Λογοτεχνικά

Αυτό είναι άνθρωπος: «να πονάς, να αδικείσαι, να παλεύεις και να μην το βάνεις κάτω» Ν.Καζαντζάκης - Γιατί οι καλύτερες ημέρες δεν έχουν έρθει ακόμη...Μην τα παρατάς! Ποτέ μην το βάζεις κάτω! Σήκω! Προχώρα! Εμψύχωνε τον Εαυτό σου, σε κάθε σου βήμα, στην κάθε σου στιγμή! Πάντα να του μιλάς θετικά, με λόγια γεμάτα με αυτοπεποίθηση, δύναμη και σιγουριά! Επιλεξε τα όνειρά σου και με Αγάπη αφοσιώσου σε αυτά!
Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να τα παρατήσεις ή ακόμα και να απαρνηθείς τα όνειρα σου για να είσαι αποδεκτός, αγαπητός ή ακόμα και για να ταιριάξεις κάπου.
Να μη φοβάσαι να κάνεις όνειρα μεγάλα!Τη στιγμή που θα τα κάνεις, οι φόβοι θα εμφανιστούν, παίρνοντας τη μορφή προκλήσεων, εμποδίων, μέχρι και τη μορφή ανθρώπων θα πάρουν για να σου πουν ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά, που θα σε αποθαρρύνουν.
Είσαι ικανός να υλοποιήσεις τα πάντα! Το μόνο που χρειάζεται είναι να πιστέψεις σε αυτό! Να πιστέψεις στο όνειρο… δηλαδή σε Εσένα!
Άλλωστε σκέψου να είχες μια ζωή που όλα θα ήταν στρωμένα στην εντέλεια. Θα ήταν βαρετή. Άσε που δε θα ήξερες όσα τώρα ξέρεις, όλα εκείνα που σε κάνουν να διαφέρεις απ’ τους υπόλοιπους.
Μόνο όταν πιστεύεις, μπορείς και βλέπεις τις ευκαιρίες, μπορείς και αναγνωρίζεις τους Θησαυρούς και τις Ευλογίες πίσω από το κάθε τι. Και όμως προσπάθησες τόσο καιρό και έκανες όλα αυτά που έχεις , εσύ δεν το έβαλες κάτω! Μπορείς να προχωρήσεις εκεί που άλλοι σταματησαν στη μέση του δρόμου... Θα σου μιλήσω για τη δύναμη που έχεις μέσα σου..
Για όσα άντεξες και αντέχεις!
Για όσα κατάφερες και θα καταφέρεις!
Για όσα οραματίστηκες και οραματίζεσαι ακόμα!
Για όσα θέλεις να ζήσεις!
Είναι τόσα πολλά αυτά που αξίζεις ενα μπράβο!
Λίγοι θα στο πουν. Γιατί λιγοι ξέρουν!
Αλλά αυτοί που θα στο πουν είναι και αυτοί που είδαν μέσα σου! Πολέμησε μέχρι τέλους για όσα θέλεις. Να είσαι μαχητής στη ζωή...
Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLGGreek Language Glorywww.GLGLORY.com
Η ζωή είναι ένα ταξίδι, ένας δρόμος που απλώνεται μπροστά και σε προκαλεί να τον διασχίσεις. Σαν βγεις, λοιπόν, στον πηγαιμό σίγουρα θα εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος. Άλλωστε ποιος δε θα ήθελε να ζήσει, να μάθει, να αποκτήσει εμπειρίες. Να γνωρίσει «λιμένας πρωτοειδωμένους». Φαντάζει σχεδόν αυτονόητο αυτό που ο Κ. Καβάφης σε προσκαλεί να κάνεις. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο, τουλάχιστον όχι για όλους. Συνήθως οι άνθρωποι φοβούνται. Δύσκολος αντίπαλος ο φόβος. Μάλλον γιατί καταφέρνει και σε πείθει πως για να επιβιώσεις πρέπει να τον έχεις φίλο.
Οι δυσκολίες που συνάντησε ο Οδυσσέας ήταν πολύ μεγάλες και χρειάστηκε πολύ προσπάθεια από μέρους του για να τις ξεπεράσει.
Για τον ταξιδιώτη όμως, του ποιήματος, δεν υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν τόσο σημαντικά προβλήματα. Μόνο αν ο ταξιδιώτης φοβάται και σκέφτεται αρνητικά ενδέχεται να προκύψουν δυσκολίες στο ταξίδι του, μόνο αν ο ίδιος μεγαλοποιεί τα προβλήματά του θα δυσκολευτεί να συνεχίσει το ταξίδι του.
Αν ο ταξιδιώτης δε φοβάται και δεν έχει την τάση να δραματοποιεί τα μικρά προβλήματα της ζωής του, θα μπορέσει να συνεχίσει ανεμπόδιστος το ταξίδι του.
Οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι αυτοί που στήνουν εμπόδια στο δρόμο τους, γιατί φοβούνται να τολμήσουν, γιατί φοβούνται να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Όπως λέει ο Καβάφης :
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου..
Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLGGreek Language Glorywww.GLGLORY.com
Ή θα διαλέξεις τη σιωπή για να μην χάσεις τη βολή σου, την ησυχία σου, ή θ’ αντιδράσεις, θ’ αντισταθείς, θα αγωνιστείς σε όλα αυτά τα αποτρόπαια, τα εφιαλτικά που γίνονται για σένα, υποτίθεται, αλλά χωρίς εσένα. […] Θα διαλέξω την ελευθερία να πω όχι, αρνούμαι θα πω σ’ αυτήν την απάνθρωπη ανθρωπότητα. (Αντώνης Σαμαράκης, Εν ονόματι)."Ζούμε σ' έναν κόσμο τραγικά παράλογο και παράλογα τραγικό. Και μόνο ο ασταμάτητος, απροσκύνητος αγώνας για μια ανθρωπότητα λιγότερο απάνθρωπη θα μπορέσει να ματαιώσει το τέλειο έγκλημα κατά των αξιών εκείνων που μόνο αυτές δίνουν νόημα στη ζωή μας"
Στην ταχυφαγία και την ταχυκουλτούρα της σύγχρονης κοινωνίας –με την τάχιστη επικοινωνία, τις εύκολες όσο και επιφανειακές ανθρώπινες σχέσεις, την πολυδιάσπαση και τον αποπροσ ανατολισμό, αλλά και την καταπιεστική επιθυμία για την άμεση ικανοποίηση ανούσιων αναγκών, που διαρκώς και τεχνηέντως μας επιβάλλονται– ο άνθρωπος αδυνατεί να συναντηθεί αναστοχαστικά, ακόμη και με τον ίδιου του τον εαυτό, σε έναν δρόμο της δημιουργικής αυτογνωσίας, της φρόνησης, της σωφροσύνης και της μεσότητας.
Ο ήρωας τού Αρνούμαι δεν μπορεί να συμβιβαστεί και να συνεχίζει να ζει σε έναν κίβδηλο κόσμο. Σε έναν κόσμο που υποδουλώνονται τα όνειρα, η φωνή, η ελευθερία, η ψυχή των ανθρώπων.
Ο Σαμαράκης δείχνει σε όλους μας ότι υπάρχει κι ένας άλλος, υπαρκτός κόσμος πέρα από αυτόν που ετοιμάζουν άλλοι για εμάς, ένας κόσμος λιγότερο εφιαλτικός, λιγότερο απάνθρωπος που μόνο αν τον πιστέψουμε και αγωνιστούμε γι’ αυτόν θα γίνει πιο ανθρώπινος. Κι αναζητά τον άνθρωπο δίπλα του, πιστεύοντας ότι: «Όσο υπάρχουν δύο άνθρωποι… όσο υπάρχουν δύο άνθρωποι, υπάρχει μια βεβαιότητα… όσο υπάρχουν δυο άνθρωποι υπάρχει ένα ΑΡΝΟΥΜΑΙ».
Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLGGreek Language Glorywww.GLGLORY.com
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑΜην πεις ποτέ σου «είναι αργά»κι αν χαμηλά έχεις πέσεικι αν λύπη τώρα σε τρυγάκι έχεις βαθειά πονέσει.
Κι αν όλα μοιάζουν σκοτεινάκι έρημος έχεις μείνειμην πεις ποτέ σου «είναι αργά»-τ` ακούς- ό,τι κι αν γίνει. Μην πεις ποτέ σου αυτές τις δυο
Αντώνης Σαμαράκης
Όλοι επιθυμούμε έναν καλύτερο κόσμο. Όμως αυτός ο καλύτερος κόσμος προϋποθέτει να γίνει ο καθένας μας καλύτερος άνθρωπος, και κυρίως να φροντίσει - ο καθένας μας - ώστε τα παιδιά του να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι από τον ίδιο.
Ο Σωκράτης είχε πει πως ο νέος καλύτερος κόσμος φτιάχνεται από αυτούς που τον χτίζουν κι όχι από αυτούς που γκρεμίζουν τον παλιό.
Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLGGreek Language Glorywww.GLGLORY.com
Ο καθένας δίνει τη δική του μάχη, στη δική του ανάβαση. Όταν φτάσεις στον τελικό σου προορισμό, το ταξίδι ξεκινά! Το ξέρεις το λαχταράς, ακόμη και να μην τα καταφέρεις! Έχεις έναν λόγο για να ζήσεις.Άνθρωποι με στόχους, όραμα! Άνθρωποι συνδεδεμένοι με εκείνο το όνειρο που δεν ακροβατεί σε καμμία ψευδαίσθηση. Να φτάσουν στην κορυφή, εκεί που η ανάσα ελευθερώνεται. Προορισμός και ταξίδι γίνονται ένα! Σύμφωνα με τον Καβάφη ...Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι θάκες τι σημαίνουν.
Η Ιθάκη είναι απλά ο τερματικός σταθμός της ζωής. Μας έδωσε το κίνητρο και την αφορμή να ξεκινήσουμε προς την αναζήτησή της, για να κατακτήσουμε όλα τα πνευματικά αγαθά που συγκροτούν την πείρα ζωής. Μας πρόσφερε τη γνώση και την ηδονή. Η Ιθάκη όμως, δεν αποτελεί μονάχα προορισμό αλλά και στόχο.
Και παρόλο που μπορεί το αποτέλεσμα να μην μας αφήσει ικανοποιημένους, δεν θα πρέπει ν' απογοητευόμαστε, γιατί ο στόχος επιτεύχθηκε αλλά και γιατί με την επίτευξη ενός στόχου, έρχεται ο επόμενος, μια νέα Ιθάκη μας καλεί να την εξερευνήσουμε!
Κατερίνα ΚουβουτσάκηΑριστούχος Καθηγήτρια Κλασικής ΦιλολογίαςΙδρύτρια & Διαχειρίστρια του GLGGreek Language Glorywww.GLGLORY.com