασίζει η ίδια για τις επιλογές της.Η έμφυτη έφεση της ψυχής προς το καλύτερο, την ώθησε να τα αναζητήσει σε ποικίλλες πτυχές της ζωής.Όταν τις ανακαλύπτει και κατανοεί το νόημά τους, τότε ομιλούμε για τις θεωρητικές αξίες.Όταν φιλοδοξεί να ενεργήσει για το κοινό καλό, εννοούμε τις ηθικές και τις κοινωνικές αξίες.Όταν αποβλέπει στην πραγμάτωση του ωραίου, αναφαίνονται οι καλαισθητικές αξίες.Όταν αισθάνεται την ανάγκη και επιζητεί την επικοινωνία με τον Ύψιστο Θεό, διακατέχεται από θρησκευτικές αξίες.Αυτές τις κατηγορίες αναγνωρίζει και ο Πλάτων ως σημαντικότερες.Αιώνες αργότερα ο Σπράνγκερ ενεργεί με αίτημα να προσδιορίσει το νόημα της ζωής και αναγνωρίζει επίσης τις πολιτικές και τις οικονομικές αξίες.Αναφέρω μερικές από τις αναγνωρισμένες παγκοσμίως αξίες της ζωής μας, ως παραδείγματα, τις ακόλουθες, Αγάπη, Ειλικρίνεια, Πίστη, Εμπιστοσύνη, Αυθεντικότητα, Αλληλεγγύη, κατανόηση, σεβασμός, ακεραιότητα, συγχώρεση, έρωτας, ευαισθησία, ελευθερία, ηρωϊσμός, ταπεινότητα, φιλιά, μοίρασμα, συμφιλίωση, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, φιλαλληλία, εντιμότητα, ευγένεια, μόρφωση, παιδεία, καθαρή συνείδηση, οικονομική αυτάρκεια, ευημερία, ψυχραιμία, υπομονή, πατρίδα, θρησκεία, χαρά, ευτυχία, ελπίδα, οικολογία, προστασία περιβάλλοντος, μεγαλοψυχία, αυταπάρνηση, θυσία, επιστήμη, τέχνη, φιλοπατρία, αυτοπραγμάτωση, ανθρωπιά, πληρότητα, ανάπλαση ικανοτήτων, αρωγή, συμπόνια, σεμνότητα, καρτερικότητα, δημιουργία, αλήθεια, ισότητα, νόμος, ειρήνη, πρόνοια, ηθική, πολιτισμός κ.α.Η επίτευξη των αξιών προυποθέτει αφ΄ ενός την έφεση προς το αγαθό, και αφ΄ ετέρου την κυριαρχία της ψυχής επί του σώματος.Χρειάζεται όμως μεγάλος αγώνας, κόπος και μόχθος για να κατανικηθούν και εξουδετερωθούν τα όποια προσκόμματα, που ορθώνονται ενώπιον της ψυχής.Και αυτός ο μόχθος και ο κόπος είναι που ενθρονίζουν τις αξίες στην ψυχή και την εξοικειώνουν με αυτές.Αυτό δηλώνει και η γνωστή ρήση, με τον ιδρώτα σου να αποκτάς το καθημερινό σου ψωμί.Δεν αρκεί όμως μόνο η κατάκτηση των αξιών, αλλά επιβάλλεται και η βαθειά συνειδητοποίησή τους, ομού και η ισχυρή βίωσή τους.Κατακτώντας, συνειδητοποιόντας και βιώνοντας τις αξίες η ψυχή, εξιδανικεύεται ο άνθρωπος.Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελούν όλες οι πράξεις αξίες, αλλά μόνον εκείνες που εξιδανικεύουν τον άνθρωπο και την αξιολογικώτερη δράση του στη ζωή και του προσφέρουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα.Συνεπώς οι αξίες ουδόλως ευαρεστούν τις αισθήσεις ή τροφοδοτούν τις πρόσκαιρες απαιτήσεις της ζωής μας.Στο οικογενειακό περιβάλλον ανατρέφονται δύο και τρία παιδιά με την ίδια ανατροφή, και όμως διαπλάθονται διαφορετικοί χαρακτήρες.Και στο σχολείο οι μαθητές/τριες λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση, δεν ακολουθούν όμως την ίδια κατεύθυνση, για την περαιτέρω εκπαίδευση και επαγγελματικής τους κατάρτηση.Και τούτο διότι η ψυχή επιλέγει το δρόμο που πιστεύει, ότι της αράσει, ή έχει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον της.Η ψυχή θέτει τους σκοπούς της, που βαθμηδόν επιτελούνται ή αποτυγχάνουν.Και απο την αποτυχία εκπαιδεύεται, μαθαίνει και προγραμματίζει / επιλέγει νέες μεθόδους πράξεων ο άνθρωπος.Άλλη παράμετρος επηρεασμού / υποταγής της ψυχής είναι τα πάθη της, οι επιθυμίες της, που κυριολεκτικά την καταδυναστεύουν και την καθιστούν ανελεύθερη.Ο Πλάτων ερεύνησε τα θέματα της ψυχής κι έκανε αναφορά στα έργα του για την προ-κόσμια ύπαρξη της, όταν αυτή ζούσε στον κόσμο των ιδεών.Ομοίως και η Χριστιανική θρησκεία μας ομιλεί για τη ζωή των πρωτόπλαστων στον Παράδεισο.Αμφότερες οι αναφορές δηλώνουν την αγαθότητα της ψυχής.Είναι λοιπόν αγαθή η ψυχή απο τη φύση της, αλλά τα ανθρώπινα ελαττώματα, συνεπηκουρούμενα και απο τους πειρασμούς της ζωής, ελέγχουν καταλυτικά την ανθρώπινη ψυχή, κυριαρχούν στη φύση της, με τραγικό αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται παγκοσμίως ο άνθρωπος, ως το φοβερώτερο επί Γης θηρίο! Η ψυχή άγει μεν το σώμα, αλλά και άγεται επίσης από αυτό, που καταλύει την αγαθή της φύση.Γι’ αυτό ο Πλάτων αναφέρει ότι η ψυχή κατά τη γέννησή περιβάλλεται από το σώμα, που αποτελεί κηλίδα γι΄ αυτήν.Το σώμα την εξουσιάζει και την εξαναγκάζει σε μιαρές και καταστροφικές πράξεις, που δεν εξυπηρετούν την προσωπική, αλλά και την κοινωνική ευημερία και πρόοδο, απόντων και των αξιών.Ο πόθος της ψυχής συγκρούεται με τα εγωϊστικά και αντικοινωνικά συμφέροντα του αντιπάλου της του σώματος.Αμφότερα ευρίσκονται σε διάσταση και αντι να συμπράττουν, ανταγωνίζονται στο στίβο της ζωής.Κυρίως αυτό το μιαρό ΕΓΩ, με την ατομοκεντρική του διάθεση και δράση, οδηγεί το σύνολο σε καταποντισμό στο βάραθρο της καταστροφής.Στις μέρες μας η πρακτική αυτή συσσώρευσε αναρίθμητα προβλήματα, εγκληματικές, ανίερες και διεφθαρμένες πράξεις κι έφερε σε αδιέξοδο την Πατρίδα μας, που επέσυραν τη χλεύη και την περιφρόνηση της παγκόσμιας κοινότητας.Αγνοήσαμε λοιπόν τις αξίες της ζωής.Τις ειρωνευτήκαμε, τις χλευάσαμε, τις τσαλακώσαμε στους ανόητους νόες μας.αλλά εις μάττιν, αφού οι αξίες ανήκουν στον κόσμο των ιδεών, είναι πραγματικές και αληθινές.Τις αναγνωρίζουμε κάποτε εξ΄ ανάγκης σε άλλους αλλά ουδέποτε τις υιοθετήσαμε, αγαπήσαμε, πράξαμε. Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
ΑΞΙΕΣ- ΙΔΑΝΙΚΑ Η φιλοσοφία του ΄΄δέοντος΄΄, όπως κάθε φιλοσοφία, υπόκειται σε διαρκή αλλαγή. Μόνο που υπάρχουν μερικές ρίζες, μερικές αξίες, που προσιδιάζουν στην έννοια του ανθρώπου και δεν μπορούν να εξολοθρευτούν, χωρίς ν΄ ακυρωθεί και η έννοια του ανθρώπου. Ένα άλλο γεγονός το οποίο πολλοί θεωρούν ως κρίση των αξιών, σ΄ ένα βαθμό δικαιολογημένα, είναι το γεγονός ότι αναδύονται παράλληλα με τις υγιείς, τις θετικές αξίες, και οι άλλες, που σαφώς αντιφάσκουν με τις πρώτες και τις αναιρούν. Και όντως τέτοιες παρασιτικές αξίες κάνουν έντονη την παρουσία τους σήμερα. Δύο κίνδυνοι υπάρχουν: η απολυτοποίηση των σχετικών αξιών και η νόθευση των απολύτων αξιών.
Συμβαίνει συχνά να κάνουμε το σχετικό απόλυτο. Στην εποχή μας αυτό γίνεται με τις αξίες.Έχομε κάνει είδωλα το σώμα και τις υλικές αξίες. Αξίες (συχνά πληθ.)= το ιδανικό, η ιδέα που καθορίζει τον τρόπο ζωής και σκέψης.Καθετί που αναγνωρίζεται από ένα σύνολο ατόμων ως σημαντικών για τους ίδιους και αποτελεί μέτρο αξιολόγησης προσώπων, συμπεριφοράς, πραγμάτων κλπ το σύστημα αξιών/ κλίμακα Ιδανικά= ιδεώδη= ο υψηλός πνευματικός ή ηθικός σκοπός, για τον οποίο αγωνίζεται κανείς Ο διαχωρισμός των αξιών/ αρετών: Ηθικές αξίες: εντιμότητα, ανθρωπιστική διάθεση, ηρωική διάθεση, σεβασμός, αξιοπρέπεια, αγάπη Ψυχικές: Θάρρος, τόλμη, αυτογνωσία, υπομονή, αισιοδοξία, εσωτερική γαλήνη, αυτοπεποίθηση, εγκράτεια, φιλαλήθεια Πνευματικές: μελέτη, κριτική, αξιολόγηση, περίσκεψη, διαύγεια, γόνιμη περιέργεια Κοινωνικές:συνεργασία, αλληλεγγύη, αλτρουισμός, εργατικότητα, συναίνεση, κοινωνική συνείδηση, πειθαρχία, ευνομία, δικαιοσύνη Πολιτικές αρετές:υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων, δημοκρατικό ήθος, εκπλήρωση πολιτικών υποχρεώσεων Εθνικές: φιλοπατρία, υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας, εθνικό φρόνημα, εθνική αυτογνωσία Αισθητικές: φιλοκαλία/ καλαισθησία αισθητική αντίληψη Πολιτιστικές: ολυμπιακό πνεύμα, υπεράσπιση λαϊκού πολιτισμού, τήρηση εθίμων, γνώση της γλώσσας Αιτίες αμφισβήτησης των αξιών Στο νέο κλίμα που προκάλεσε η τεχνολογική πρόοδος η υποβάθμιση των παραδοσιακών αξιών έναντι των μοντέρνων είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό.Πλέον έχουν αναδυθεί νέοι επιστημονικοί κλάδοι όπως, οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η βιοτεχνολογία κλπ.Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές ότι κάποιες παραδοσιακές πνευματικές αρετές (πχ: η σφαιρική αντίληψη, η γόνιμη αμφιβολία, η ευρυμάθεια κλπ) δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθούν ενώ αντίθετα η θεωρία της τεχνοκρατίας είναι αυτή που τελικά αναπτύσσεται.Το καταναλωτικό πρότυπο ζωής επιβάλλει την έκπτωση των ηθικών αξιών, όπως ηειλικρίνεια, η δικαιοσύνη, η εντιμότητα, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η αξιοπρέπεια κλπ.Η υπεραξία, χρήμα, καθορίζει τις φιλικές, τις οικογενειακές, τις εργασιακές σχέσεις και τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.Επιπλέον, το άτομο έχει πλέον απολέσει την αίσθηση του μέτρου αναφορικά με την αγορά υλικών αγαθών γι αυτό και αδυνατεί να συνειδητοποιήσει το βαθύτερο νόημα των ιδανικών.Δείγματα όπως η εξαντλητική εργασία για υψηλότερους μισθούς, ο ευτελισμός του ανθρώπου σε τηλεοπτικές εκπομπές μόνο και μόνο για τις υλικές απολαβές, οι χρεώσεις πλήθους χρηστών πιστωτικών καρτών εξαιτίας των αγορών τους, η διάπραξη εγκλημάτων από κάποιους με αντάλλαγμα τη προσφορά αρκετών χρημάτων πιστοποιούν την ηθική εξαχρείωση της ανθρωπότητας.Θα ήταν παράλειψη η υποτίμηση της σημασίας που προξενούν οι εισερχόμενες αξίες από το εξωτερικό.Ο πιθηκισμός προκαλεί διάβρωση στα ήθη/ στις αξίες κάθε χώρας και αναμφίβολα δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί λόγω της παγκοσμιοποίησης.Ο νεοεισερχόμενος τρόπος ζωής και διασκέδασης μεταφέρει καινούργιες αρχές οι οποίες δε συνάδουν προς τα ιδιαίτερα πρότυπα κάθε χώρας.Αποτελούν, θα λέγαμε, ξένο σώμα στη δομή της κοινωνίας προκαλώντας ιδεολογική σύγχυση πρωτίστως στη νεολαία.Σοβαρή ευθύνη στην παραβίαση των ηθικών κανόνων έχουν και οι φορείς κοινωνικοποίησης.Από τη μια η σύγχρονη οικογένεια με τη χαλαρή της δομή δε μεταδίδει πλέον τις ανθρωπιστικές αξίες αλλά επιτείνει το πρόβλημα της κρίσης αυτών μέσω της αδιαφορίας για την ορθή διαπαιδαγώγηση των ανήλικων παιδιών.Το ρόλο, λοιπόν, των γονέων αναλαμβάνουν τα ΜΜΕ, που καθημερινά βομβαρδίζουν τους νέους με εφήμερες αξίες οι οποίες εξαχρειώνουν τους τελευταίους.Εκτός από αυτό, εκπομπές στις οποίες «νέα είδωλα», όπως τραγουδιστές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι κλπ χωρίς πνευματικότητα και ηθικότητα προβάλλονται συνεχώς ενώ θα έπρεπε άτομα από το χώρο του πνεύματος να είναι οι προσκεκλημένοι.Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος.Είναι αλήθεια ότι το σχολείο δεν παράγει νέους εφοδιασμένους με ιδανικά.Ο ανταγωνισμός όσο αφορά τις επιδόσεις των παιδιών στα μαθήματα και στους εσωσχολικούς αθλητισμούς αγώνες, η μη καλλιέργεια πνευματικών αρετών όπως η ερευνητικότητα, ο γόνιμος διάλογος αλλά αντιθέτως η ανάπτυξη της στείρας αποστήθισης/ του άγονου εγκυκλοπαιδισμού συνεχίζουν να αποτελούν την πραγματικότητα του ελληνικού σχολείου.Ακόμα και η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των δασκάλων για την καλλιέργεια αισθητικών αξιών με διάφορους τρόπους όπως οι επισκέψεις σε εκθέσεις ζωγραφικής, σε μουσειακούς χώρους, σε θέατρα κλπ συμπληρώνει την ελλιπή λειτουργία της εκπαίδευσης.Στο σύνολο των παραγόντων που δημιουργούν την κρίση των αξιών εντάσσεται και το «εύθραυστο», μέχρι ενός βαθμού, σύστημα των νόμων που ισχύει.Τα γνωστά παράθυρα των νόμων, η λεγόμενη φωτογραφική διάταξη των τελευταίων επιτρέπουν τη διάπραξη τεχνασμάτων εις βάρος του κράτους, όπως η φοροκλοπή.Έτσι, η τήρηση των δημοκρατικών ρυθμίσεων εκ μέρους των πολιτών εγκαταλείπεται γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της «κοινωνίας της ατασθαλίας» .Οι συνέπειες που προκύπτουν από τη νόθευση- διάβρωση αξιών των αξιών: Ψυχολογικός τομέας- Ηθικός: Ο άνθρωπος υποδουλώνεται στα πάθη/ τις αδυναμίες του και χάνει την αυτοκυριαρχία του.Δεν ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο για αυτό και παύει να παλεύει με επιμονή και υπομονή.Η ανασφάλεια και η αγωνία τον ωθούν σε αντικοινωνικές πράξεις, όπως η διάπραξη εγκλημάτων, και σε άλλου είδους ανέντιμες δραστηριότητες, όπως ο χρηματισμός.Πολιτικός: Το μη υγιές πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται από τις πράξεις των πολιτικών και των πολιτών απειλεί τη δημοκρατία.Η υποκρισία και η αλαζονεία των εξουσιαστών γεννά την αδιαφορία του σώματος των απλών πολιτών για τα κοινά.Όμως, η απολιτικοποίηση τονώνεται και από κατάλυση του δικαίου εκ μέρους των επίσημα ασκούντων πολιτική δράση.Ειδικότερα, το ρουσφέτι, η ψηφοθηρία, η υφαρπαγή του δημοσίου χρήματος αποτελούν δυστυχώς συνήθη φαινόμενα του πολιτικού μας συστήματος.Από την πλευρά των πολιτών, η μη αφοσίωση στους νόμους αλλά αντιθέτως η επαναλαμβανόμενη παραβίαση αυτών, η ρουσφετοληψία, η ένταξη κάποιων νέων σε αναρχικές οργανώσεις, κλπ κάνουν εμφανές τον τραυματισμό του δημοκρατικού πολιτεύματος.Οικολογικός: - Οι εμπρηστές αποτελούν ομάδες ατόμων που ανενδοίαστα καταπονούν το περιβάλλον για την αποκόμιση προσωπικών κερδών εξυπηρετώντας παράλληλα τους οικοπεδοφάγους.Επομένως, η επικράτηση της ωφελιμοκρατίας/ του ατομισμού αποτελεί τραγική συνέπεια των κρίσης των διαχρονικών αξιών.- Το δέλεαρ της απόκτησης αμύθητων ποσών μέσω της οικοδόμησης τουριστικών πολυτελών θέρετρων σε καμένη γη είναι σίγουρα μεγάλο για πολλούς επιχειρηματίες.Έτσι, είναι εμφανές ότι ο υλικός ευδαιμονισμός ως κοινωνική τάση και πρακτική συμβάλλει στην ηθική σήψη των ατόμων.Τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης των αξιών Τόσο το κάθε άτομο ξεχωριστά όσο και στο σύνολό τους οι αρμόδιοι για την αγωγή μιας κοινωνίας οφείλουν να προβούν στη σωστή ιεράρχηση των αξιών: Ας ξεκινήσουμε με τη δράση του καθενός: αυτογνωσία μέσω της συνεχούς αυτοκριτικής.Αναθεώρηση των βασικών πεποιθήσεών του καθώς και αναζήτηση νέων ειδώλων και μάλιστα όχι τηλεοπτικών… αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως: η συμμετοχή στα κοινά, η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλού αισθητικού γούστου, η μελέτη λογοτεχνικών βιβλίων, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο για λόγους έρευνας/ άντλησης πληροφοριών σε διάφορα ζητήματα κλπ Οικογένεια: Μετάγγιση αξιών και όχι των απαξιών της σύγχρονης εποχής που δεν ολοκληρώνουν το νέο ως προσωπικότητα.Στο βωμό των υλικών απολαύσεων, οι γονείς λησμονούν το ρόλο τους ως βασικούς παιδαγωγούς ΜΜΕ: Να τεθεί μέτρο στην φθηνή διασκέδαση που προσφέρει η τηλεόραση με τις οποίες εμποδίζεται η ανάπτυξη των αισθητικών αξιών.Η προβολή υποκατάστατων τέχνης μόνο σύγχυση δημιουργεί στους τηλεθεατές Να ελαττωθεί η προβολή ειδήσεων που υπερτονίζουν φαινόμενα όπως η αναξιοκρατία, η παραβίαση των νόμων, η εγκληματικότητα, η διαφθορά του πολιτικού σώματος, η άμετρη μανία του ανθρώπου για το κέρδος, Σχολείο: Το σύνολο των καθηγητών έχει χρέος να αφυπνίζει την κοινωνική, πολιτική και εθνική συνείδηση του νέου μέσα από τη καλοσχεδιασμένη διδασκαλία μαθημάτων αλλά και από άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες Κράτος: (δίπλα σε ορισμένες προτάσεις δηλώνεται η αξία που χρήζει να υιοθετηθεί) Ολοκληρωτικό τέλος στην ανέξοδη υποσχεσιολογία των πολιτικών οι οποίοι παραπείθουν το λαό.(φιλαλήθεια) Πρωτοβουλία για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος ( σεβασμός προς το φυσικό πλούτο) Εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί την υπεράσπιση της διεθνούς ειρήνης (ειρήνη) Προώθηση του πολιτισμού της κάθε χώρας που τονώνει- μέχρι συγκεκριμένων ορίων- την εθνική υπερηφάνεια ενός λαού στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
Διαφημιση και Καταναλωτισμος Χωρίς υπερβολή η ζωή μας έχει κατακλυστεί από διαφημίσεις που δεν μας πληροφορούν απλώς και μόνο για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία αλλά, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, μας επηρεάζουν διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής μας, τις απόψεις μας και την αισθητική μας.Τα σύγχρονα διαφημιστικά μηνύματα είναι προϊόντα επιστημονικής μελέτης. Τα σύγχρονα διαφημιστικά μηνύματα είναι προϊόντα επιστημονικής μελέτης: ερευνώνται οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες της συμπεριφοράς του κατά ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο, αναλύεται η κοινωνική και κοινωνική του κατάσταση.
Ο τρόπος επομένως με τον οποίο θα διαφημιστεί ένα προϊόν βασίζεται στα πορίσματα της ψυχολογίας, σε κοινωνιολογικά δεδομένα, στους κανόνες της αισθητικής και στην αξιοποίηση κάθε άλλης λεπτομέρειας που περιβάλλει ό,τι διαφημίζεται.
Το διαφημιστικό μήνυμα είναι πολυσήμαντο και τις περισσότερες φορές δεν διακρίνεται καθαρά, αλλά υπολανθάνει, περνάει μέσα από συμβολισμούς«Η διαφήμιση με τον τρόπο που δημιουργείται και δομείται (ως ενιαίο σύνολο μορφής και περιεχομένου), διαμορφώνει δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα σε προϊόντα και σε καταναλωτές και κατασκευάζει «σύμβολα ανταλλαγής», π.χ.τα διαμάντια.Το προϊόν αυτό συσχετίζεται με την «παντοτινή αγάπη».Όποιος προσφέρει διαμάντια κάνει έμμεσα φανερές τις συναισθηματικές του διαθέσεις, γιατί ήδη έχει διαμορφωθεί ο «συμβολισμός».Το ορυκτό διαμάντι δεν έχει καμιά αξία, αλλά από τη στιγμή που αρχίζει η διαδικασία εξόρυξης και ενσωματώνεται σ’ αυτό ανθρώπινη εργασία, αποκτά αξία ως εμπόρευμα, ενώ με τη διαφήμιση επιχειρείται να τονιστεί το αναγνωριστικό σημάδι, ο «συμβολισμός».Η σχέση ανάμεσα στα άτομα και στα αντικείμενα που επιχειρείται να αναπτυχθεί μέσα από τη διαφήμιση μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα αμοιβαίας αντικατάστασης.Έτσι διαβάζουμε ή βλέπουμε στα «μηνύματα» τα εξής: «ένα χρυσό κόσμημα τα λέει όλα» ή «εκφραστείτε με λουλούδια».Ή και αντίστροφα τα άτομα αναγνωρίζονται από τα αντικείμενα: π.χ.«οι άνθρωποι της PEPSI, the pepsi people Πολύ σημαντικό ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: κύριο μέλημα των διαφημιστών είναι η δημιουργία προτύπων ζωής (κι ακόμα δημιουργία ψευδαισθήσεων) Η προσπάθεια των διαφημιστών στηρίζεται πάρα πολύ στη δημιουργία προτύπων ζωής, στο να υποβάλλουν δηλαδή αξίες ζωής τις οποίες μπορεί να έχει κανείς αν υιοθετήσει συμπεριφορές οι οποίες με τη σειρά τους είναι εφικτές μόνο με τη δημιουργία συγκεκριμένης καταναλωτικής νοοτροπίας.Σαν διακινητές και προμηθευτές ψευδαισθήσεων που είναι εξ ορισμού οι διαφημιστές, κατασκευάζουν έναν εικονικό κόσμο, γυαλιστερό, γραμμικό, απροβλημάτιστο, κυρίως δε πλουσιοπάροχο, έναν κόσμο όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στη σειρά τους για να σου προσφέρουν αυτοκίνητα, σπίτια, εορτοδάνεια, ταξίδια σε μέρη εξωτικά, απεριόριστο χρόνο για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τα πάντα.
ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: οικονομική και κοινωνική λειτουργία της Η αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης προϊόντων οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής.Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, είτε με την ίδρυση νέων παραγωγικών μονάδων είτε με την επέκταση όσων ήδη υπάρχουν είτε με την ανάπτυξη του εμπορίου.Έτσι, καταπολεμείται η ανεργία.Παράλληλα, αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα σε παραγωγούς και επιχειρηματίες, για να κερδίσουν την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού με νέα πρωτότυπα προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.Δηλαδή αποτέλεσμα του ανταγωνισμού είναι να βελτιώνεται η ποιότητα και η ποικιλία των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχονται.Εξάλλου, πολλές φορές σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς ο ανταγωνισμός συμβάλλει και στη μείωση των τιμών.Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, γίνονται για διαφημιστικούς λόγους χορηγοί αθλητών, αθλητικών συλλόγων, μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων (Ολυμπιακοί αγώνες, φεστιβάλ).Έτσι, με την οικονομική ενίσχυση που προσφέρεται από τη διαφήμιση, επωφελείται ο αθλητισμός και ο πολιτισμός.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: «ο εξανδραποδισμός του ανθρώπου» Η μανία κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες για τα προϊόντα που καταναλώνονται οδηγεί στην πνευματική και ψυχική υποδούλωση του ανθρώπου: με τον καταιγισμό διαφημιστικών μηνυμάτων που δέχεται ακατάπαυστα από όλα τα μέσα ο σημερινός άνθρωπος, τίθεται σε λειτουργία ένας μηχανισμός με τον οποίο δημιουργούνται όλο και περισσότερες ανάγκες, που κατά ένα μεγάλο μέρος δεν είναι πραγματικές αλλά εικονικές.Καλλιεργείται, λοιπόν, η ψευδαίσθηση πως η ευτυχία του ανθρώπου εξαρτάται, σχεδόν αποκλειστικά από την ικανοποίηση των αναγκών αυτών που συνεχώς αυξάνονται και πληθαίνουν και κορεσμό δεν έχουν.
Ο σημερινός άνθρωπος πειθαναγκάζεται να σκεφτεί και να αποφασίσει σύμφωνα με ανάγκες και επιθυμίες που δεν είναι πραγματικές Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου που επηρεάζεται από τη διαφήμιση, είναι η στέρηση της ελευθερίας του: πειθαναγκάζεται να σκεφτεί και να αποφασίσει σύμφωνα με κάποιες πλασματικές ανάγκες και επιθυμίες.Αφού, λοιπόν, με τη διαφήμιση διαμορφώνονται πρώτα αρνητικά πρότυπα ζωής, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η άνεση, η πολυτέλεια, η επίδειξη και το κυνήγι της ευτυχίας στην αφθονία των υλικών αγαθών, ασθμαίνων ο άνθρωπος στη συνέχεια προσπαθεί να ικανοποιήσει αυτές τις αυξημένες επιθυμίες του.Άγχεται, νιώθει μειονεκτικά, εντατικοποιεί τη δουλειά του, εξαντλείται, διαταράσσεται η ψυχική του ισορροπία και, έτσι, μένει μόνιμα ανικανοποίητος, αφού η αναζήτηση της ευτυχίας στον υλικό ευδαιμονισμό είναι ένας φαύλος κύκλοςΔΙΑΦΗΜΙΣΗ και ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ, φαύλος κύκλος: το αδιέξοδο της σημερινής κοινωνίας Τι έκανε για χρόνια η διαφήμιση με παραγγελιά του συστήματος; Ερέθιζε τις επιθυμίες.Κάνοντάς το όμως, δεν ώθησε απλά τον κόσμο να θέλει, αλλά του είπε τι να θέλει και τι ήταν καλό να θέλει.Αν το σκεφτούμε καλά, θα δούμε ότι πέτυχε δυο αποτελέσματα από «αντικειμενική» άποψη επαναστατικά.Οι συντηρητικές κοινωνίες και οι αντιδραστικοί παιδαγωγοί δήλωναν πάντα με σοφό τρόπο ότι οι υπερβολικές επιθυμίες είναι κακό πράγμα και ότι κατ’ αρχή δεν πρέπει να δίνουμε στους φτωχούς την εντύπωση ότι μπορούν ν’ αποχτήσουν τα πράγματα των πλουσίων.Το ότι οι βασιλιάδες μετατοπίζονταν με τη φορητή πολυθρόνα ήταν απόδειξη ότι αυτό το σκεπαστό πολυτελές φορείο ήταν βασιλικό πράγμα: κανείς άλλος δεν μπορούσε να το θέλει.Ήρθε όμως η διαφήμιση και μεταφράζοντας τη φορητή πολυθρόνα σε «αυτοκίνητο», είπε ότι όλοι μπορούσαν να επιθυμούν να αποκτήσουν αυτοκίνητο, ήταν υποχρέωση να το επιθυμούν.Το ίδιο έγινε και για το σαπούνι, το γαλλικό άρωμα, και για το διαμέρισμα, για τη γραβάτα και για το μηχανάκι…..Και να που η κοινωνία, αφού πρώτα ερέθισε τις επιθυμίες για όλα τα πράγματα, τρομοκρατείται γιατί ο κόσμος απαιτεί τουλάχιστον ένα μέρος χωρίς να πρέπει αναγκαστικά να εγκληματήσει.
Η μανία για κατανάλωση έχει χάσει κάθε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου Αρχικά, η ιδέα της κατανάλωσης περισσοτέρων και καλύτερων πραγμάτων υποτίθεται ότι θα έδινε στον άνθρωπο μια ευτυχέστερη, πιο ικανοποιητική ζωή.Η κατανάλωση ήταν το μέσο για κάποιο σκοπό –εκείνον της ευτυχίας.Τώρα έγινε αυτοσκοπός.Η σταθερή αύξηση των αναγκών μας υποχρεώνει σε μια διαρκώς αυξανόμενη προσπάθεια, μας κάνει να εξαρτόμαστε απ’ τις ανάγκες, κι απ’ τους ανθρώπους και τους θεσμούς, μέσω των οποίων τις ικανοποιούμε… Τι πρέπει να προσδοκούμε; Εάν ένας άνθρωπος εργάζεται χωρίς αίσθηση συγγένειας με ό,τι κάνει, εάν αγοράζει και καταναλώνει είδη ανέσεως μ’ έναν αφηρημένο και αλλοτριωμένο τρόπο, θα παραμένει πάντοτε ένας παθητικός και αλλοτριωμένος καταναλωτής.Θα «καταναλίσκει» ποδοσφαιρικούς αγώνες, κινηματογραφικά έργα, ομιλίες, φυσικές σκηνές, κοινωνικές συγκεντρώσεις, με τον ίδιο αλλοτριωμένο και αφηρημένο τρόπο που καταναλίσκει τα είδη ανέσεων που αγόρασε.Δηλαδή, δεν συμμετέχει ενεργητικά, θέλει να πιστεύει πως όλα υπάρχουν για να αποκτηθούν και να έχει όσο το δυνατό περισσότερη ευχαρίστηση και τίποτα άλλο.Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ελεύθερος να απολαύσει τη «σχόλη» του.Η κατανάλωση του ελεύθερου χρόνου καθορίζεται απ’ τη βιομηχανία, όπως τα είδη ανέσεων που αγοράζει.Το γούστο του κατευθύνεται, θέλει να δει και ν’ ακούσει ό,τι είθισται να βλέπει και ν’ ακούει.Η διασκέδαση είναι μια βιομηχανία όπως κάθε μια άλλη, ο πελάτης φτιάχνεται για ν’ αγοράσει ευτυχία όπως φτιάχνεται για ν’ αγοράσει ρούχα και παπούτσια.Η αξία της διασκέδασης καθορίζεται απ’ την επιτυχία της στην αγορά –όχι από κάτι που θα μπορούσε να μετρηθεί με ανθρώπινους όρους.ΕΡΙΧ ΦΡΟΜΟ φαύλος κύκλος της πλεονεξίας οδηγεί στην «ύβριν» και τη νέμεση (=οικονομική κρίση) Η πλεονεξία είναι μια διαρκής υπέρβαση των ορίων μας στη διάσταση του έχειν.Δεν μας αρκούν αυτά που έχουμε, θέλουμε να έχουμε ολοένα και περισσότερα αγαθά, γνώσεις, εξουσία, φίλους, φήμη κτλ.Αυτό το ολοένα και περισσότερο είναι όμως μια κατάσταση οδυνηρή, γιατί είναι μια διαρκής υπέρβαση των ορίων μας.Ο πλεονέκτης ζει σε μεγάλη ένταση –όσα κι αν έχει- το πάθος της ανέχειας και την αθλιότητά της, που τη νιώθει σαν στέρηση, γιατί όσο μεγάλο κι αν είναι το έχειν του, η ανέχεια του είναι μεγαλύτερη.Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το πάθος αυτό προς το απεριόριστο «ύβριν» και θεωρούσαν δεδομένη τη «θεία τιμωρία» του πλεονέκτη.Γι’ αυτό η φιλοσοφία τους στράφηκε γύρω από την ανάγκη παρουσίας ενός μέτρου σ’ όλους τους τομείς της ζωής τους, σ’ όλα τα πράγματα, στην ομορφιά, στην υγεία, τις ώρες του χρόνου και τη μουσική.
Τρόποι προστασίας από τις επιπτώσεις της αλόγιστης κατανάλωσης Για να προστατευτεί ο άνθρωπος από τις επιπτώσεις της αλόγιστης κατανάλωσης, είναι απαραίτητο ν’ αποκτήσει μηχανισμούς άμυνας, ηθικής και πνευματικής αντίστασης, ώστε να μην ενδίδει απερίσκεπτα στους καταναλωτικούς πειρασμούς.Αυτό θα τι πετύχει, αν κρίνει και αν είναι εγκρατής.Η διατήρηση της ελεύθερης βούλησης –γιατί, τελικά, εκεί έγκειται το πρόβλημα – βασίστηκε πάντα στη γνώση και το ψυχικό σθένος.Χρειάζεται επίσης, αυτογνωσία, ώστε να γνωρίζει ακριβώς τις ανάγκες του και να τις ιεραρχεί, να γνωρίζει τις δυνατότητές του και να προβαίνει σε σωστές επιλογές.Τέλος, κρίνεται επιβεβλημένη η αναθεώρηση αντιλήψεων και αξιών, για να αποκατασταθεί η ανατραπείσα ισορροπία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις υλικές και τις πνευματικές αξίες, ανάμεσα στο ατομικό και στο κοινό συμφέρον.Με λίγα λόγια, και το πρόβλημα της προστασίας από τις επιπτώσεις της αλόγιστης κατανάλωσης ανάγεται σε πρόβλημα κατάλληλης αγωγής και παιδείας.
Η γυναίκα στη διαφήμιση: ερωτισμός στη διαφήμιση Εικόνες της σύγχρονης γυναίκας στη διαφήμιση: η παρουσία της γυναικείας μορφής στις διαφημίσεις έχει στόχο να προσελκύσει τη γυναίκα καταναλώτρια αλλά πολλές φορές χρησιμοποιείται για να προσελκύσει το ανδρικό καταναλωτικό κοινό.Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για διαφημίσεις που προβάλλουν προϊόντα που συνδέονται με παραδοσιακούς ρόλους της γυναίκας ως μητέρας και νοικοκυράς.Στη δεύτερη περίπτωση, η γυναικεία μορφή εμφανίζεται κυρίως ως σύμβολο της ανδρικής επιθυμίας (π.χ.διαφημίσεις αυτοκινήτων).Δύσκολα βρίσκει κανείς διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος που να μη συνδέει το μήνυμά της, ευθέως ή πλάγια, με την επιτυχία.
Διαφήμιση και παιδιά Η προβολή διαφημίσεων τις βράδυνες ώρες όχι μόνο επιτρέπει στις εταιρείες να «απλώσουν» χρονικά τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, αλλά και να απευθυνθούν σε ένα εξίσου ευάλωτο με τα παιδιά κοινό: τους… γονείς τους.Οι Έλληνες είναι ικανοί να περιορίσουν τις ανάγκες τους προκειμένου να τα δώσουν όλα στα παιδιά τους, δίνοντάς τους λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση.Και οι διαφημιστές, φυσικά, γνωρίζουν πώς να εκμεταλλευτούν την ανησυχία των γονιών μήπως το παιδί τους απομονωθεί, αν δεν γίνει κάτοχος ενός πολυδιαφημισμένου προϊόντος.Με αυτό τον τρόπο, οι περισσότεροι γονείς εξαγοράζουν, βέβαια, τις τύψεις ή τις ενοχές τους που δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα παιδιά τους, από την άλλη όμως, με το να τους προσφέρουν συνεχώς υλικά αγαθά, μεγαλώνουν τη λίστα με τις επιθυμίες τους και, το σπουδαιότερο, δεν τα μαθαίνουν ότι υπάρχουν όρια.Κανένα παιχνίδι όμως δεν είναι ικανό να αντικαταστήσει την επαφή των παιδιών με τον πατέρα και τη μητέρα του .
Ο καταιγισμός διαφημίσεων και οι επιπτώσεις του στον ψυχικό κόσμο των παιδιών Η τηλεοπτική εικόνα εισβάλλει με την αμεσότητά της στον «ψυχικό χώρο» των παιδιών μ’ ένα βίαιο τρόπο.Η χωρίς όρια έκθεση των παιδιών στις διαφημίσεις τα οδηγεί αναπόφευκτα στον υπερκαταναλωτισμό.Η προσωπικότητά τους διαμορφώνεται μέσω μιας σειράς ταυτίσεων, αρχικά με τους γονείς και εν συνεχεία με άλλα σημαντικά πρόσωπα που «πρωταγωνιστούν» στις διαφημίσεις.Τα προτεινόμενα ανταγωνιστικά πρότυπα (κούκλες μανεκέν τύπου Μπάρμπι) υπόσχονται τη γρήγορη και εύκολη άνοδο, δημιουργώντας εικόνες σύγχυσης, που μοιραία θα επηρεάσουν τη ψυχολογική και γνωστική ωρίμανση των παιδιών.Επειδή από τα πρότυπα αυτά προβάλλονται μορφές εξαϋλωμένες.Ένα άλλο σοβαρό θέμα, που υπογραμμίζουν οι ψυχολόγοι, είναι η βία που προβάλλεται στα πλαίσια διαφημίσεων παιχνιδιών με τρομακτική όψη.Η βία μοιάζει να διαθέτει ένα προνομιούχο εργαλείο φοβερής αποτελεσματικότητας: την εξουσία.Η παιδική ηλικία γίνεται θέατρο επικίνδυνων τολμημάτων και ανεξιλέωτων συγκρούσεων, όπου συνδυάζεται η ενδογενής επιθετικότητα με την εξωτερική βία, που ασκείται από το περιβάλλον με διάφορες μορφές. Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
Ευτυχία είναι …. Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που πράττεις βρίσκονται σε αρμονία Μαχάτμα Γκάντι Η πολυδιάστατη έννοια της ευτυχίας, η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών και διαφορετικών επιστημονικών κλάδων, έχουν οδηγήσει στην αδυναμία υιοθέτησης ενός κοινού ορισμού ή έστω ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας αναφορικά με αυτό το ζήτημα, γεγονός που δίνει μια γοητεία στο εγχείρημα προσδιορισμού τι είναι ευτυχία. Ευτυχία είναι η ευημερία και η εκπλήρωση των στόχων ενός ανθρώπου. Οπότε είναι κάτι το υποκειμενικό. Δηλαδή, για τον κάθε άνθρωπο είναι κάτι διαφορετικό.Όποιος χρησιμοποιεί συχνά σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, twitter, κλπ) θα έχει παρατηρήσει πόσες εικόνες, συμβουλές και άρθρα αναρτώνται καθημερινά σχετικά με την ευτυχία.
Σε όλα αυτά η προτροπή είναι πάντα η ίδια: «να είσαι ευτυχισμένος».Αλλά και έξω από τον χώρο του internet, στην απλή καθημερινότητά μας, ο πολιτισμός και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας προτρέπουν διαρκώς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να χαμογελάμε, να μην εκφράζουμε δυσάρεστα συναισθήματα, να είμαστε αισιόδοξοι, θετικοί, χαρούμενοι.Εύλογα σκέφτεται κανείς πώς είναι δυνατόν, με τις συνθήκες που βιώνουμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να είναι κανείς ευτυχισμένος ή τουλάχιστον χαρούμενος και αισιόδοξος.Πριν σπεύσουμε να απαξιώσουμε όλες αυτές τις προτροπές, αξίζει να κάνουμε μία παύση και να αναρωτηθούμε, τι είναι τελικά ευτυχία; Τι σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος; Έχει η ευτυχία κάποια χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από άλλες, συναφείς έννοιες, όπως για παράδειγμα η χαρά; Και τελικά, τι μας προσφέρει το να είμαστε ευτυχισμένοι; Η έννοια της ευτυχίας μελετάται αιώνες τώρα από φιλοσόφους, ψυχολόγους και καλλιτέχνες, τόσο στον Δυτικό κόσμο όσο και στην Ανατολή.Για τον Αριστοτέλη η ευδαιμονία συνδέεται με την ύπαρξη ελεύθερου χρόνου, ο οποίος διακρίνεται με σαφήνεια από τον εργάσιμο, καθώς, όπως τονίζει, «εργαζόμαστε για να σχολάσουμε, όπως κάνουμε πόλεμο για να εξασφαλίσουμε ειρήνη» .Σε αυτό τον χρόνο της περισυλλογής και της ανάπτυξης δραστηριοτήτων που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του κάθε ατόμου συγκαταλέγεται και η επικοινωνία με ευχάριστους φίλους, καθώς μόνο τέτοιου είδους φίλους έχει νόημα να συναναστρέφεται ο ευτυχισμένος άνθρωπος.Όποιος στοχεύει στην ύψιστη ευδαιμονία, τη μακαριότητα, θα πρέπει να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του σύμφωνα με τη θεϊκή θέληση και να γνωρίζει ότι θα οδηγηθεί σε αυτήν μόνο μέσω της ανθρώπινης ενέργειας της συναφέστερης προς την ενέργεια του θεού.Συνεχίζοντας την ανάλυσή του για την ευδαιμονία, ο Αριστοτέλης την ορίζει ως κάποιο είδος θεωρίας, με συνέπεια να μπορεί να καταστεί αυτή αντικείμενο απόλαυσης του θεωρητικού ανθρώπου, χωρίς όμως να παραλείπει μια αναφορά στην αναγκαιότητα των εξωτερικών αγαθών για μια ομαλή διαβίωση.Οι άνθρωποι επιδιώκουν να αποκτήσουν αυτό που τους λείπει, θεωρώντας ότι έτσι θα ολοκληρωθεί η ευτυχία τους, επενδύοντας αυτή την προσμονή με τις ελπίδες τους.Άλλωστε, οι άνθρωποι είναι τα μόνα όντα που ασχολούνται, διερωτώνται, συλλογίζονται για την ευτυχία τους, καθιστώντας αυτό το στοιχείο καταστατικό της συστατικό .Άλλοι φιλόσοφοι και στοχαστές, περιέγραψαν την ευτυχία σε σχέση με το αντίθετό της, την δυστυχία, θεωρώντας πως το ένα συνδέεται άρρηκτα με το άλλο προκειμένου να επέλθει ισορροπία.Για την Ψυχολογία, η ευτυχία είναι ένα θετικό συναίσθημα που αφορά μία μακροχρόνια και συνολική αίσθηση ψυχικής ευεξίας και ικανοποίησης από τη ζωή, μία συνολική εκτίμηση για τη ζωή μας, που προκύπτει ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο ο κάθε άνθρωπος αξιολογεί την ισορροπία ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές συναισθηματικές του εμπειρίες μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη ευτυχίας, υποστηρίζοντας πως, όποιος πληροί και τα τρία αυτά κριτήρια, θεωρείται πως βιώνει μία γεμάτη ζωή: Η ευχάριστη ζωή, αφορά τις ηδονές και την ικανοποίηση από καθημερινές απολαύσεις.Η καλή ζωή, αφορά το ενδιαφέρον, την επιθυμία, την προσπάθεια του ατόμου να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του σε όλες τις πτυχές της ζωής του.Η ζωή με νόημα, αφορά την αυτοπραγμάτωση, δηλαδή, την προσπάθεια του ατόμου να γίνει αυτό που μπορεί να γίνει, δηλαδή, να επιτύχει έναν απώτερο στόχο που νοηματοδοτεί τη ζωή του.Οι ηδονές, λοιπόν, οι καθημερινές απολαύσεις, δεν εξασφαλίζουν την αίσθηση της ευτυχίας.Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε συχνά ανθρώπους που απολαμβάνουν μία ζωή γεμάτη ηδονές (φαγητό, ποτό, διασκέδαση, σεξ, κλπ), αλλά δεν είναι ευτυχισμένοι.Άλλωστε, η λεγόμενη «επιδίωξη της ευτυχίας» δεν μπορεί να αποτελεί στόχο, ακριβώς διότι η ευτυχία δεν είναι ένα έξωθεν αγαθό που θα μας έρθει με κάποιον τρόπο.Αυτό που τελικά θα μας κάνει ευτυχείς είναι τα ενδιαφέροντα, οι στόχοι και η αυτοπραγμάτωση – το νόημα στη ζωή μας.Αυτό αποδεικνύουν και οι εκατοντάδες έρευνες που έχουν γίνει σε πολύ μεγάλο δείγμα ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο: Η ευτυχία δεν εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και το εισόδημα.Η οικονομική ευμάρεια, σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο, φαίνεται να έχει μία μικρή σχέση με την ευτυχία, αφού οι άνθρωποι σε χώρες με μέτριο εισόδημα δηλώνουν συνολικά πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.Αντίθετα, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου, η δραστηριοποίησή του, η παραγωγικότητά του σε μία εργασία που για τον ίδιο έχει νόημα, η οργανωτικότητα, το μειωμένο άγχος, η θετική σκέψη, η εξωστρέφεια, η αυθεντικότητα, οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις, ο αλτρουισμός, το ενδιαφέρον για καινούργια πράγματα, η απουσία υπέρμετρων φιλοδοξιών και/ ή προσδοκιών, η προσπάθεια μείωσης των αρνητικών συναισθημάτων και η αίσθηση του εσωτερικού ελέγχου της ζωής (η πεποίθηση ότι έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής τους).Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα μετρήθηκε η ευτυχία σε έναν άνθρωπο που μόλις είχε κερδίσει εκατομμύρια στο λόττο και σε έναν άνθρωπο που μόλις είχε μάθει ότι δεν θα ξαναπερπατήσει εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε.Η πρώτη μέτρηση, έδειξε πολύ αυξημένα επίπεδα ευτυχίας για τον τυχερό του λόττο, και πολύ χαμηλά επίπεδα ευτυχίας για τον άτυχο τραυματισμένο, όπως άλλωστε ήταν και το αναμενόμενο.Ωστόσο, έξι μήνες μετά, όταν ξαναμετρήθηκαν τα επίπεδα ευτυχίας των δύο αυτών ανθρώπων, οι διαφορές που προέκυψαν ήταν ασήμαντες: και οι δύο, δήλωναν μετρίως ευτυχισμένοι.Γιατί δεν συνέχισε να νιώθει ευτυχισμένος ο τυχερός εκατομμυριούχος; Και πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχασε τα πόδια του, να δηλώνει ευτυχισμένος ύστερα από έξι μόλις μήνες από το ατύχημά του; Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει έμφυτη την τάση να εξοικειώνεται με τα θετικά γεγονότα της ζωής του.Με άλλα λόγια, συνηθίζουμε το καλό που μας έχει συμβεί.Αυτή η τάση είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την μακροχρόνια αίσθηση της ευτυχίας αφού,όταν καταλαγιάσει το αρχικό αίσθημα της ευφορίας, αντιμετωπίζουμε το θετικό ως κάτι το δεδομένο, παύουμε να το βλέπουμε, και στρέφουμε την προσοχή μας στα προβλήματά μας.Από την άλλη πλευρά, ένα κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που δηλώνουν ευτυχισμένοι από τη ζωή τους είναι η ανθεκτικότητα.Ως ψυχική ανθεκτικότητα ορίζεται η ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται θετικά σε αντίξοες ή τραυματικές συνθήκες, να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και να ανακάμπτει από αυτές.Θα έλεγε κανείς ότι, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μία στάση ζωής που δίνει ενσαρκώνεται στο γνωστό «ουδέν κακόν αμιγές καλού».Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλές έρευνες σε ανέργους και ανθρώπους με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ένα 10% περίπου δηλώνει ευτυχισμένο από την ζωή του, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.Η ευτυχία δεν μας εξασφαλίζει μόνο μία θετική και ευχάριστη διάθεση.Αυτό, ίσως είναι το λιγότερο.Το πιο σημαντικό φαίνεται να είναι οι συνέπειες που έχει η ευτυχία για την ζωή μας, σε επίπεδο ψυχικό, σωματικό και κοινωνικό.Ειδικότερα, φαίνεται πως οι άνθρωποι που δηλώνουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας φέρουν περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν σε μία εργασία, να την διατηρήσουν και να έχουν θετικές αξιολογήσεις από τους προϊσταμένους τους, να απασχοληθούν σε δουλειές που τους χαρίζουν νόημα, ποικιλία και αυτονομία, να ανέλθουν επαγγελματικά σε υψηλότερες κλίμακες και να αντλούν μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση από την εργασία τους.Παράλληλα, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν εργασιακή εξουθένωση (burn out), να απουσιάζουν συχνά από τη δουλειά τους, να συγκρούονται με τους συναδέλφους τους ή να αδιαφορούν για την εργασία τους.Πρόκειται για ανθρώπους που δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις σχέσεις τους (οι παντρεμένοι δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από τους άγαμους), διατηρούν ένα ευρύ κοινωνικό και φιλικό περιβάλλον, έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, οι φοβίες και η αγχώδης διαταραχή, αλλά και μειωμένες πιθανότητες εθισμού σε ουσίες ή αλκοόλ.Τέλος, σε σωματικό επίπεδο, οι άνθρωποι που δηλώνουν ευτυχισμένοι από τη ζωή τους εμφανίζουν λιγότερα αρνητικά σωματικά συμπτώματα, είναι πιο υγιείς και έχουν μειωμένες αλλεργικές αντιδράσεις.Άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες και απειλητικές για την ζωή τους ασθένειες (π.χ.καρκίνο ή διαβήτη) αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν ευτυχισμένοι, έχουν χαμηλότερα επίπεδα πόνου, καλύτερη ποιότητα ζωής, και κάνουν μειωμένη χρήση φαρμάκων.Θετικότητα, χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα υπάρχουν πάντοτε, ανεξαρτήτως των συνθηκών.Το πρόβλημα είναι ότι δεν τα βλέπουμε.Αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα και τη ζωή μας, αυξάνουμε τις πιθανότητες να αποκτήσουμε μία ζωή πληρέστερη, με νόημα και ουσιαστική ευτυχία.Άλλωστε, όπως έχει πει ο φιλόσοφος Bertrand Russell: «Ο άνθρωπος, για την ευτυχία του, χρειάζεται όχι μόνο την απόλαυση κάποιων πραγμάτων, αλλά και ελπίδα, προσπάθεια και αλλαγή». Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
Πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση Η πληροφόρηση στις ημέρες μας έχει αποβεί μια δύναμη κατεξοχήν επιθετική. Κάθε πληροφορία, κάθε είδηση, κάθε «νέο» πέφτει επάνω μας καταιγιστικά. Από παντού μας πετροβολούν με αποκλειστικότητες ή με αποκαλύψεις. Τα δελτία ειδή¬σεων, ανά ώρα, ανά ημίωρο, ανά τέταρτο, και ο τρόπος που εκφέρονται ή προαναγ¬γέλλονται, αποτελούν μια θύελλα από χαλάζι, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του λιθοβολισμού. Στη ρίζα της λέξης «πληροφορία» υπάρχει ή εξυπακούεται η πληρότητα, η σφαι¬ρικότητα Τα ρήματα «πληρώ» και «φέρω» είναι τα εννοιολογικά της στοιχεία Αυτό αναφέρεται όχι μόνο στον πομπό της πληροφορίας, αλλά και το δέκτη.
Σημασία δηλαδή, δεν έχει μόνο πώς έρχεται ή πώς επιπίπτει πάνω στο δέκτη, αλλά και πώς αυτός τη λαμβάνει.Ο προορισμός της πληροφορίας είναι να δημιουργεί ένα αίσθη¬μα γνώσης, ασφάλειας και ισορροπίας (έστω και με την κακή είδηση) σε εκείνον που τη λαμβάνει.Όχι βέβαια με τρόπο τεχνητό και πλασματικό, αλλά μέσα από την ίδια τη φύση της αντικειμενικής πληροφόρησης.Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.Οι πληροφορίες δημιουργημένες, αποσπασματι¬κές, αγχοπαραγωγές, εμπορευματοποιημένες, φωτοσκιασμένες ανάλογα, προορίζονται μάλλον να δημιουργούν αντί πληρότητα ένα πελώριο κενό, έτσι ώστε αυτό, να μπορεί να γεμίσει με οτιδήποτε.Η πληροφόρηση φαίνεται σαν να επιδιώκει τη δημιουργία ανθρώπων πανικόβλητων, παραιτημένων και αλοιωμένων, ίσως με σκοπό να γίνεται εύκολη η κάθε «κατάληψη» της εξουσίας ή της ψυχής.Μια πληροφόρη¬ση που επιτίθεται σαν ύαινα και ξεσκίζει την ευαισθησία ή ανατρέπει τη στοιχειώδη εσωτερική μας ισορροπία, καταλήγει σε τρομοκρατία Η εικόνα του κόσμου, απο¬κομμένη τελείως από την ομορφιά και από την ελπίδα, υπογραμμίζει τη μοναξιά του ανθρώπου και το πλήρες αδιέξοδο -κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό, μεταφυσικό.Δεν υποστηρίζουμε ότι η ειδυλλιακή παρουσίαση του Κόσμου μεταβάλλει την «είδηση» (οίδα) σε «συνείδηση».Αντίθετα η πληροφόρηση έχει αποστολή να δίδει τη διάσταση της τραγικότητας, η οποία όμως έχει πυρήνα την ελπίδα Το τραγικό έχει μέσα του οργανικά, την κάθαρση, την αγωνιακή προσπάθεια απεμπλοκής από τα αδιέξοδα, τη δυναμική των «γόρδιων» λύσεων.Μέσα από τη βίωση του τραγικού ανατέλλει μια αυγινή αντίληψη της ζωής και του μέλλοντος.Το σκοτάδι της πληρο¬φόρησης και οι τρόποι μετάδοσης της δημιουργούν δειλούς και απληροφόρητους, που σαρώνονται από τα ρεύματα της προπαγάνδας και αλέθονται από τους μηχανισμούς της υποδούλωσης. Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
«Μένουμε σπίτι» Ανάμεσα στις λέξεις και τις φράσεις που γέννησε η πανδημία ξεχωριστή θέση έχει η φράση «Μένουμε σπίτι» καθώς είναι πια σύνθημα . Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο πληθυσμός προτρέπεται να μένει στο σπίτι, να αποφεύγει τις περιττές μετακινήσεις. Η οικία προέρχεται από τον οίκο, που είναι λέξη αρχαία, και αντικατέστησε το ακόμα αρχαιότερο δόμος που περιέπεσε σε αχρησία. Στα αρχαία ελληνικά, η οικία είχε σημασία πιο στενή από τον οίκο· περιέγραφε το οίκημα καθαυτό, το κτίριο της διαμονής, ενώ ο οίκος δήλωνε όλη την περιουσία, κινητή και ακίνητη, του ιδιοκτήτη.
Οι λέξεις οικία και οίκος διατηρούνται βέβαια και στα νέα ελληνικά.Βέβαια, η ρίζα οικο- είναι πανταχού παρούσα στο νεότερο λεξιλόγιο, καμιά φορά λιγάκι κρυμμένη (διότι και ο νοικοκύρης από εκεί παράγεται, με επανανάλυση της αιτιατικής: τον οικοκύρη –> το νοικοκύρη), και μάλιστα έχει πάρει νέα ορμητική ώθηση μετά την εμφάνιση της οικολογίας, ως αντίληψης, ως επιστήμης και ως ορολογικού πεδίου, με τους πάμπολλους νεολογισμούς που γεννήθηκαν.Όμως, εδώ και πολλούς αιώνες κατοικούμε σε σπίτια, όχι σε οικίες.Η λέξη είναι δάνειο από τη λατινική λέξη hospitium και εμφανίζεται στα ελληνικά ήδη τον 2ο αιώνα μ.Χ., ως οσπίτιον, άλλοτε με ψιλή κι άλλοτε με δασεία, συχνά γραμμένο και ως «οσπήτιον», και στη συνέχεια οσπίτιν και σπίτιν και τελικά σπίτι.Η λατινική λέξη hospitium δεν σήμαινε ακριβώς «κατοικία»· σήμαινε «φιλοξενία» (από το hospes = ξένος, φιλοξενούμενος) και στη συνέχεια τον ξενώνα, το κτίριο όπου έμεναν οι φιλοξενούμενοι.Η λατινική λέξη έδωσε παράγωγα και στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, και μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα γόνιμη αφού από εκεί παράγεται το hôtel και το αγγλικό hotel (αλλά και το hostel), το ξενοδοχείο δηλαδή, αλλά και το hospital/hôpital (το νοσοκομείο) και το δικό μας σπιτάλι (παλιά λέξη για το νοσοκομείο και διάφορα συναφή ιδρύματα).Όπως με τον οίκο και την οικία, στα αρχαία, έτσι και στα νέα ελληνικά η μεν κατοικία δηλώνει το κτίσμα καθαυτό, ενώ το σπίτι περιλαμβάνει την κατοικία και το περιεχόμενό της, την οικοσκευή, συχνά και τους ανθρώπους, την οικογένεια που κατοικεί μέσα.Στη φράση «μένουμε σπίτι» του συνθήματος, λείπει η πρόθεση και το άρθρο.Παρόμοια, λέμε σχεδόν πάντοτε «πάω σπίτι» και «είμαι σπίτι» και όχι «πάω στο σπίτι», «είμαι στο σπίτι».Αυτό το λέμε μόνο για το δικό μας σπίτι, νομίζω πως φράσεις του τύπου «πάω σπίτι του Γιάννη», «είμαι σπίτι της μητέρας μου» δύσκολα λέγονται και ξενίζουν (αλλά πείτε τη γνώμη σας).Παρόμοια σύνταξη υπάρχει και για άλλους προορισμούς (Πάω σινεμά, πάμε ταβέρνα, πάω γραφείο) αλλά λιγότερο για να δηλώσουμε ότι βρισκόμαστε κάπου (λέμε πάντως «είμαι γραφείο») Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)
Παιδεία είναι … Η παιδεία έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου και τη μετάδοση όλων εκείνων των στοιχείων που θεωρούνται απαραίτητα για την ατομική και κοινωνική πρόοδο. Κυρίως, σήμερα, που ο πολιτισμός έχει αποκτήσει ένα μονομερή προσανατολισμό και ο άνθρωπος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του προς την ύλη, έχει γίνει «μονοδιάστατος», η παιδεία αποκτά πρωταρχική σημασία και θεωρείται ο κινητήριος μοχλός κάθε δραστηριότητας, καθώς επίσης και το τελευταίο καταφύγιο για το σύγχρονο άνθρωπο. Παιδεία είναι η σκληρή και επίπονη προσπάθεια του ανθρώπου, που αρχίζει από τη νηπιακή ηλικία και τελειώνει με το θάνατό του και έχει ως σκοπό την καλλιέργεια των σωματικών, των πνευματικών του ικανοτήτων και την ολοκλήρωση της ηθικής του προσωπικότητας.
Σύμφωνα με τον Ε.Π.Παπανούτσο: «Η παιδεία είναι το κληροδοτούμενο από γενιά σε γενιά κεφάλαιο των πνευματικών αγαθών, που σχηματίζεται μέσα στην ιστορία και από την ιστορία, με τον ατομικό και συλλογικό μόχθο των ανθρώπων».Η παιδεία, ως πρωταρχικός θεσμός, αντανακλά όλες τις μεταβολές που σημειώνονται μέσα σε μια κοινωνία.Επομένως, μια κοινωνία σε κρίση, όπως είναι η σημερινή, δεν είναι δυνατό να μην επηρεάζει το χαρακτήρα της σύγχρονης παιδείας.Η παρεχόμενη παιδεία λοιπόν διαστρεβλώνεται και αλλοιώνεται, όταν η κοινωνία από την οποία παράγεται, νοσεί.Η παιδεία που παρέχεται στη σημερινή εποχή στους νέους ανθρώπους έχει περισσότερο χρησιμοθηρικό χαρακτήρα παρά παιδευτικό.Παρέχονται «στείρες» αναφομοίωτες γνώσεις που βοηθούν στην επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων, με σκοπό να εκπληρώσουν με επιτυχία τους στόχους της παραγωγικής διαδικασίας.Με τον τρόπο όμως αυτό ο θεσμός της παιδείας οδηγείται σε αδιέξοδο, γιατί βασική επιδίωξη δε θα πρέπει να είναι η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνικών, χωρίς να έχει επιτευχθεί ταυτόχρονα και η ολόπλευρη καλλιέργεια του πνεύματός τους.Δεν έχουν ουσιαστική αξία οι γνώσεις, όταν αυτές δε συνοδεύονται από τη σωστή διάπλαση του ανθρώπινου ήθους και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.Επομένως η παιδεία, ακολουθώντας τις επικρατούσες τάσεις της σύγχρονης εποχής, κρίνεται αναποτελεσματική και ανεπαρκής σε ό,τι αφορά την ουσιαστική βοήθεια που θα πρέπει να παρέχει στον άνθρωπο.Η παιδεία για να μπορέσει πραγματικά να διαμορφώσει ανθρώπους ολοκληρωμένους πρέπει να πληρεί μια σειρά από προϋποθέσεις: Στροφή προς τον ανθρωπισμό (ανθρωπιστική ή ουμανιστική παιδεία).Ο άνθρωπος θα πρέπει να διακρίνεται από ορισμένα ιδανικά και αξίες που διασώζουν την ανθρωπιά του και καλλιεργούν τον εσωτερικό του κόσμο.Αυτές είναι οι αξίες της αγάπης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, εντιμότητας, αλληλοβοήθειας, αυτοθυσίας για το συνάνθρωπο, ελευθερίας, αξιοπρέπειας και ευθύνης για την πρόοδο του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.Είναι απαραίτητη η καλλιέργεια της λογικής, κριτικής ικανότητας και του προβληματισμού πάνω σε σημαντικά σύγχρονα προβλήματα.Ο άνθρωπος σήμερα, πέρα από την αναμφισβήτητη επιστημονική πρόοδο, είναι επιρρεπής – όπως και σε παλαιότερες εποχές – στο φανατισμό, στο δογματισμό και στην παθητική υιοθέτηση μηνυμάτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η κριτική επεξεργασία τους.Η παιδεία λοιπόν, θα πρέπει να δώσει στον άνθρωπο τις κατάλληλες γνώσεις – εφόδια, ώστε να γίνει πραγματικά ελεύθερος και ανεξάρτητος.Μόνο με την καλλιέργεια του ορθού λόγου, της κριτικής ικανότητας και του προβληματισμού είναι δυνατόν ο άνθρωπος ν’ απαλλαγεί από προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες που οδηγούν σε πνευματικό λήθαργο.Είναι αναγκαια η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων.Στη σημερινή εποχή, εποχή έντονης τυποποίησης και μηχανοποίησης, επιβάλλεται η ευαισθητοποίηση του ατόμου.Η ηθική καλλιέργεια μπορεί ν’ αποτελέσει τρόπο αντιμετώπισης της ανηθικότητας που διαποτίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας.Δημιουργία ανθρώπων με ήθος, με συνέπεια, με υπευθυνότητα, των οποίων ο τρόπος ζωής θα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τον τρόπο σκέψης.Μετάδοση ουσιαστικών γνώσεων που θα βοηθήσουν το άτομο όχι μόνο στο επιστημονικό ή επαγγελματικό έργο του, αλλά και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής του.Συμβολή στην ομαλή κοινωνικοποίηση των ατόμων και ιδιαίτερα των νέων.Χρέος της παιδείας, λοιπόν, είναι η καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης.Η κοινωνικοποίηση των ατόμων πραγματοποιείται με την: α) ένταξή τους στις οικονομικές διαδικασίες, β) στις πολιτικές διαδικασίες, γ) στις πολιτιστικές διαδικασίες.Οι φορείς της παιδείας σήμερα αντανακλούν την κρίση της σύγχρονης κοινωνίας.Επομένως, δεν εκπληρώνουν το ρόλο τους, αλλά τείνουν ν’ απομακρυνθούν ολοένα και περισσότερο απ’ αυτόν.Η οικογένεια διέρχεται μια βαθιά κρίση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταδώσει τις αναγκαίες αξίες που κρίνονται απαραίτητες για την αντιμετώπιση των κινδύνων και προβλημάτων που υποκρύπτει η σύγχρονη κοινωνία.Το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα που αυτό εκπροσωπεί χωλαίνει, άμεση συνέπεια των κοινωνικών συνθηκών μέσα στις οποίες επιτελεί το έργο του.Πολλές φορές παρέχει «ξερές», γενικές και αναφομοίωτες γνώσεις.Δεν προβληματίζει και δεν κεντρίζει τα ενδιαφέροντα των νέων, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο στόχος και ο σκοπός λειτουργίας των διαφόρων βαθμίδων της εκπαίδευσης.Οι κοινωνικές συναναστροφές χαρακτηρίζονται από την απουσία δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και αγάπης.Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τυπικές, απρόσωπες, επιφανειακές.Ο άνθρωπος αποξενώνεται από τους συνανθρώπους του, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται έντονες ανταγωνιστικές τάσεις και να καλλιεργούνται πρότυπα ατομικισμού.Η εποχή που ζει το άτομο χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού, της εξειδίκευσης, της τυποποίησης, μηχανοποίησης και μαζοποίησης της ζωής.Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το κλίμα της εποχής και επιβεβαιώνουν την απουσία προτύπων συμπεριφοράς.Ο άνθρωπος στη σύγχρονη εποχή έχει αλλοτριωθεί όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον και τον εαυτό του, με αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να επιδρούν αρνητικά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.Τέλος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πολλές φορές παραπληροφορούν και διαστρεβλώνουν την κοινωνική πραγματικότητα, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε παθητικούς δέκτες μηνυμάτων με απώτερους σκοπούς την ιδεολογική καθοδήγηση και την κατανάλωση υλικών αγαθών.Περισσότερο από κάθε εποχή, η δική μας χρειάζεται την παιδεία.Και αυτό γιατί η εποχή μας μαστίζεται από πλήθος προβλημάτων.Η βία, η απανθρωποίηση, η απόλυτη εξειδίκευση, οι φανατισμοί και οι πυρηνικοί εξοπλισμοί αποτελούν νοσηρά φαινόμενα.Μόνο μέσω μιας παιδείας ανθρωπιστικής, καθολικής είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν. Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLG(Greek Language Glory)