Γλωσσολογικά

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ .. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ..ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ.Η 5η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού. Η λέξη εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Όπως έλεγε και ο Σ. Εξιπερύ στο Μικρό Πρίγκηπα: «όσο περισσότερο δίνουμε τόσο περισσότερο έχουμε, όσο περισσότερο αγαπάμε τόσο περισσότερο μας αγαπούν. Αυτό είναι έτσι!». Αυτό θα μπορούσε να είναι το ρητό των εθελοντών…
Είναι η ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά στους συνανθρώπους μας και έχει ως κινητήρια δύναμη την αγάπη που πηγάζει από την ανθρώπινη ψυχή. Είναι η προσφορά υπηρεσιών χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προσδοκία υλικής αμοιβής ή προσωπικής προβολής. Ο εθελοντής λειτουργεί πάντα με ελεύθερη βούληση.
Ο εθελοντισμός δεν είναι μια απλή έννοια, είναι στάση ζωής. Βασίζεται στην ανιδιοτέλεια και στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Στη βαθύτερη και μακραίωνη έννοια του ανθρωπισμού και της προσφοράς. Μία εθελοντική προσπάθεια δεν στοχεύει μόνο στην επίλυση ενός ζητήματος τη δεδομένη μόνο χρονική στιγμή αλλά στην ουσιαστική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Αυτό πώς μπορεί να επιτευχθεί;
Με το να κατανοήσει κανείς τις βαθύτερες αιτίες και με το προσωπικό παράδειγμα του καθενός μας.Καθως διανύουμε μια δύσκολη συγκυρία δεδομένης της παγκόσμιας πανδημίας είναι επιτακτική ανάγκη να θυμηθούμε το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες του εθελοντισμού, της προσφοράς και του ανθρωπισμού.
Μόνο με αυτά μπορεί να διασφαλισθεί η ενότητα και είναι το άριστο εφόδιο για την ορθή επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Τελικά ας γίνουμε όλοι καλύτεροι άνθρωποι μέσω του εθελοντισμού!Καθως διανύουμε μια δύσκολη συγκυρία δεδομένης της παγκόσμιας πανδημίας είναι επιτακτική ανάγκη να θυμηθούμε το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες του εθελοντισμού, της προσφοράς και του ανθρωπισμού.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ
  • ΓΙΑΤΙ... θέλω ένα νέο και καλύτερο κόσμο και ένα νέο και καλύτερο άνθρωπο!
  • ΓΙΑΤΙ… θέλω να αποκτήσω καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις!
  • ΓΙΑΤΙ... θέλω να μοιραστώ την ζωή μου δημιουργικά!
  • ΓΙΑΤΙ... ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ!
  • ΓΙΑΤΙ… ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLGGreek Language Glorywww.GLGLORY.com
ΕΥΤΥΧΙΑ ..ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ Ευτυχία ( ευ + τεύχω), όπου τεύχω σημαίνει φτιάχνω,επιφέρω, προξενώ..άρα αυτό που φέρνει, προξενεί το καλό, η καλοτυχία κοινώς.. Η ευτυχία, λοιπόν, μπορεί να προκληθεί και από εξωτερικούς παράγοντες ή καλύτερα να προκύψει μέσω εξωτερικών συνθηκών.. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι σταθερή και αμετάβλητη..καθώς τίποτα δεν είναι σταθερό και αμετάβλητο. Οι συνθήκες αλλάζουν..η «τύχη» εγκαταλείπει..και η ευτυχία ταλαντεύεται ανάμεσα στην στιγμή που διαρκεί και στην επιθυμία για μια πιο σταθερή και μόνιμη κατάσταση γαλήνης και ηρεμίας.
Στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ευτυχία την υλική ευμάρεια, τα υλικά αγαθά, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα κοινωνικά αξιώματα, τη δόξα, ενώ άλλοι πιστεύουν πως ο πλούσιος είναι ευτυχισμένος.
Έτσι, όταν αυτά χαθούν, χάνεται και η ευτυχία τους. Ο Αριστοτέλης στα Ηθικά του συγγράμματα διακρίνει την ευτυχία, η οποία μπορεί να είναι προϊόν τύχης και πρόσκαιρη, από την ευδαιμονία, η οποία συνδέεται με τη διαβίωση και τη δράση σύμφωνα με τις ηθικές αρετές και τη λογική.Ευδαιμονία (=ευ+δαίμων), όπου δαίμων (από το ρήμα δαίω=διαιρώ, χωρίζω, μοιράζω) σημαίνει μοιράζω, κόβω, αυτό που δίνεται στον καθένα..και αντιστοιχούσε εννοιολογικά με την εσωτερική μας φωνή, το Εγώ, τον Νου, την Συνείδησή.
Η ευδαιμονία είναι τρόπος ζωής, όχι σκοπός. Ο Αριστοτέλης μιλά:Η ευδαιμονία είναι μια ευχάριστη ψυχική κατάσταση που προκύπτει από τη δραστηριότητα της ψυχής, εφόσον αυτή η δραστηριότητα είναι σύμφωνη με την τέλεια αρετή"«Η ευτυχία είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής»«Αρετή του ανθρώπου μπορεί να είναι η επαναλαμβανόμενη καλή συνήθεια με την οποία ο άνθρωπος γίνεται αγαθός, ενάρετος».«Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ».
Η ευτυχία και η ευδαιμονία είναι επιλογή μας.
Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLGGreek Language Glorywww.GLGLORY.com
Με τη δύναμη της θέλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του.Με τη δύναμη της σκέψης αλλάζει τον κόσμο. ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ...ΣΤΟΧΑΖΟΜΑΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ήταν ο αρχικός τύπος, που είναι πολύ παλιός, ομηρικός. Σημαίνει βλέπω ολόγυρα, παρατηρώ με προσοχή.Η προτροπή «σκέψαι» για τους αρχαίους μας ήταν ισοδύναμη με την «πρόσεξε, παρατήρησε προσεκτικά γύρω σου». Αργότερα η λέξη απέκτησε την έννοια του εξετάζω με τα μάτια του νου, δηλαδή συλλογίζομαι.
Σκέφτομαι, όταν σχεδιάζω, επινοώ, φαντάζομαι, σκαρφίζομαι, αναπολώ, αναλογίζομαι τις συνέπειες, νοσταλγώ.Το βλέπουμε ακόμη σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, στο περίφημο άγαλμα, την Αθηνά τη Σκεπτομένη, στη σύσκεψη, τη διάσκεψη, την περίσκεψη.
Το συναντάμε στο σκέπτεσθαι των διανοουμένων ανθρώπων και σε κάθε εσκεμμένη και μη εσκεμμένη ενέργεια.
Το ΣΤΟΧΑΖΟΜΑΙ περιέγραφε την προσπάθεια κάποιου να σημαδεύσει ένα στόχο, να στοχεύσει.
Ο στόχος μπορεί να μην είναι πάντοτε κυριολεκτικός, ενδέχεται να είναι μεταφορικός, δηλαδή, πνευματικός. Σε αυτήν την περίπτωση ο στοχασμός του στοχαστή έχει μέσα λίγη από ονειροπόληση.
Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLGGreek Language Glorywww.GLGLORY.com